Buna!
Acneea este o boală inflamatorie cronică a pielii - în general, seboreică - localizată pe faţă şi torace şi cauzată de retenţii de sebum în foliculii pilo-sebacei ca şi de inflamaţia secundară care rezultă în urma rupturii acestor foliculi în dermă. Nu este o infecţie, ci o simplă inflamaţie, necontagioasă şi care poate fi tratata.
Acneea e o boală extrem de frecventă, cu mai multe forme clinice. Din acestea, cea mai cunoscută e acneea adolescentului - sau juvenilă - pentru că e şi cea mai răspândită (75% din adolescenţii de 13-18 ani).
Aceasta evoluează prin pusee succesive, timp de mai multe luni sau ani, fără a se putea prevedea la ce vârstă se va vindeca spontan. Din acest motiv, trebuie pusă la punct o strategie de prevenire şi de tratare, pentru a evita ca tenul să rămână plin de cicatrice. Ameliorarea sau vindecarea acneei se poate realiza numai respectând următoarele principii:
- Începeţi tratamentul de la apariţia primelor leziuni, deoarece, o dată instalată, acneea se dovedeşte mult mai dificilă.
- Îngrijirile preconizate trebuie să dureze minimum trei luni - pentru o acnee simplă şi un an de zile - pentru o formă mai gravă.
- Îngrijirile trebuie continuate câteva săptămâni după dispariţia leziunilor. Oprirea bruscă a tratamentului poate provoca un nou puseu, care ar anula toate eforturile precedente. Tratamentul acneei e complex şi poate include, pe lângă cel medicamentos, îngrijirea atentă a pielii, o igienă alimentară strictă, terapii naturale. Organismul formează un tot şi, intervenind doar pe un singur plan (îngrijirea tenului), ar duce la o ameliorare uşoară, dar nu va fi de-ajuns. Aşadar, de la apariţia primelor "coşuri", pune în aplicare următoarea strategie.
Îngrijirea tenului
- Nu încerca să degresezi pielea prea tare, pentru că nu vei face decât să agravezi şi mai mult situaţia. Foloseşte produse de curăţire şi de întreţinere a pielii, precum şi de machiaj (lapte, loţiuni, creme, băi, spumă de ras etc.) speciale pentru tenul acneic. În acest sens, cere sfatul dermatologului sau farmacistului. Iată un exemplu de tratament de întreţinere a tenului acneic
- Dimineaţa şi seara: curăţă uşor tenul cu un lapte special, recomandat de medic sau farmacist. Apoi, înlătură laptele cu o loţiune specială - loţiune tonică, pentru piele cu tendinţe acneice - sau cu un săpun special. În final, clăteşte faţa cu apă minerală.
- Dimineaţa, după aceste operaţiuni, aplică pe tenul uscat o cremă de zi specială, pentru ten acneic, pentru a-l proteja în timpul zilei.
- Seara, după ce cureţi faţa cu lapte şi loţiune tonică, o limpezeşti cu apă minerală, aplică o cremă antiiritantă, pentru piele cu tendinţe acneice, masând circular, apoi înlătur-o cu un tampon de vată înmuiată în apă călduţă.
* Evită apa de la robinet: de regulă, e calcaroasă şi conţine clor.
* Nu încerca să te bronzezi. Protejează-te de soare folosind creme ecran total. Evită cremele protectoare pe bază de unt de cocos sau de ulei de nucă de cocos, pentru că agravează acneea.
* De asemenea, este foarte important să nu "storci coşurile", cum se întâmplă de multe ori. Consecinţele pot fi foarte neplăcute, ducând până la provocarea unor reacţii inflamatorii importante şi la eventuale suprainfecţii, ce necesită tratamente de lungă durată şi mai importante, fără a mai vorbi de cicatricele inestetice ce rămân pe frunte, obraji, bărbie. Înlăturarea aşa-ziselor coşuri trebuie lăsată în seama medicului dermatolog sau a unei cosmeticiene competente.
Terapii naturale externe
Foarte bune sunt măştile (pentru faţă) şi cataplasmele (pentru corp) de argilă verde, aplicate din trei în trei zile. Se amestecă bine cantitatea de argilă necesară cu apă minerală plată şi o linguriţă de esenţă de salvie până se obţine o pastă fină, nici prea groasă, nici prea moale. Chiar înainte de a o folosi, se încălzeşte în bain-marie şi se aplică pe piele cât e caldă, timp de 5 minute în prima săptămână, apoi 10 minute în a doua şi 15 minute începând din săptămâna a treia. Oprirea tratamentului se face treptat.
- După ce timpul de aplicare a trecut, spală-ţi faţa mai întâi cu apă călduţă, apoi cu rece, pentru a tonifia mai bine tenul.
- Lasă tenul să se liniştească înainte de a aplica o cremă. În zilele în care nu faci mască din argilă, tamponează leziunile, dimineaţa şi seara, cu un tampon de vată înmuiată în decoct de rădăcină de brusture. Acest decoct de brusture poate fi preparat o dată şi folosit mai multe săptămâni. Se pun 150 g rădăcină de brusture într-un litru de apă şi se fierbe timp de 20 minute, după care se toarnă produsul într-o sticlă, ce poate fi păstrată în baie, alături de celelalte produse de îngrijire.
Igiena alimentară
- În general, este recomandat să adopţi un regim alimentar sănătos şi echilibrat, fără restricţii deosebite, dar fără nici un fel de exces. Evită excesul de pâine, de lapte, mezeluri şi grăsimi animale, în general, de zahăr şi produse dulci (prăjituri, îngheţate, bomboane, ciocolată), bere şi alcool. Subliniem: toate aceste produse pot fi consumate, dar nu în exces. Pe lângă acestea, este recomandat să consumi cât de des posibil legume şi fructe proaspete: morcovi, varză albă şi roşie, lăptucă, ceapă, roşii, pătrunjel, caise, mandarine, portocale dulci, piersici, mere, prune, struguri. De preferat, sucuri de legume şi fructe proaspete.
-În paralel, ia în fiecare dimineaţă, la micul-dejun, câte o linguriţă cu vârf de polen într-un pahar mare cu apă sau cu suc de fructe. De asemenea, este indicat să iei, la prânz şi seara, o linguriţă de drojdie de bere, timp de o lună.
Tratamente naturiste pentru acnee
1. Pătrunjelul este antiseptic şi are proprietăţi antibacteriene. Foloseşte o infuzie de pătrunjel proaspăt pentru a-ţi spăla faţa.
2. Menta e un excelent antiseptic. Usucă şi curăţă în profunzime tenul acneic. Spală-te dimineaţa cu infuzie de mentă.
3. Curăţă 8 căţei de usturoi şi zdrobeşte-i. Aplică pasta pe zonele cu probleme, evitând porţiunea din jurul ochilor şi gurii. Las-o să acţioneze timp de 15 minute. Îndepărteaz-o cu un tampon îmbibat în apă. Clăteşte-te bine după aceea, cu o soluţie compusă din oţet şi apă, pentru echilibrarea Ph--ului.
4. Erupţiile acneei pot fi controlate aplicând tampoane îmbibate în vin curat pe zonele cu probleme. Vinul alb e ideal pentru tenul alb, iar cel roşu, pentru cel închis.
5. Lămâia este astringentă, stimulează circulaţia şi calmează inflamaţiile. Diluează o linguriţă de suc de lămâie într-o ceşcuţă de apă şi clăteşte-te în fiecare dimineaţă. Faţa trebuie bine curăţată înainte.
6. Aplică pe faţă comprese reci cu infuzie de gălbenele, seara, înainte de culcare. Atenţie! Gălbenelele pot declanşa alergii la unele persoane!
7. Curăţă 5-6 castraveţi măricei şi taie-i mărunt. Foloseşte mixerul pentru a transforma conţinutul în pastă. Aplică piureul de castravete de 3 ori pe săptămână. Castravetele răcoreşte tenul iritat şi dezinfecteaza.
Sursa:http://www.unica.ro/......26468.html
Sper ca ti-am fost de folos! Pa-pa!
Mai am ceva pentru tine:
Remedii antiacnee pe baza de uleiuri esentiale
1. ulei de levantica
2. ulei de cuisoare
3. ulei de arbore de ceai
Poti dilua cele 3 uleiuri cu un ulei din samburi de struguri, dupa care le aplici local.
Masti cu miere contra acneei
4. o masca din miere si scortisoara macinata fin. Se amesteca pana se formeaza o pasta. Se aplica peste noapte
5. o masca din miere poliflora si pulbere de nalba. Aceasta masca este pentru fete si se intinde pe fata in perioada premenstruala
Remedii naturale usor de preparat
6. Ceai de galbenele concentrat. Se spala fata cu acest ceai caldut.
7. Ceai de urzica in concentratie mare. Se foloseste la fel ca ceaiul de galbenele.
8. tot ceai de urzici sau galbenele, consumate de doua ori pe zi timp de cateva saptamani, pentru imbunatatirea functiei hepatice
9. tamponare pe zona afectata de cosuri cu lapte de capra amestecat cu nucsoara, le gasesti pe amandoua la supermarket
10. sapun cu sulf. Folosit zilnic in locul sapunului obisnuit. Il gasesti la magazinele de produse naturiste.
Sursa:http://acnee.info/10-remedii-naturale-pentru-acnee/198#more-198
1. Vitamine eficiente in tratamentul acneei
Doua vitamine sunt eficiente in tratarea acneei – vitamina A si vitamina B3 (niacin).
Tratamentul cu ajutorul vitaminelor trebuie sa cuprinda un aport de 100 mg vitamina B13, de 3 ori pe zi, si 50.000 UI de vitamina A, de 3 ori pe zi. De asemenea, se recomanda si administrarea unei pilule de vitamina E, de 400 mg, o data pe zi.
Tratamentul trebuie urmat timp de o luna.
2. Zinc
In unele cazuri, tratamentul cu zinc importriva acneei da rezultate radicale. Pentru un tratament eficient, doza necesara zilnic de zinc este de 50 mg, care se administreaza de 3 ori pe zi.
Pacientul trebuie sa isi administreze o doza de 50 mg de 3 ori pe zi timp de o luna, dupa care in functie de imbunatatirile remarcate de medicul curant doza de poate reduce la 25 mg pe zi.
3. Coaja de portocala
Tratamentul cu coaja de portocala realizat acasa s-a dovedit a fi foarte eficient in tratarea acneei. Pentru tratament coaja de portocala se rade, se amesteca cu putina apa si se aplica pe zonele afectate de acnee.
4. Lamaia
Unul din cele mai simple remedii pentru acnee este aplicarea in mod regulat a sucul de lamaie pe cosuri si acnee. Se lasa sa actioneze timp de maxim o ora dupa care se spala cu apa calduta.
5. Usturoiul
Datorita proprietatilor sale antiseptice, usturoiul este folosit de foarte mult timp in tratarea acneei. Astfel, pentru uz extern specialistii recomanda pacientilor cu probleme sa se frece cu usturoi crud pe zonele afectate de acnee, deoarece ajuta la curatarea pielii de cosuri, pete si furunculi.
Pentru uz intern, specialistii recomanda consumarea a 3 catei de usturoi pe zi, timp de o luna. Aceasta cura purifica sistemul sanguin si curata acneea.
6. Suc de codriandru si menta
O lingurita cu suc de coriandru amescat cu bulbere de curcuma este un alt remediu eficient in tratarea cosurilor si a punctelor negre. Aceasta pasta se aplica in fiecare seara, dupa ce in prealabil fata a fost bine curata.
Sucul de menta de foloseste asemanator cu sucul de coriandru.
7. Castravete
Castravete ras se aplica pe fata, ochi si gat timp de 15-20 minute, dupa care se indeparteaza cu apa calduta. Acesta este un excelent tonic pentru tenurile acneice si previne aparitia cosurilor si punctelor negre.
Dieta pentru acneeSus
- Dieta cu fructe
Pentru inceput, timp de o saptamana pacientul trebuie sa urmeze o dieta bazata numai pe fructe - mere, pere, struguri, grepfrut, piersici si ananas.
De asemenea, in aceasta perioada pacientul trebuie sa bea numai limonada neindulcita.
- Dieta echilibrata pentru tratarea acneii
Dupa o saptamana in care pacientul a consumat numai fructe, acesta trebuie sa introduca in alimentatie mai ales produse proaspete, cum ar fi:fructe si legume, nuci, cereale integrale, orez brun, mei sau seminte incoltite.
Atentie!
Primele imbunatarii se pot vedea chiar si dupa o luna de la inceperea tratamentului bazat pe legume si fructe.
- Evita ceaiul, cafeaua, bauturile carbogazoase si alimentele procesate
Carnea, zaharul, ceaiul, cafeaua, condimentele, bauturile carbogazoase, inghetata, bomboanele, alimentele procesate trebuie evitate pe cat posibil de catre persoanele care sufera de acnee.
Alte tratamenteSus
- Sare efervescenta de baie
Specialistii recomanda pacientilor sa isi faca baie de doua ori pe saptamana cu sare efervescenta. Astfel, apa trebuie sa fie incalzita la 37.8 grade C, iar la 60 litri de apa de adauga 1, 5 kg de sare.
Pacientul trebuie sa stea in apa timp de 25-35 minute pana cand incepe sa transpire, dupa care trebuie sa face un dus cu apa calda si rece, alternativ.
Sursa:http://www.sfatulmedicului.ro/Acneea/tratament-naturist-pentru-acnee_1427
Buna! Sunt creme sau geluri pentru cosuri.te speli, dai cu gel, masezi si apoi speli. Gasesti la Avon.
yuhu întreabă: