In primul rand, dupa parerea mea, ideea de campanie de prevenire e o greseala in sine, cu siguranta nu v-a aduce nici o schimbare majora in comportamentul elevilor daca va fi abordata asa, deoarece oamenii simt nevoia de libertate si nu vor sa li se ghideze viata, atunci cand simt ca sunt ghidati, se impotrivesc, asta e instinctul natural.
Cred ca atitudinea eficienta ar fi de informare (reala nu propaganda) despre diverse subiecte, lasand elevii sa decida ce sa faca.
Despre ce subiecte ar trebui elevii sa stie mai multe?
Subiecte reale.
-Ame si auto-aparare. (eu i-as informa si le-as arata poze cu, cadavrele victimelor, violuri etc. ca sa priceapa ca exista cu adevarat atacuri violente si trebuie sa se protejeze impotriva lor, le-as recomanda spray-ul cu piper, si i-as invata cum sa il foloseasca si cum sa actioneze dupa incident, cum sa incerce sa previna atacuri violente etc. de la om la om, cu experiente reale, nu vrajeala comunista de doi lei)
-Substante chimice, anabolizante efecte pozitive si negative a diverselor substante si chimia in spatele lor.(le-as spune elevilo despre beneficiile anumitor substante, ca si marijuana, potentialele riscuri, de exemplu marijuana reduce stress-ul, riscul atacului de cord, ajuta la management-ul dureriilor cronice etc. dar are si efecte negative spre exemplu' paranoia, risc crescut de cancer plumonar etc. de asemenea le-as spune de farmaceutice si cum sunt ele tot "droguri" si cum ne ajuta, iar apoi le-as spune despre substante precum krokodil, si le-as arata persoane care au folosit si ranile lor, krokodil e o substanta anabolizanta si cei care o folosesc le este mancata carnea, practic li se vad oasele, este absolut oribil, si le-as arata fara cenzura poze cu oameni care li se vad oasele si le cade carnea de pe ei, si apoi le-as spune ce se intampla in toate cazurile la nivel chimic, ca elevii sa ineleaga CU ADEVARAT ce implicatii au substantele chimice in viata noastra, sa le respecte potenta.
-Anturajul, importanta individualitatii, corelatia dintre ele. (le-as spune elevilor cum ca viata este prea scurta si nu trebuie sa pierdem timpul prefacandu-ne ca suntem ceva ce altii vor sa fim, la sfarsit le-as zice elevilor, fiti ceea ce vreti sa fiti, nu ceea ce vor altii sa fiti.)
-Educatie sexuala.(le-as introduce elevilor rolul sexualitatii, de perpetuare a speciei si evolutie. Apoi despre cum functioneaza procesul de reproducere, de la alegerea partenerului sexual, actul in sine, sarcina, implicatii legale si sociale in a fi parinte, sa inteleaga cu adevarat ce inseamna sa ai un copil. Apoi i-as invata despre preventie a sarcinilor nedorite, metode de protejare si contraceptie dar si protejare impotriva bolilor cu transmiere sexuala.
Subiecte filozofice.
-Istoria religiilor si implicatile lor (le-as spune despre razboaie pe motive religioase, influenta religiilor in politica etc.
-Intrebari mari (ce este constiinta, ce este viata, cum am ajuns aici, ce se intampla cu noi dupa ce murim etc.)
Nu ar fi o problema de subiecte, as avea subiecte "fara numar", problema e una de timp si de metoda de comunicare a acestor idei elevilor, daca vor fi postere sau porcarii de genul asta, cu siguranta nu v-a avea nici un impact si e o pierdere de timp. Cea mai buna metode, SINGURA metoda de comunicare eficienta e sa stai in fata unei clase si ti un discurs, raspunzi la intrebari, vorbesti direct cu ei pe intelesul lor, e.g. cand e vorba de holocaust nu doar sa vorbim de un eveniment imaginar ci sa le aratam pe bune gropi cu trupuri neinsufletite, sa inteleaga cu adevarat ce a insemnat pentru oameni. Cand vorbim de boli cu transmitere sexuala, sa le aratam pacienti pe bune, si sa le prezentam suferita lor, etc.
Daca o luati la vrajeala gen ne plictiseam si ne-am decis sa facem un proiect asa de dragul de a nu sta degeaba, mai bine nu v-a pierdeti timpul, e foarte greu sa faci lumea sa inteleaga cu adevarat cum stau lucrurile.
Ati putea vorbi despre
Fumat
Teste psihologice pentru alegerea carierei
Natura
Reciclat
Probleme in familie
Aproape orice subiect pe care il intalnesti la fiecare pas cand esti elev poate fi dezbatut intr-o astfel de "sedinta" cu elevii prin diferite scoli.
Sper ca te-am putut ajuta!
ale0409 întreabă: