anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Buna TPU care ar un referat la fizica din fenomene optice astazii!
fundittza.

Răspuns Câştigător
| vάĝàвøήτ a răspuns:

Un fenomen optic important se numeste refractia luminii. La trecerea dintr-un corp transparent-apa-in altul-aerul-raza de lumina se frange! Fenomenul de schimbare a directiei de propagare a raelor de lumina care traverseaza suprafata de separare a doua corpuri transparente se numeste refractia luminii. Unele lichide sun toxice sau corosive! La orele de desen, cand ai bagat de seama ca pensula pare franta. Privind pietrisul de pe fundul unui lac cu apa clara, ai apreciat ca lacul are o anumita adancime. Dar masuranu-i adancimea cu ajutorul unei nuiele, ai constatat ca estimarea ta a fost gresita! Lacul era mai adanc decat ai crezut tu. Nici una dintre razele de lumina care pleaca de la moneda nu va mai reusi sa iasa in aer, adica nu se va mai refracta. Razele de lumina se refrecta in totalitate pe suprafata, neacoperita de disc, a apei. Acest fenomen este numit reflexia totala. Inlocuin discul cu unul care are diametrul de cel mult doua ori mai mare decat adancimea apei, moneda poate fi observata din nou, deoarece razele ajung la suprafata apei mai putin inclinate fata de normala.

Optica prin fibre de sticla
Cercetarile se efectueaza si in alte directii. In scop industrial se folosesc lampi speciale, al caror spectru e capabil sa porneasca anumite reactii chimice. Lampile infrarosii sunt folosite la accelerarea uscarii vopselelor, razele infrarosii si ultraviolete avnd utilizare si in medicina.
Se folosesc endoscoape cu lampi pentru a patrunde in corpul pacientului fara a produce rani superficiale mari si pentru a efectua pe aceasta cale interventii chirurgicale mici, ce necesita vizibilitate buna. Prin fibrele optice se pot lumina locuri imposibil de abordat cu lampi traditionale. In plus, prin laserul-fascicol luminos subtire, intens-situat la capatul fibrei optice din interiorul endoscopului se pot rezolva probleme organice interne. Laserul se foloseste in multe tratamente pe aceasta cale, de exemplu hemorolagiile gastrice de la nivelul ulcerelor pot fi oprite prin laser, indepartarea partilor nearozate ale creierului, anestezia centrilor durerosi sau sau arderea celulelor canceroase de la nivelul colului uterin. Fenomenele optice sunt partile fizicii care se ocupa cu studiul propietatilor lumini si cu cel al mecanismului vederii se numeste optica. Aristotel a dat o prima explicatie curcubeului (Amestecarea in nor a culorilor inchise cu cele deschise). Sfarsitul sec. XII-lea Aristotel a inventat ochelari. Inceputul sec.VII-lea inventarea lunetei in Olanda pe care pe care o perfectioneaza mai tarziu Galileo Galilei. O inportanta deosebita la dezvoltarea optici a avut-o Isac Newton. In 1615 au aparut primele microscoape.

Funda plz; x?

| XxSimpleGirlxX a răspuns (pentru vάĝàвøήτ):

Mno bine ca-mi dai romanehee hee dragul mew laughing

1 răspuns: