Drăguță, nu trebuie să crezi asta despre tine! Ești o persoană minunată. Trebuie să ai încredere în tine, pentru că nu ești cu nimic inferioară celorlalți.
Trebuie să-i iubești pe ceilalți, să ai încredere în ei, dar mai ales, să te iubești pe tine pentru că ești importantă!
După descrierea ta, nu văd nimic în neregulă, văd doar o tipă drăguță cu multe șanse în viitor. Ar trebui să crezi în tine, ești mai mult decât crezi. Poți face mai multe decât îți imaginezi.
Gândește-te că alții au probleme și mai mari decât tine, probleme adevărate. Tu, însă, ai prezentul în fața ochilor. Nu-l lăsa să îți scape. Bucură-te de el!
1. Contabilizează-ți succesele de până acum
Am pus asta pe primul loc, pentru că o consider cea mai eficientă metodă de a crește increderea in sine. Atât imediat, cât mai ales pe termen lung. În special în clipele când ești la pământ și deprimat.
Conștientizarea și scrierea succeselor din trecut într-un jurnal de succese aduce un salt imediat de încredere și te impulsionează la acțiune. Să faci ceva nou.
Asta va aduce cu sine mici succese, care devin bază pentru o și mai bună încredere în sine. Iar aceasta impulsionează alte sucese viitoare. Care treptat devin mai mari. Este ca un bulgăre de zăpadă, care pe măsură ce se rostogolește mai departe adăaugă din zăpada pe care tocmai a atins-o.
Vezi și articolul despre jurnalul de succese și cum poate fi folosit. Îți recomand să începi un jurnal în care să notezi succesele pe care le ai zilnic. Dacă nu ai făcut-o deja.
2. Recunoaște lucrurile ce te fac să te simți inferior
Avem, de multe ori, aspecte de care ne este oarecum rușine. Poate fi vorba de faptul ca suntem cu greutatea cam peste limită (obezitate). Sau faptul că nu știm să ne comportăm în anumite situații și facem gafe.
Sau nu ne place cum arătăm. Poate ne considerăm inferiori celor din jur, care ni se pare că arată mult mai bine.
Fiecare avem astfel de detalii, care ne fac să ne simțim inconfortabil. Mai mult sau mai puțin. De obicei însă le "tragem" după noi, fără a ne opri o clipă și să ne întrebăm:
De ce mă simt inconfortabil / inferior în astfel de situații?
Cum exact mă simt?
Ce anume – concret și specific – îmi generează aceste sentimente?
Ce anume – din nou, concret și specific – dacă ar fi diferit (și cum anume), această senzație nu ar mai exista?
Ce anume – ai ghicit, concret și specific – ar trebui să schimb eu ca să fiu într-o altă situație?
De început, însă, se începe cu acceptarea acestor situații. Și acceptarea faptului că ai putea și tu să fii altfel.
Mai concret: ești un pic rotofei. Bun, de fapt ești chiar obez. Atunci ieși zilnic și plimbă-te 15 minute. Peste o săptămână, nu te mai plimba, ci aleargă ușor 5 minute. Peste o altă săptămână aleargă 15 minute. Apoi 30 de minute. Sau plătește un coach, care să îți facă un plan concret și să te urmărească dacă te ții de el. Sau…
De început, începi însă recunoscând că ai luat cam multă greutate la bord și nu îți place cum arăți. Iar apoi încerci diverse soluții.
Un alt exemplu: te comporți nepotrivit în diverse situații și faci gafe. Pune mâna pe o carte despre bune maniere și comportament în public. Sună un prieten care are mai multă experiență, spune-i că vrei să discuți ceva cu el/ea și cere-i sfatul la o cafea. Ieși cât mai des în public până te vei simți confortabil în astfel de situații. Va dura ceva timp, în timp însă vei evolua (dacă muncești).
Cred că ai prins ideea. Orice poate fi schimbat. Orice poate fi îmbunătățit. Începe recunoscând că ai o problemă.
3. Adoptă o postură încrezătoare
Atitudinea și postura generală influențează nivelul de energie și increderea in sine. Am văzut asta de nenumărate ori când organizam interviuri de angajare: candidați speriați, încovoiați, pășind târât. Din start asta ridică semne de întrebare.
Urmărește ce postură ai și formează-ți obiceiul de a nu păși cu capul în jos, cu umerii plecați, parcă gârbovit de povara problemelor tale. Menține spatele drept, privește în față, capul sus.
Corectează-te de fiecare dată când te vezi gârbovit. În timp va deveni o postură pe care o vei lua instinctiv.
4. Folosește materiale motivaționale
Modul în care te motivezi și cât de bine îți păstrezi motivația, este unul dintre elementele de bază ale dezvoltării personale. Și influențează semnificativ câtă încredere ai în tine și în acțiunile tale. Câtă încredere ai în cuvintele pe care le rostești, cu câtă încredere îi abordezi pe ceilalți.
Ca urmare găsește-ți surse de calitate bună care să-ți ofere motivația zilnică. Mai ales dacă ai un nivel scăzut de încredere în sine.
Citeste intregul articol la http://florinrosoga.ro/blog/cum-sa-cresti-increderea-in-sine/#ixzz32jbaCu00
Pai doar tu crezi asta. La cum te-ai descris, arati super. Nu trebuie sa iti mai faci griji in privinta asta, vei gasi persoane care te va pretui cu adevarat.