Ti-o zic cat mai pe scurt.
1. Nu conteaza DELOC ce profil urmezi la liceu.
2. Daca nu-ti place matematica si materiile asemanatoare cu ea (chimie, fizica) du-te la filologie sau la stiinte sociale. Altfel, matematica o sa te bantuie toti anii si este la un nivel mult mai avansat acolo si nu cred ca vrei sa ai probleme sau certuri cu parintii legat de notele tale mici la matematica, + ca la profilul ala dai bac la bate, dar la filologie si stiinte sociale, nu dai.
3. Nu exista cel mai bun profil, ci profilul potrivit. Profilul pe care-l urmezi la liceu (daca este o alegere buna si i-ai facut fata), nu-ti pune piedici in viata.
4. Nimeni nu trebuie sa-ti decida tie alegerile in viata. Este viata ta, tu trebuie sa faci alegerile, nu altii. Pentru ca daca faci o alegere care tie nu-ti place, o faci pentru ca asa vrea / asa iti spune persoana respectiva, chiar daca pe tine nu te incanta alegerea facuta si mai tarziu, nici rezultatele. Daca parintii, prietenii tai iti spun sa te duci la nu stiu ce profil doar pentru ca,, este bun", nu-i asculta. Nu ei o sa aiba de facut teme / esee / proiecte, de invatat 5 pagini la biologie si formule la fizica. Nu te mai lua dupa urechea lumii.
5. Din punctul meu de vedere du-te la profilul la care te pricepi tu cel mai bine. . Asta este cel mai bun. Eu de exemplu daca zic ca mate-info este CEL MAI BUN profil, o zic pentru ca vorbesc de propria mea persoana dar asta nu inseamna ca este bun pentru TOATA LUMEA, intelegi? Pentru ca multa lume nu este interesata de chestii din IT, intelegi?
6. La filologie se da bacul din romana, istorie + o materie la alegere. Dar la stiinte ale naturii dai din, romana, chimie fizica la alegere si. biologie.
7. Dupa terminarea liceului, poti da la orice facultate doresti tu atat timp cat ai media suficient de mare la bac. Facultatile, marea majoritate sau chiar toate, nu se uita din ce ai dat bacul ci se uita la medie. Asadar, la facultatea X, o sa fie acceptat ala cu media mai mare dar care a terminat profil uman, decat ala care a terminat stiinde ale naturii dar care are medie mai mica.
8. Orice meserie iti doresti tu. .
Nu conteaza pana conteaza... adica tu vrei sa zici ca unuia de la filologie ii va fi la fel de usor sa urmeze dupa aia medicina ca unul de la chimie-biologie? Sa fim seriosi!
Daca ea stie de la inceput ca nu ii place biologia de exemplu si se duce la un profil uman, care ar fi sansele ca in clasa 12-a sa ii vina deodata dorinta de a da la medicina?
Pai tu ai zis ca nu conteaza profilul. Conform logicii tale, unul care face filologie s-ar putea duce la mate/info sau la fizica si acolo sa ii fie la fel de usor ca unuia care a studiat astea ca obiecte de profil in liceu...
Eu m-am referit la faptul ca profilul nu iti decide viitorul ca sa,, bat" acea gandire proasta despre profilele umaniste, filologie sau stiinte sociale pe care atunci cand o sa le termini,, nu o sa ajungi nimic in viata" sau ca,, nu este de viitor ". Multi elevi nu realizeaza ca NU PROFILUL SAU FACULTATEA conteaza ci mai mult conteaza ei, persoana lor, ce vor de la viata, cat de mult sunt dispusi sa munceasca petru visul lor. Plus ca sunt multe job-uri pe lumea asta care nu au nici cea mai mica legatura cu ce inveti la scoala sau la facultate, ci iti trebuie doar cap, sa incepi de jos, sa inveti si asa ajungi sus in cativa ani.
Si repet, vad ca nu ai inteles. De ce cineva care alege profilul uman pentru ca nu ii place matematica de exemplu, s-ar duce dupa terminarea liceului la o facultate care se intalneste cu matematica? Zi-mi si mie. Nu am zis ca i-ar fi usor. Da, unul care face filologie se poate duce la orice facultate doreste, in sensul ca, cei de la facultate nu o sa-l respinga pe motivul ca a terminat profil uman, dar nu am zis ca o sa-i faca fata.
Da breh, ok, asa parca altfel pui problema. Nici eu nu am zis ca de la filologie sau altele de genul iesi un nimic. Important e ca daca esti pe felia care trebuie, te ajuta. In Romania, din pacate, oricum scoala de regula te invata chestii fara aplicabilitate la job...
Mulțumesc pentru răspuns! ????
Sa cresti mare! Succes!
Xtiggaiienf întreabă: