Sunt două profile complet diferite, una pe partea de real, iar cealaltă pe partea de uman.
La științe alte naturii faci multă biologie, chimie și fizică. Și pe lângă asta, faci și mate (patru ore, presupun). Și dai teză la română, mate, și două la alegere dintre biologie/ chimie/ fizică.
La filologie e complet invers, oarecum. Acest profil se axează mult pe limbi străine, română, istorie, complet diferit de științe ale naturii. Aici dai teză la română, latină, o limbă străină (engleză/ franceză) și geografie/ istorie.
Dar crezi că până în a XII-a nu îți vei mai schimba părerile? Adică ești sigură că științe ale naturii/ filologie te va ajuta în viitorul tău?
Sunt imatură, știu. Dar am fost în aceeași situație ca tine, și știu ce vorbesc! Eu am ales să merg pe partea realului, mate-info chiar!
În viitor informatica este baza! Degeaba știi să faci n lucruri, dacă nu știi informatică! Tehnologia avansează destul de repede, și niciodată nu vei rămâne fără loc de muncă în acest domeniu.
Deci, eu te sfătuiesc să te gândești bine la ceea ce vrei să faci! Profilul mate-info este de viitor, pentru că la acest profil faci de toate. Și poți urma ORICE facultate îți dorești! Pe când dacă mergi la filologie sau științe ale naturii, facultățile sunt limitate!
E o diferenţă enormă între cele două. Oricum, te sfătuiesc să alegi ştiinţe ale naturii, pentru că ai mai multe opţiuni după ce termini liceul. În a noua e lejer la ştiinţe ale naturii. De la a zecea în colo va fi un pic mai greu. Dar a noua eu zic să o faci la ştiinţe ale naturii - pentru că este cel mai ''echilibrat'' profil. Iar apoi, în caz că vrei altceva, poţi să te transferi la alt profil. Nu ai multe, doar ca materia e puţin mai multă şi complexă spre deosebire de clasele de uman.
2h biologie, 2h chimie, 3h info, 4h mate, 4h fizică (+ sport, religie, desen, muzciă, etc.)