Buna, Mara!
Eu intotdeauna la examene incerc sa ma prezint fara nicio lipsa/niciun gol, sa fiu sigura ca stiu la perfectie toata materia, ca am lucrat zeci, poate chiar sute de subiecte asemanatoare si, deci, stiu la ce sa ma astept si oricum nu va avea cum sa mi se ceara ceva ce nu stiu, pentru ca am invatat tot (teorie, dar si aplicatii/exercitii). Iti recomand sa aplici aceeasi metoda, acum, la ultimele recapitulari, cat mai ai timp, dar si pe viitor.
De asemenea, te poti gandi ca simularile astea nu iti influentiaza in niciun fel rezultatele finale, ca sunt doar pentru tine, pentru a-ti sti nivelul, a-ti vedea punctele forte si punctele slabe si a sti pe ce sa te axezi in lunile ce au mai ramas pana la Evaluarea Nationala.
Recomand ca seara dinaintea examenelor, precum si in dimineata probelor propriu-zise sa iti introduce un mic ritual de rasfat: o muzica de relaxare (pe mine ma ajuta mult), o comedie, o lectura distractiva, o baie cu spuma si arome, un masaj, o prajitura care-ti place mult.
Si poate ca ar fi bine, ca in lunile ce au mai ramas pana la examenul propriu-zis sa faci cateva sedinte de consiliere psihologica/psihoterapie cu consilierul scolar din scoala ta sau cu un alt psiholog care lucreaza cu adolescenti si tineri, sa te invete sa gestionezi eficient emotiile, pentru a nu trece prin momente neplacute si chinuitoare inainte de Evaluarea Nationala.
Iti tin pumnii! Zambeste!
Succes!
Gândește-te că dacă ai învățat constant nu ai de ce să ai nu știu ce emoții copleșitoare. Dacă nu ai învățat constant, nu dispera, ai destul timp să te pui la punct până la examen. Fă ce știi la simulare și apoi pune mâna de învață până la vară. Găsești prin librării o groază de cărți cu variante de examen, în care ai la dispoziție informația foarte bine organizată, bunăvoință să ai, mijloace se găsesc.