| origamistu a întrebat:

As avea o rugaminte la voi: eu trebuie sa raspund la fizica din optica(clasa a 8-a). Ati putea sa imi ziceti niste probleme cu lentile, nu grele, din alea usoare numa de aflat distanta focala, sau inaltimea imaginii. Va rog mult! funda pentru cea mai buna problema...nu grea

1 răspuns:
| Alexandrutza_5396 a răspuns:

Ai aici cateva probleme.stiu ca nu se vad prea bine dar daca pai copy, paste si maresti se vede mai bine, daca nu incearca pe situlhttp://www.scribd.com/......ate-Romana uite aici multe probleme

CAPITOLUL 1. OPTIC˘ A 12 Rezult˘a: E= √r1E1 √r∼1 √r 1.1.8O unde˘a electromagnetic˘a plan˘a cade la incident ¸˘ a normal˘a pe o l-am˘a cu fet ¸e plan-paralele de grosimed (vezi Fig.1.3). Substant ¸a din care este confect ¸ionat˘ a lama este nemagnetic˘a (µr = 1), iar permitivitatea electric˘a relativ˘a descre¸ste dup˘a legea: εr(x)= ε1e−2ax S˘a se determine timpul totalˆın care unda str˘abate lama cu fet ¸e plan-paralele. Solut ¸ie Viteza unde-i la distant ¸ax de suprafat ¸a lamei este: v= 1 √εµo= 1 √εr εoµo v= c √ε1eax Timpulˆın care unda str˘abate port ¸iuneadx de la distant ¸ax este: dt=dx v= √ε1 ce−axdx

d 0 √ε1 ce−axdx=−√ε1 c 1 ae−ax|d0= √ε1 ac
CAPITOLUL 1. OPTIC˘ A 13 O xdx d x Fig. 1.3 Atunci timpul total va fi: t=
1−e−ad

1.1.9O unde˘a electromagnetic˘a plan˘a se propag˘aˆın vid astfel ˆıncˆ at cˆampul electric are expresia:  E= Eoei(ωt−car) ıntr-un sistem de coordonateOxyz cu versoriiex,ey ¸siez.Vec- torul de unde˘a ¸si amplitudinea unde-i au expresiile: ca=3ex+4ezm−1  Eo=2eyV/m a.S˘a se determine direct ¸ia de propagare a unde-i ¸si lungimea de

εo µo(u× E) =

k2 x+k2 z =2π 5m b.  H=

CAPITOLUL 1. OPTIC˘ A 14 unde˘a b.S˘a se determine intensitatea cˆampul magneticH c.S˘a se determine intensitatea unde-i Solut ¸ie a. Direct ¸ia de propagare a unde-i este dat˘a de vectorulca care, conform expresiei lui se afl˘aˆın planulxOz. Unghiulθ f˘acut de direct ¸ia de propagare cu axaOz este: tgθ =kx kz=3 4 Rezult˘a: λ= 2π

εo µo (ca× E) ca = 5, 3× 10−4(−8ex + 6ez )ei(ωt−car) undeu este versorul direct ¸iei de propagare a unde-i; se observ˘a c˘a Hoscileaz˘a ˆın planul xOz. c. I==12

εo µo  E2 ouW/m2