Eu ma gandesc la exemplul cu densimetrele. Densimetrul este format dintr-un tub de sticla care se numeste plutitor.In partea de jos a lui se gaseste alice de Pb sau Hg, Tubul este prelungit cu o tija subtire de sticla.
Densimetrul este gradat in unitati de densitate, gradatiile facandu-se pe tija aceea de sticla.
Se intalnesc doua tipuri de densimetre, in functie de cum este densitatea lichidului fata de a apei:
-pentru cazul cand densitatea lichidului este mai mica decat a apei, daca sunt introduse in apa, ele se cufunda pana la baza tijei.Acolo se afla gradatia 1, care reprezinta densitatea apei de 1g/cm cub. Aceste densimetre se gradeaza de la 0, 6 la 1.
-in cazul cand densitatea lichidului este mai mare decat a apei. Aceste densimetre, la introducerea in apa, se cufunda pana in apropiere de extremitatea din partea superioara a tijei. Acolo se afla gradatia 1. Ele se gradeaza de la 1 la 2.
De asta zic, dupa parerea mea, ca ai putea da exemplu principiul de construire a densimetrelor. Insa e doar parerea mea, nu sunt sigur ca asta vroiai tu drept exemplu. Mai vezi si alte pareri.