| bianca123456 a întrebat:

va rog mult dati'mi si mie un exemplu de aplicatie in care sa fie pus in evidenta factorul ce influenteaza presiunea hidrostatica si anume DENSITATEA LICHIDULUI. ma gandisem la ceva gen: daca medicamentul dintr-o seringa este foarte vascos, medicul foloseste un ac gros pentru a fi sigur ca lichidul va patrunde in corp. nu stiu sigur daca e bine, ma gandesc ca acest exemplu se incadreaza mai bine la factorul marimea suprafetei de la capitolul presiune (deoarece acul fiind gros, doare atunci cand strapunge piele). oricum, va rog mult sa ma ajutati cu niste exemple.

multumesc.

1 răspuns:
| aladinbeci a răspuns:

Eu ma gandesc la exemplul cu densimetrele. Densimetrul este format dintr-un tub de sticla care se numeste plutitor.In partea de jos a lui se gaseste alice de Pb sau Hg, Tubul este prelungit cu o tija subtire de sticla.
Densimetrul este gradat in unitati de densitate, gradatiile facandu-se pe tija aceea de sticla.
Se intalnesc doua tipuri de densimetre, in functie de cum este densitatea lichidului fata de a apei:
-pentru cazul cand densitatea lichidului este mai mica decat a apei, daca sunt introduse in apa, ele se cufunda pana la baza tijei.Acolo se afla gradatia 1, care reprezinta densitatea apei de 1g/cm cub. Aceste densimetre se gradeaza de la 0, 6 la 1.
-in cazul cand densitatea lichidului este mai mare decat a apei. Aceste densimetre, la introducerea in apa, se cufunda pana in apropiere de extremitatea din partea superioara a tijei. Acolo se afla gradatia 1. Ele se gradeaza de la 1 la 2.
De asta zic, dupa parerea mea, ca ai putea da exemplu principiul de construire a densimetrelor. Insa e doar parerea mea, nu sunt sigur ca asta vroiai tu drept exemplu. Mai vezi si alte pareri.