| dragonslep a întrebat:

Buna vreau sa imi dresez ciinele amstaff si nu stiu cu ce sa incep
, pff daca e pui de o luna - 2

Răspuns Câştigător
| Bogdan_9316 a răspuns:

Dresajul Amstaff porneste din prima zi in care luati contact cu puiul. Sloganul dresajului pentru aceasta rasa este foarte frumos sintetizat in refrenul unei piese a celor de la Beatles: „All you need is love". Afectiunea, grija si preocuparea aratate micutului catel vor constitui cel mai bun inceput de drum atat in relatia dintre voi, cat si in modul in care acest ghemotoc simpatic si robust va interpreta mediul si influentele sale.
Amstaff este un „spartan" daca acceptati comparatia, rezistent la durere, greu de impresionat, serios si calm. Dar armura aceasta de seriozitate si raceala are fisuri ce pot fi exploatate. Nu desconsiderati niciodata un fapt cert: Amstaff este o rasa puternica si cu instincte de luptator imprimate nativ. Dar nu mizati pe acest aspect, ar fi o mare greseala sa formati un caine aspru si dur, reactiv-agresiv, pe care va trebui sa-l tineti mereu sub o stransa si severa supraveghere. Cu siguranta nu va doriti asa ceva in rolul de companion. Sau nu este de dorit sa vreti asa ceva. Epoca luptelor sangeroase de caini a apus demult. Afectiunea este cheia. Ca orice pui de caine si puiul de Amstaff este foarte simpatic, curios, jucaus si cu instinct de explorator. Va aborda curajos fiecare lucru nou semnalat in jur si va face fata demn evenimentelor neobisnuite. Contactul fizic cu voi, dialogul pe ton bland, micile momente de joaca si rasfat in proximitatea membrilor familiei vor cimenta o legatura profunda care il va marca pe viitor.
In cazul acestui caine este nevoie de socializare precoce. Este bine ca atunci cand va hotarati sa achizionati un pui de Amstaff sa nu aveti in vedere inca un caine in familie. Acesti caini sunt in mod natural dominanti si, mai devreme sau mai tarziu, se vor naste dispute intre el si celalalt caine din familie (pe subiect de joaca, in competitia pentru hrana, in atragerea afectiunii vreunui membru al familiei etc.). In stadiul de catel un Amstaff trebuie sa interactioneze cat mai des cu pui si juniori din alte rase si sa fie invatat sa se joace placut cu acestia, sa evite confruntarile si tentativele de intimidare. Corectiile trebuie sa fie mereu blande, dar efectuate eficient, in momentul cand se observa reactia de angajare. Deci monitorizati cu rabdare si perseverenta interactiunile catelului vostru cu alti parteneri si nu faceti greseala sa-i aratati cat sunteti de mandru ca a devenit „spaima cartierului". Cand va jucati cu un catel Amstaff nu-i permiteti sa va muste in joaca! Acesti caini trebuie stopati din actiunea de a musca, dar fara sa apelati la pedepse sau lovituri. In nici un caz nu loviti catelul! Amstaff-ul are falci largi, foarte puternice si o dentitie impresionanta. Daca nu il dezobisnuiti sa muste in joaca atunci cand este catel, se prea poate sa aveti surprize neplacute la maturitate.
Alegeti cu grija jucariile mai ales din sfera celor care trebuie urmarite (mingi, rulouri de mari dimensiuni). Un Amstaff are tendinta naturala de a musca si sfasia un obiect care i-a captat atentia, deci evitati jucariile casante sau de mici dimensiuni, caci pot fi mestecate si inghitite, provocand complicatii. Afectiunea aratata pe parcursul junioratului, implicarea profunda in atentia familiei ii vor „indulci" caracterul si il vor modela ca pe un animal de companie placut si de incredere. In America, unde rasa este foarte cunoscuta si inca destul de populara, dresajul acestui caine este privit cu un aer de normalitate, desi ii sunt cunoscute instinctele de gladiator si de paznic neinfricat. Pur si simplu a intervenit experienta abordarii graduale si echilibrate, iar oamenii stiu cum sa-l dreseze ca pe un companion placut si controlabil. In spatiul european, unde rasa nu este indeajuns de bine cunoscuta, dresajul este recomandat sa se faca doar de catre persoanele cu experienta dobandita in relatia cu rasele mari.

Cum sa-ti dresezi cainele, in zece pasi simpli
Trebuie sa aloci in fiecare zi in jur de 10-20 minute pentru antrenamentul cu catelusul tau. La sfarsit, te vei alege nu numai cu un catel dresat, ci si cu un prieten devotat si de nadejde!
De ce e bine sa iti dresezi cainele:

* Te ajuta sa stabilesti o legatura mai stransa cu cainele tau
* Stimuleaza mental cainele
* Ii da sentimentul placut ca apartine cuiva
* Contribuie la imbunatatirea comportamentului lui

1. Daca are un comportament nedorit si vrei sa se opreasca, porunceste-i sa stea sau spune-i "Stop". In niciun caz, nu trebuie sa-l lovesti.

2. De antrenamentul cainelui nu trebuie sa se ocupe toti membrii familiei, chiar daca folosesc aceleasi comenzi verbale, pentru ca tonul si ritmul lor diferit pot induce in eroare animalul. Cu cainele trebuie sa lucreze cineva care are multa rabdare si destul timp la dispozitie. Mai tarziu, dupa ce cainele o sa invete primele comenzi, il pot testa si ceilalti din casa, cu exact aceleasi comenzi.

3. Foloseste stimulente pozitive. De fiecare data cand te asculta, lauda-l si recompenseaza-l cu ceva bun si nu-l pedepsi niciodata daca greseste sau nu se prinde ce vrei tu. Daca animalul asociaza obedienta cu ceva placut, o sa fie mai dispus sa te asculte, decat daca i-ar fi teama de pedepse. Nu abuza, insa, de bunatati de fiecare data cand catelul executa corect o comanda, pentru ca altfel nu te va asculta decat daca primeste ce vrea!

4. O comanda pe rand. Nu il invata mai multe lucruri deodata. Asteapta pana prinde prima comanda, apoi incearca sa ii arati si alta.

5. Nu tipa la el. Incearca sa iti mentii tonul vocii placut. S-a demonstrate ca unii caini raspund mai bine la comenzile facute pe un ton jucaus, bland, in timp ce altii prefera un ton mai ferm, insa tot prietenos.

6. Dreseaza-l in locuri diferite. Daca incerci sa il inveti diverse comenzi in casa, in gradina, in parc, cainele o sa se obisnuiasca sa te asculte indiferent de mediul inconjurator.

7. Dreseaza-l in timp ce va jucati. De exemplu, daca ii arunci o minge, spune-i "Stai!" inainte sa se arunce dupa minge, ca sa ti-o aduca, si spune "Vino" in timp ce se intoarce spre tine.

8. Integreaza dresajul in viata de zi cu zi. Imediat ce cainele tau invata o noua comanda, incepe sa o folosesti si in restul timpului, nu numai la sedintele de training. Spune-i "Culcat!" in timp ce treci prin sufragerie spre bucatarie si apoi da-i ceva bun. Asa te asiguri ca te va asculta in toate tipurile de situatii.

9. Nu te astepta sa iti asculte fiecare comanda, de fiecare data. Cainii sunt creaturi vii, nu roboti. Ai si ei zile mai bune si zile in care nu prea au chef si nu se concentreaza, ca si noi, oamenii, de altfel. De aceea, nu trebuie sa te superi pe animalut, dar nici nu trebuie sa te induiosezi si sa il lasi sa "chiuleasca" de la antrenament.

10. Nu lua cainele cu tine in masina, inainte de a-l fi invatat temeinic comenzile "Sezi" sau "Stai". Pentru siguranta ta si a celorlalti participanti la trafic, e bine sa fii sigur(a) ca animalutul o sa stea cuminte in timpul calatoriei.

0 răspunsuri: