Ciclul menstrual reprezinta o serie de schimbari prin care trece corpul unei femei pentru a o pregati pe aceasta pentru o posibila sarcina. In fiecare luna pe peretele intern al uterului se formeaza de novo un epiteliu cu o anumita grosime (endometru), pregatind astfel uterul pentru nidarea (fixarea) unui ovul fecundat. Cand ovulul nu este fecundat si sarcina nu se produce, acest epiteliu uterin este distrus.
Astfel se produce fenomenul de sangerare lunara numita menstruatie, prezenta la femei o data pe luna incepand din perioada adolescentei si pana la menopauza, in jurul varstei de 50 de ani. Durata ciclului menstrual poate fi masurata prin notarea cu 1 a primei zile de sangerare si numararea zilelor pana la urmatoarea menstruatie.
Ciclul menstrual reprezinta perioada cuprinsa intre ziua 1 a mentruatiei si ziua 1 a menstruatiei urmatoare. Cu toate ca lungimea medie a ciclului menstrual este de 28 de zile, un ciclu menstrual cu o durata de 21 pana la 35 de zile este considerat absolut normal.
De asemenea, este normal ca adolescentele si femeile in jurul varstei de 40 de ani sa aiba cicluri menstruale neregulate sau cu o durata mai mare. In cazul adolestentelor, duratele ciclurilor menstruale ar trebui sa se egalizeze in timp. In cazul femeilor care se apropie de varsta menopauzei, ciclurile menstruale vor deveni probabil mai lungi si ulterior vor disparea.
Andra0987654321 întreabă: