| raduspace10 a întrebat:

Cam de la ce varsta incep parintii sa nu iti mai poata zice " n-ai voie " la nimic? De ex. am 20 de ani, dar ai mei nu ma lasa sa merg la mare cu prietenii ca sunt foarte speriati ca cine stie ca ma duc in larg etc. In afara de restrictii de acest tip (si inca nu ma lasa sa merg cu masina distante foarte mari), nu mai am altele. In general cam cand ar trebui sa ma astept sa dispara toate?

8 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Dacă lași după ei, nu vor dispărea toate niciodată. Pentru ei vei rămâne totdeauna copilul mic de care trebuie să aibă grijă să nu pățească ceva. Ca să se schimbe situația ar trebui să ajungi la casa ta, să pleci de lângă ei.

| lorix a răspuns:

Altii sunt lasati si la 16 ani sa plece sa prietenii la mare/munte, in excursii prin lume, deci depinde si de parinti (de mentalitatea lor si cata incredere vor sa iti ofere) dar in principiu cand te muti definitiv de la ei. Abia atunci esti pe picioarele tale si faci ce vrei.

| Andreeush a răspuns:

După ce te muți de la părinții tăi vei putea să faci ce vrei.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Cand vei reusi sa le castigi increderea toatala si sa te impuii

| Eireann a răspuns:

Cand nu mai locuiesti cu ei si te intretii din banii tai. Cum nu te lasa? Te tin legat de calorifer? Nu cred, cred doar ca nu iti dau bani si aici solutia e simpla - castiga proprii bani si poti sa faci ce vrei cu ei.

| admby a răspuns:

Depinde de relatia ta cu ei si de ce anxietati au si ei ca oameni si trairile personale de-a lungul timpului.
Parintii tinand la tine normal ca se ingrijoreaza cand umbli cu straini in care n-au incredere, ori umbland chiar de unul singur pe undeva si foarte departe de casa. Nu inseamna ca nu te-ar lasa in ruptul capului, ci pur si simplu nu se pot stapani din ingrijorare. E ceva firesc, de aia sunt parintii tai. Oamenii care te iubesc iti acorda libertate, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa le pese de ce se intampla cu tine.

Nu e vorba de varsta si de faptul ca stai cu ei, ori ca depinzi financiar. Daca ar fi asta problema ti s-ar spune direct: "da, fiule, n-avem bani pentru placerile tale". Si de obicei stii si tu in avans situatia financiara din familie.

Toti cei care ti-au raspuns pretind superficial ca asta e cauza (ca asa au impresia ca a functionat la ei sau ca va functiona candva). Nu e chiar acesta contextul.
Atat timp cat mentii o relatie apropiata cu ei de-a lungul vietii si mereu stiu de starea ta, e logic ca nu ai cum sa te impui pana nu identifici ce anume sa schimbi la tine ca sa nu isi mai faca griji ca vei muri strivit de un asteroid.
Si eu nu mai stau de vreo 10 ani cu parintii si tot devin ingrijorati/sceptici la orice escapada de a mea in afara tarii, ori chiar si in imediata apropiere.

Dupa ce are loc prima oara/data, nu se vor mai ingrijora asa mult pentru ca au deja exemple de experiente reusite pe care le-ai avut tu si fara ei.
Tot ce trebuie sa-i faci e sa-i convingi ca nu are ce sa se intample si ca restul prietenilor nu sunt tratati la fel de parintii lor, ca un bibelou care s-ar putea sparge. Trebuie sa-i convingi ca esti si tu om cu propriile tale dorinte de socializare si destindere.
Trebuie sa intelegi ca parintii tai se imagineaza si in pielea ta, ce ar face ei, ce ar putea sa li se intample, probabil n-au avut ei experiente asa placute in trecut. Undeva exista mereu motive si in spatele ingrijorarilor. Poate te-or vedea un copil mai neindematic si la 20 de ani... orice varianta e posibila.
Succes sa ai... dupa covid! Ca acum e oricum numai prilej sa stai in casa, chiar si cu parintii!

| peperonies a răspuns:

Daca nu pui tu picioru in prag asa o sa fie toata viata.

| raduspace10 explică (pentru Eireann):

Imi dau cati bani am nevoie. Pur si simplu le e frica de anumite activitati.