O prima cercetare a efectului marimii pupilelor asupra senzatiei de atractie a fost initiata in anii 1960 - 1970. Intr-unul din experimente, oamenii de stiinta au prezentat subiectilor barbati doua poze ale aceleiasi femei, in una din ele pupilele fiind micsorate, iar in cealalta largite.Nici unul dintre barbati nu a observat (constient) diferenta dintre cele doua fotografii, insa, in timp ce femeia cu pupilele mari a fost considerata drept "delicata", "mai feminina ", si "draguta", aceeasi femeie cu pupilele mici a fost descrisa ca "rece", "dura" si "egoista". Acest experiment a fost reluat sub diverse forme si, de fiecare data, concluzia a fost ca barbatii vad femeile cu pupile mai mari drept mult mai atractive din punct de vedere romantic.
In spatele acestui fenomen se poate ascunde o strategie de reproducere inoculata de mama natura in subconstientul barbatilor, ca mijloc de a se asigura ca genele lor sunt transmise unei noi generatii.Intr-un studiu recent, s-a scos la iveala ca pupilele femeilor se dilata in cea mai mare masura atunci cand privesc la un potential sau iubit partener in timp ce sunt in faza de ovulatie.Asadar, barbatii sunt inclinati sa vada ca foarte atractive femeile aflate in perioada cea mai fertila dintr-o anumita luna, dandu-se astfel ghes perpetuarii speciei umane.
O alta legatura intre pupilelor ochilor si dragoste a fost relevata de o cercetare in care s-a constatat ca oamenii indragostiti trec printr-o intensa activare a zonelor din creier bogate in receptori ai dopaminei atunci cand privesc fotografia persoanei iubite. Stii ce alt efect are dopamina? Ei bine, aceasta substanta provoaca dilatarea pupilelor!
Dupa atata stiinta, am sa inchei cu un fragment din povestea de dragoste din Grecia antica dintre Clitophon si Leuccipe, descrisa astfel de Achilles Tatius :
" De indata ce am vazut-o, am fost pierdut. Pentru ca frumusetea este mai ascutita decat orice alt fel de arma, croindu-si drum de la ochi catre suflet.Rana dragostei incepe in ochi si in acest fel am devenit prada unui vartej de emotii."
"Dilatarea pupilei poate trăda decizia unui individ înainte ca aceasta să fie dezvăluită", a concluzionat un studiu efectuat în 2010 condus de Wolfgang Einhäuser-Treyer, un neurofizician de la Philipp University din Marburg, Germania. În cadrul studiului, participanţii au fost rugaţi să apese un buton în orice moment în timpul unui interval de 10 secunde, iar dimensiunea pupilei acestora a fost corelată cu momentul în care aceştia au luat decizia. Dilatarea pupilei a început cu aproximativ o secundă înainte ca butonul să fie apăsat şi a atins apogeul la 1 - 2 secunde după acel moment.
funda pls :*
Despre departare/ apropierea de obiecte nu stiu, insa stiu ca se dilata la intuneric si semintuneric pentru a permite ochiului sa perceapa cat de clar se poate mediul si se contracta la lumina puternica, pentru ca ochiul sa nu o perceapa la intensitatea reala. Alte situatii ar mai fi cauzate de droguri sau alcool, dar si atunci cand privesti ceva ce iti place iar acel ceva iti produce o stare de placere sau euforie, similara alcoolului sau altor stimulente. Cam atat stiu, sper ca nu am spus ceva eronat.
Buna.Pupila se dilata atunci cand te uiti la un obiect departat, pentru a permite luminii sa patrunda in interiorul pupilei.