Sunt hidrocarburi aciclice saturate care au catena deschisa, liniara sau ramificata si contin intre atomi de carbon numai legaturi simple(de tip σ). Prin indepartarea formala a unuia sau a mai multor atomi de hydrogen din molecula unui alcan sau izoalcan, se obtin grupe de atomi numite radicali.
Chimia organică este ramura chimiei care se ocupă cu studiul structurii, proprietăţilor, reacţiilor de sinteză sau de descompunere a compuşilor organici. Compuşii organici sunt substanţe alcătuite în principal din carbon şi hidrogen, dar pot conţine şi oxigen, azot, sulf, fosfor sau bor, precum şi restul elementelor, dar în cantităţi mult mai mici.
Din punct de vedere istoric, prima substanţă organică creată artificial a fost sintetizată de către Friedrich Wöhler în anul 1828. Prin distilarea uscată a oaselor, Woehler a obţinut ureea.
Primul colorant chimic a fost negrul de anilină, obţinut de William Henry Perkin în 1856.
Compuşii organici pot fi caracterizaţi prin nomenclatura substanţelor organice, care atribuie un nume stabilit printr-un set de reguli stricte elaborate de către IUPAC.
Dintre substanţele organice cu importanţă practică, amintim: metan, etenă, acetilenă, benzen, toluen, alcool etilic, alcool metilic, formaldehidă, acetaldehidă, acid acetic, acid formic, glucoză, fructoză.
Pai la ce profil esti? Nu la mate info? Ca daca esti la mate info poti alege intre biologie, fizica, chimie, info.
Si eu am aceeasi proble. Sunt la clasa de bio-chimie si fac numai dirigentie in loc de chimie. Sunt a 11-a si anul urmator cred ca aleg anatomie pentru ca chimie nu stiu. Sau fac prega. Bafta la bac.
Andreiu201 întreabă:
Andra0987654321 întreabă: