Haii ca iti spun eu
deci... Prietenii mei sunt afara - "mei" este atribut adjectival pentru ca se acorda in gen, nr si caz cu substantivul "Prietenii". NU poti sa pui intrebarea "a cui prieteni?" ca nu este corect!
iar... Ai mei citesc o carte - "ai mei" este atribut pronominal pentru ca nu se acora cu nici un substantiv
deci asa trebuie sa o iei... daca se acorda in gen, nr si caz cu substantivul e atribut adjectival, iar daca nu, e pronominal
o mica exceptie este la pronumele "alor mei/tai/nostri/vostrii" - Parintii alor mei merg in excursie - pui intrebarea "a cui parinti?" si raspunsul este "alor mei", aici este in caz G si este atribut pronominal (tot timpul este atr pronominal "alor mei/tai/nostri/vostrii")
funda? daca ti-am fost de ajutor
Pai, din moment ce habar n-are, nu se poate numi "profesor". ea a fost angajata ca sa dea informatii nu sa primeasca...dar iti explix eu. can zici: Fata frumoasa scrie- frumoasa= at. adj, iar cand zici: Notele lui sunt bune - lui= at. pron., pentru ca ii pronume, iar celalalt pentru. ca ii adjectiv... bafta
Atributul adjectival este exprimat printr-un adjectiv, iar cel pronominal printr-un pronume.
exemplu:
Floarea colorata este a mea.
colorata=atribut adjectival exprimat prin adjectivul "colorata"
Fata aceea a castigat concursul.
aceea=atribut pronominal exprimat prin pronume demonstrativ de departare(aceea)
Functia de atribut adjectival o are adjectivul si
functia de atribut pronominal o are pronumele!
Stai sa-ti spunn si pronumele demonstrativ si posesiv poate fi atr adj
ti-am dat si ex: Prietenii mei sunt afara. - "mei" e atr adj pentru ca se acorda in gen, nr si caz cu substantivul "prietenii"
astea le stiu foarte bine am si dat test din ele
daca vreii asculti sfatul meu de mai sus, iar daca nu nu...
nu numai adjectivul poate fi atribut adjectival
stiu perfect chestiile astea
elenutza27 întreabă:
mihai224 întreabă: