Forma feminina a numelui Andreea - prenume intalnite de foarte mult timp la noi in tara, Andrei si Andreea (Andreia) reproduc substantivul grecesc "andreia", care inseamna "barbat", "curaj". Ele au patruns in limba latina si chiar in limba ebraica, de unde s-au raspandit in toata lumea crestina, datorita cultului unuia dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus. Sfantul Apostol Andrei, fratele Sf. Pavel, prezenti in "Noul Testament" in "Evanghelia dupa Matei", a propovaduit credinta in Iisus Hristos si a sfarsit prin rastignirea sa pe o cruce in forma de X (de aici si simbolistica acestei forme care se traduce prin "pericol iminent", "pericol de moarte", denumit si "Crucea Sfantului Andrei"). Sf. Andrei este cel care a crestinat zona Marii Negre si Dobrogea, fiind considerat crestinatorul Romaniei. In cultura populara exista o serie intreaga de credinte pagane, credinte si rituri magice, datorita faptului ca 30 noiembrie este considerat "cap de iarna", iar noaptea de Sf. Andrei este o noapte a lupilor si a strigoilor, a vrajitoriilor si a farmecelor. Numele de Andrei s-a fixat din vremuri stravechi la noi in tara, cu forme latine ca Andrea, Indrea sau Undrea (ultimele doua au ramas pana astazi ca denumiri populare ale lunii decembrie). Exista multe alte variante ale prenumelui, folosite si ca nume de familie: Andri, Andries, Andrita, Andreicut, Andrusca, Andreica, Andreescu, Adrei, Andre, Andres, Andrutu, Andrita, Andreoiu, Andreuca, Drutul, Draia, Andraie etc.
ANDREEA / ANDREI - Aces nume de fata si de baiat este folosit in Anglia, Portugalia si Spania. Sursa este Andreas, un nume masculin grecesc, care inseamna "razboinic".
Exista multe dispute in privinta originii numelui feminin de Andrea, din care aceea ca ar fi aparut printre vorbitorii de limba engleza din secolul XVII.
Este posibil sa fi aparut direct in Scotia, de la englezescul Andrew, numele patronului spiritual, cu referire la grecescul Andreas. Sau poate sa derive independent din cuvantul grecesc andreia (insemnand "razboinic"), care este comun tuturor acestor nume.
Oricare ar fi originea, se bucura de o popularitate mare printre toti vorbitorii de limba engleza din secolul XX.
Vei gasi etimologia si semnificatia numelui Andreea aici : http://www.interpretare-nume.ro/Andreea-Andrei.html
ANDREEA / ANDREI
- de la "Andreas", nume masculin grecesc care inseamna "razboinic
AndreeaLT56 întreabă:
liana555bgd întreabă: