Deprimarea apare ca o reactie sufleteasca la problemele ivite in viata, sau pur si simplu ca urmare a unei stari de epuizare a organismului. O persoana deprimata nu are chef de nimic, este trista, simte ca este la capatul puterilor, sau se poate simti chiar foarte speriata.
Se intampla sa nu aiba energie nici macar pentru a manca sau pentru sarcini elementare, cum ar fi ingrijirea personala. Se pare ca natura isi doveste inteligenta si de data aceasta.
In cazul unei probleme aparute intrega energie a persoanei este canalizata spre rezolvarea sau adaptarea la situatia respectiva, iar in cazul unei epuizari fizice si psihice, este "taiat" cheful de a face orice, pentru a se reface energia si a impiedica o prabusire generala a organismului.
Dupa cel mult doua saptamani, aceste manifestari sufletesti ar trebui sa se amelioreze sau chiar sa dispara. Poate persista inca un disconfort sufletesc, dar persoana ar trebui sa-si recapete o buna parte din energia necesara pentru munca si viata de zi cu zi.
In cazul depresiei, toate aceste stari de dereglaj psihic nu dispar in doua saptamani, si chiar se pot agrava, afectand persoana in cauza din punct de vedere afectiv, intelectual si fizic.
Simptomele psihice ale depresiei sunt oboseala si lentoarea in gesturi. Oboseala din depresie este permanenta, nu este atenuata nici de activitati recreative, nici de somn.
Lentoarea se refera la faptul ca sarcinile cotidiene sunt indeplinite intr-un timp mai lung decat in mod normal, emotiile, gandurile, actiunile sunt ca si "blocate" din cauza bolii. Persoana afectata are sentimentul ca pierde din capacitatea de a reactiona.
Viata afectiva este profund tulburata de trairi negative precum: tristete intensa, hipersensibilitate emotionala, sentimente de abandon, de inutilitate, de insingurare, anxietate.
Din punct de vedere intelectual, scade puterea de concentrare, de atentie, predomina gandurile negative, persoana depresiva nu se simte buna de nimic, se culpabilizeaza frecvent.
In depresie si functionarea corpului este dereglata. Se doarme prost, dispare pofta de mancare si dorinta sexuala, pot aparea dureri de cap, dereglari de menstruatie la femei, tensiune arteriala etc. Cu alte cuvinte, persoana in cauza este afectata din toate punctele de vedere. Pentru un depresiv viata isi pierde sensul, gustul, culoarea.
Nu vom insista asupra cauzelor care duc la depresie, ci doar vom puncta faptul ca aceasta boala se intalneste astazi mult mai des decat in trecut. De aceea, oamenii ar trebui sa constientizeze ca si sufletul se poate imbolnavi.
Faptul ca aceste probleme nu sunt palpabile, nu se pot dovedi clar printr-o analiza sau o ecografie, ii face pe oameni sa creada ca ele se pot rezolva de la sine si de pe o zi pe alta. Nu este deloc asa.
La fel cum, de exemplu unui stomac afectat de gastrita ii trebuie un tratament specific si o perioada de timp pentru a se reface, la fel si cu sufletul afectat de depresie. Are nevoie de tratament, consiliere pshiatrica si timp pentru a se vindeca.
Depresia este una dintre cele mai usoare boli psihice. De aceea este foarte grav ca din ignoranta, rusine sau indiferenta se poate ajunge la o forma avansata, refugiu in alcool, droguri sau suicid, ca ultim gest.
Qwertyuop2389 întreabă:
Anonimusxretta933lkwx7cfccy3fe întreabă:
RobertG101 întreabă:
Penaaaa1 întreabă: