Inteligenta este facultatea de a descoperi proprietatile obiectelor si fenomenelor inconjuratoare, cat si a relatiilor dintre acestea, dublată de posibilitatea de a rezolva probleme noi.
Creatia este o actiune de a crea opere artistice, stiintifice, este un produs al muncii creatoare.
Creatia este daca vrei un produs al inteligentei.
Nush cred ca diferenta majoara este ca la romani lipseste inteligenta dar nu si creatia.
Dintre inteligenta si creativitate poate vrei sa zici. dar nu pot sa iti raspund, ca nu am mai citit de mult ceva care sa tina de psihologie...sorry
Intr-un fel, e o relatie determinista intre cele doua, adica fara un anumit tip de inteligenta nu poate exista un anumit tip de creatie. de exemplu, in creatia artistica iti trebuie oarecum o mare doza de intuitie, apoi de inteligenta lingvistica pentru a alege cel mai bine cuvintele care redau o anumita stare, si nu in ultimul rand inteligenta 'artistica', adica sa stii sa dozezi efectele, tensiunea unui text, astfel incat sa elimini eventualele clisee si diluari care apar pe parcurs. in ceea ce priveste creatia in stiinta, aici este o oarecare asemanare, la modul ca tot prin intuitie ajungi sa cunosti un adevar de dinainte, apoi inteligenta asociativa este cea care leaga idei vechi cu propriile tale idei, si incet incet incerci sa demonstrezi un rezultat pe care pana atunci doar il 'simti'. pana atunci este doar pura aproximare, mai si gresesti pe parcurs, mai retusezi, astfel incat nu e totul atat de exact din prima, pe cat s-a creat prejudecata ca e. algoritmizarea vine abia apoi. o intrebare interesanta e: bun, dar cum ajungi sa intuiesti lucruri de dinainte, astfel incat orice proces de creatie sa poata avea loc? eu nu stiu niciun raspuns la intrebarea asta. o observatie ar fi insa ca nu totul se poate algoritmiza si defini, oricat ne-am stradui noi, deci nu se poate da un raspuns pe pasi: mi-a venit ideea asta in felul asta, apoi am legat-o constient de celalta idee, etc. pur si simplu mintea nu prea functioneaza in prima faza in felul asta, ci functioneaza mai degraba mult mai spontan si mai greu de descris in cuvinte
Creatia nu este neaparat rezultatul unic al inteligentei. Creatia poate fi rezultatul talentului, suferintei sau al imaginatiei. Inteligenta este dupa mine componenta logica a gandirii. Iar creatia este efectul sau rezultatul unui proces complex care POATE cuprinde daca vrei si inteligenta.
nbghgkj întreabă:
CatelusaCuParulCret întreabă: