Lacul Dubăsari este un lac de acumulare creat artificial în anul 1954 de către autoritățile sovietice pe cursul de mijloc al rîului Nistru. Extremitatea sudică a lacului este orașul Dubăsari. Cuveta lacustră reprezintă o fostă vale largă din lunca râului Nistru. Lacul Dubasari a fost populat 7 tone de peste. Lacul de la Dubăsari a fost populat cu o cantitate de 7 tone de puiet de pește, la sfîrșitul săptămînii trecute, după instituirea, la 10 aprilie curent, a perioadei de prohibiție la pescuit. Populările cu puiet de pește se efectuează în fiecare primăvară și toamnă, de către Serviciul Piscicol din cadrul Ministerului Mediului, pentru ameliorarea și menținerea resurselor piscicole în bazinele acvatice naturale ale țării, transmite MOLDPRES.
Lacul de acumulare Dubăsari a fost populat cu puiet de pește de sînger, novac, cosaș și crap. Puietul de pește este achiziționat din mijloacele bănești acumulate în rezultatul realizării biletelor pentru pescuitul sportiv, cel industrial/comercial și de amator. Aceasta este prima populare de pește din anul 2010.
Potrivit Serviciului Piscicol, în ultimii ani s-au constatat degradări considerabile în structura populațiilor de pești pe sectoarele fluviului Nistru, lacul de acumulare Dubăsari, rîul Prut, lacul de acumulare Costești-Stînca și, practic, în toate bazinele acvatice piscicole naturale.
Astfel, dacă în 1970 Prutul era habitatul a 95 specii și subspecii de pești, atunci în anul 2008 în acest rîu au fost atestate doar 69 de specii și subspecii piscicole. Totodată, pe sectorul inferior al fluviului Nistru au fost înregistrate doar 39 de specii și subspecii de pești, notează MOLDPRES.
Funda?