| ForbiddenLove a întrebat:

Care este semnificatia generala a poeziei Emotie de toamna de Nichita Stanescu? Si care este parerea voastra despre mesajul sau? Aici este poezia >- A venit toamna, acopera-mi inima cu ceva,
cu umbra unui copac sau mai bine cu umbra ta.
Mă tem că n-am să te mai văd, uneori,
că or să-mi crească aripi ascuţite până la nori,
că ai să te ascunzi într-un ochi străin,
şi el o să se-nchidă cu o frunză de pelin.

Şi-atunci mă apropii de pietre şi tac,
iau cuvintele şi le-nec în mare.
Şuier luna şi o răsar şi o prefac
într-o dragoste mare.

9 răspunsuri:
| Libelle a răspuns:

Dragostea si tot ce cuprinde ea.
se pune accentul pe teama de a nu pierde persoana iubita, de a se ``ascunde intr-un ochi strain``iar el(poetul)sa sufere, sa se aleaga cu un gust amar, ca de pelin.

| pwp a răspuns:

Noua ne-a dat doamna de romana:
poezia emotie de toamna semnifica inceputulunei stari de melancolie, tristete apasatoare, datorita neimplinirii sentimentului de iubire!
pa-pa!love struck

| Emeraude a răspuns:

N-am auzit de semnificatie generala, ci de idee poetica. Cred ca e vorba de dragostea care odata cu sosirea toamnei se transfigureaza intr-o teama a eului liric de a nu-si pierde iubita. In prima strofa e vorba de exteriorizarea sentimentelor eului liric, iar in a doua e interiorizarea si acceptarea noii ipostaze. Asta e cam ce imi vine pe moment...thinking daca as sta sa ma gandesc vreo 10 min mai bine, poate ti-as face o demonstratie de apartenenta la genul liric sau sa-ti dezvolt ideea poeticabig grin, daaar, cum TPU nu e site de teme... I'm sorry to redirect you to the book big grin!
Citeste teoria de la genul liric, trebuie sa va fi predat-o la clasa din moment ce va pune sa analizati... daca inveti, va fi foarte usor! Insa nimic bun nu se obtine fara munca!
Succes, pa-pa!

| sweet_1526 a răspuns:

Emotie de toamna este o opera literara lirica, eul liric transgormandu-se intr-o stare de tristete, iprumutand din durerea sa intregului univers.
titlul sugereaza o iubre apusa, inceputul unei satri de tristete si in egala masura intalniirea poetului ca poezia.
tema poeziei este dragostea, vazuta din maniera pers.
din acest punct de vedere poezia poate fii considerata o arta poetica luand in considerare ca poetul afiirma : "doamna inimi mele", "iubita mea suprema" este Poezia.
rima. ritmul... dar care comunica aceeasi idee poetica de baza a textului dragostea ca sentyment uman si dragostea pentru nat.
ideea de baza este asocierea toamnei, a nat. cu sentimentele eului liric.
incipitul exprima prin sosirea toamnei nu doar o constatare a schimbarilor aduse de acest anotimp, toamna sugeraza anotimpul frigului, ci si racirea sentimentului de dragoste, distantarea indragostitylor.(scuze pentru eventualele greseli) sper sa-ty fost de ajutor ai aici un scurt comentariu la prima vedere.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Este vorba de o dragoste care incetul cu incetul se va inchide ca petalele unei flori.

Titlul poeziei fiind alc. din doua substantive comune este o metafora care este formata din cuvantul sugestiv pentru trairea interioara a eului liric,, emotie'' si cuvantul,, toamna'', care nu se refera la anotimp, ci la starea de deprimare a eului liric, provocata de o iubire care a trecut odata cu scurgerea timpului.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da care este semnificatia

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Voi sunteti toti botanisi &? losii pidari soski spermatozoizi

| Alina_Alinutza_1968 a răspuns:

Semnifica frica de a nu fi lasat singur de persoana iubita si frica de a nu iuta toate amintirile frumoase petrecute impreuna. Eul liric e trist pentru ca stie ca dupa aceasta despartire persoana iubita va uita de el si se va refugia in bratele altcuiva.