| ArexuDeea a întrebat:

Care stie monumentele din Focsani si locul in care sunt? Dau funda pentru cat mai multe monumente

Răspuns Câştigător
| meryy a răspuns:

Monumentul Unirii-Piata Unirii
BUST ALEXANDRU IOAN CUZA

Localitatea: FOCŞANI
Adresa: STR. CUZA-VODĂ NR. 4




Scurtă descriere
Monumentul de for public reprezentând bustul din granit al domnitorului Al. I. Cuza a fost realizat de catre sculptorul Octav Iliescu si a fost amplasat pe un soclu placat cu piatra în apropierea Colegiului National Al.Ioan Cuza în perioada 1972-1973, cu ocazia aniversarii a 50 de ani, de la înfiintarea unitatii de învatamânt
Al.Ioan Cuza a fost primul domnitor al Principatelor Unite (1859-1862) si al statului national România (1862-1866). A fost un mare conducator, politician, diplomat, vizionar, executant remarcabil al unor proiecte si vise seculare ale românilor. Sub domnia sa s-au pus bazele dezvoltarii moderne a natiunii române din punct de vedere economic, social, politic si cultural.
Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv
Focsani, str. Cuza-Voda nr. 4
BUST ŞTEFAN CEL MARE

Localitatea: FOCŞANI
Adresa: LA INTERSECŢIA STRĂZILOR TĂBĂCARI, REPUBLICII CU BD. GĂRII
Scurtă descriere
Monumentul de for public reprezentând bustul lui Stefan cel Mare din Focsani a fost realizat din bronz pe un soclu placat cu piatra în anul 1993, fiind opera artistului F.Musta.
Stefan cel Mare fiul lui Bogdan al-II-lea a fost domnitorul Moldovei între anii 1457-1504. Calitatile umane, cele de om politic, de strateg si de diplomat, actiunile sale fara precedent pentru apararea întregii tari, initiativele pentru dezvoltarea culturii, au determinat admiratia unor ilustri contemporani.
Domnia lui de aproape o jumatate de veac, a fost cea mai frumoasa perioada din istoria Moldovei. Luptând de la egal la egal cu vecinii mult mai puternici, Stefan a reusit sa impuna Moldova ca un stat cu drepturi aproape egale. Niciodata nu s-au ridicat atâtea lacasuri civile si biserici precum: Cetatea Chilia, Cetatea Alba, Neamt, Hotin, Suceava, Roman, Manastirea Voronet, Neamt.
La Manastirea Putna, una din cele mai importante ctitorii ale domnitorului, se afla mormintele familiei sale, iar sub un baldachin de marmura se afla si osemintele lui Stefan cel Mare.
BUST ION MINCU

Localitatea: FOCŞANI
Adresa: ÎN PARCUL TEATRULUI MUNICIPAL FOCŞANI, STR. REPUBLICII




Scurtă descriere
Monumentul de for public reprezentând bustul lui Ion Mincu este amplasat în Parcul Teatrului din Focsani, fiind realizat din bronz pe un soclu placat cu marmura opera a sculptorului Meiul Nicolae în anul 1970.
Ion Mincu (1852-1912) s-a nascut la Focsani. A fost arhitect, inginer, profesor si deputat român, promotor al unui stil românesc în arhitectura, integrând în operele sale specificul arhitecturii traditionale din România. Dupa ce a absolvit în 1875, Scoala de ingineri de poduri si sosele din Bucuresti, studiaza arhitectura la Scoala de arte frumoase din Paris (1877-1882).
Ca o recunoastere a importantei sale în evolutia Scolii Românesti de Arhitectura începând cu anul 1953, Universitatea de Arhitectura si Urbanism din Bucuresti îi poarta numele. Membru fondator al Societatii arhitectilor români si al învatamântului de arhitectura în România. Studiaza patrimoniul artistic medieval, descoperind repertorii ornamentale, solutii stilistice si tehnice, pe care le preia într-o sinteza originala.
Printre lucrarile sale de referinta amintim: Vila Robescu din Sinaia, Palatul Administrativ din Galati, Palatul Bancii Comertului din Craiova, a decorat interiorul Palatului de Justitie din Bucuresti, Casa Monteoru (Sediul Uniunii Scriitorilor).
BUST DUILIU ZAMFIRESCU

Localitatea: FOCŞANI
Adresa: STRADA MIHAIL KOGĂLNICEANU, ÎN INCINTA BIBLIOTECII JUDEŢENE VRANCEA




Scurtă descriere
Monumentul de for public, reprezentând bustul lui Duiliu Zamfirescu creatie a sculptorului Dumitru Cojocaru, a fost realizat din piatra si amplasat pe un soclu placat cu marmura în anul 2004 în incinta Bibliotecii Judetene Vrancea.
Duiliu Zamfirescu (1858-1922) a fost poet, prozator, dramaturg, publicist, om politic, diplomat. In 1882 se stabileste la Bucuresti, ca redactor la România Literara. Isi începe cariera diplomatica de peste douazeci de ani în 1885 ca atasat delegat pe lânga M. A. E.
Si-a publicat primele versuri în « Ghimpele » si « Razboiul » dar adevaratul debut a avut loc în 1880 cu o poema în « Literatorul » condus de Al. Macedonski. Prin ciclul Comanastenilor în special « Viata la tara » si « Tanase Scatiu », Duiliu Zamfirescu este unul dintre întemeietorii romanului românesc alaturi de Nicolae Filimon si Ioan Slavici.Focsani, str. Mihail Kogalniceanu, în incinta Bibliotecii Judetene Vrancea



Focsani, str. Republicii în parcul Teatrului Municipal