| Bixuuuuuu a întrebat:

Care sunt legile care apara angajatii? Vreau raspuns.dau funda! :*

Răspuns Câştigător
| FlyJack a răspuns:

Dreptul persoanei fizice de a incheia contract individual de munca odata cu implinirea varstei de 16 ani

Dreptul la salarizare pentru munca prestata. Salariul minim brut pe tara garantat pentru 2012 este de 700 Ron, pentru un program de lucru norma intreaga

Dreptul la repaus zilnic (daca durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore salariatii au dreptul la pauza de masa si alte pauze prevazute in CCM aplicabil sau regulamentul intern) precum si la repaus intre 2 zile de munca.

Dreptul la repaus saptamanal care se acorda in 2 zile consecutive. De regula sambata si duminica. Daca nu este posibil se poate acorda si in alte zile confrom CCM aplicabil sau Regulament intern si se acorda spor la salariu.

Dreptul la concediu de odihna anual, platit. Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari. Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 zile lucratoare.

Dreptul salariatului de a beneficia pentru munca suplimentara de ore libere platite, in urmatoarele 60 de zile dupa efectuarea acesteia. Daca acordarea zilelor libere platite nu este posibila, salariatul beneficiaza de un spor la salariu pentru munca suplimentara, corespunzator duratei acesteia.

Dreptul angajatului de a-si da sau nu acordul pentru efectuarea muncii suplimentare.

Dreptul salariatilor care efectueaza cel putin 3 ore de noapte de a beneficia fie de program redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza, fie de un spor la salariu de minim 25% din salariul de baza, pentru fiecare ora de munca de nopate prestata.

Drepturile salariatului de a beneficia de zile libere cu ocazia sarbatorilor legale. Pentru 2012 acestea sunt : 1 si 2 ianuarie, prima si a doua zi de pasti, 1 Mai, prima si a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului – 15 august, 1 decembrie, prima si a doua zi de Craciun, 2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

Dreptul salariatilor de a beneficia pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza, corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Dreptul la preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 zile lucratoare in cazul concedierii pentru inaptitudine fizica/psihica, necorespundere profesionala sau pentru motive ce nu tin de persoana salariatului.

Dreptul salariatului de a beneficia de concedii fara plata pentru rezolvarea unor situatii personale

Dreptul salariatilor de a contesta in instanta, in termen de 30 de zile calendaristice de la comunicare, decizia de sanctionare disciplinara.

Dreptul de a nu motiva demisia

Dreptul la securitate si sanatate in munca

Dreptul salariatului de a se adresa instantei, in termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei unilaterale a angajatorului, referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca

0 răspunsuri: