| IoanaBogdana a întrebat:

Cat costa un iPad? spuneti-mi va rog suma si in lei si in euro. dau funda.

Răspuns Câştigător
| Blackaannee a răspuns:

Nu e foarte greu să-ţi dai seama cât va costa un produs Apple în România în momentul lansării în US şi/sau în unele ţări din Europa. De obicei suma în UE este aceeaşi ca-n US dar exprimată în monedă europeană iar în România sunt puţin mai mari decât în celelalte ţări europene. Ţările din Europa unde iPad-ul a fost lansat oficial sunt Franţa, Germania, Italia, Spania, Elveţia şi UK
De exemplu un iPod Shuffle costă 59 $ în US iar în Franţa e 59 €. Acelaşi iPod este 55 € în Germania iar în România 58 €. iPod Nano este 149 $ respectiv 149 € în Franţa şi 139 € în Germania. La noi este 145 €. Un MacBook este 999 $ în US şi 999 € în Franţa. În Germania e 1015 € iar în România e 1068 €.

Deci preţurile sunt asemănătoare între România şi ţările din UE. Mergând pe acest principiu, un iPad care în US costă 499 $ iar în Franţa şi Germania e 499 €, cât credeţi că va costa în România? Probabil în jur de 600 €. Poate 650 €.

ATENŢIE: Preţurile din Franţa şi Germania menţionate până acum în acest text conţin TVA, cele din România nu.

În acest moment, iPad-ul se comercializează în România prin magazinul PC Fun iar cel mai ieftin model costă 676 € adică 800 $ (TVA inclus). Atâta timp cât un produs Apple nu se află pe siteul store.apcom.ro, acest produs nu se comercializează oficial în RO iar garanţia şi service-ul nu sunt asigurate de firme autorizate. Dar asta nu înseamnă întotdeauna ceva rău. Atenţie: NU INTOTDEAUNA!

I-am întrebat via Twitter pe cei de la PC Fun despre garanţia oferită iPad-urilor şi acesta a fost răspunsul lor. Au răspuns şi cei de la evoMAG (nu ştiu de ce) şi am eu senzaţia că reparaţia aia iese din discuţie happy ceea ce e OK până la urmă. Personal prefer întotdeauna înlocuirea unui produs în locul reparaţiei.

Later Edit: evoMAG au raspuns la intrebarea mea deoarece comercializeaza si ei iPad-uri cu preturi incepand de la 750 €. Intre timp cei de la PC Fun au venit cu o completare la raspunsul lor si au precizat ca produsul va fi inlocuit

Înainte ca iPad-ul să fie lansat în afara US, eMAG a vândut câteva iPad-uri cu preţuri începând de la 568 € adică 680 $. Ţinând cont că pe siteul store.apple.com sunt afişate preţurile fără TVA iar acesta diferă de la stat la stat, nu putem şti cu cât le-a cumpărat eMAG şi sincer să fiu nici nu contează. Am simulat o achiziţionare cu adresa de livrare în California şi preţul final aproximativ a fost de 553 $ (Recycle Fee – 8 $ şi Estimated Tax – 46 $)
iPad Wifi 64GB – 1000 euro

iPad Wifi 32GB costa 900 euro

iPad Wifi 16GB poate fi adus la comanda pentru 800 euro.