Salut! Cartofii nu sunt atât de \"păcătoşi\" pe cât se crede. Din contră, dacă sunt pregătiţi prin coacere, fierbere sau sotare, nu prin prăjire, chiar sunt recomandaţi în curele de slăbire.
Cartoful a fost intens bla mat din cauză că are indicele glicemic mare şi îngraşă. De fapt, indicele glicemic al cartofului "păleşte" în comparaţie cu cel al dulciurilor. Este un aliment săţios şi o sursă de energie mult mai bună decât ciocolata, spre exemplu.
Modul de preparare face diferenţa clară la calorii: dacă sunt preparaţi dietetic, la cuptor, fierţi sau sotaţi, chiar sunt indicaţi în curele de slăbire. Din contră, o porţie de cartofi prăjiţi sau de cartofi franţuzeşti, cu mult bacon, smântână şi caşcaval, asigură lejer necesarul de calorii pe toată ziua.
De fapt, cartofii au cu 40% mai puţin calorii decât orezul şi pastele. Un cartof de mărime medie copt sau fiert are în jur de 150 de calorii, însă o farfurie de cartofi prăjiţi poate avea şi 1.000 de calorii. În plus, uleiul încins are şi potenţial cancerigen. O porţie de piure de cartofi are în jur de 200 de calorii dacă nu se exagerează cu untul şi laptele. Sper ca te-am ajutat .
Ambele ingrasa daca sunt mancate in cantitati industriale in special cartofii projiti! (carnea (pui, vita)fiarta sau facuta pe gratar nu ingrasa).
Acum depinde cum sunt preparate. daca sunt fierte e ok nu ingrasa nici`una dar incearca sa eviti prajelile tot ce este prajit ingrasa:*
Depinde ce fel de carne, depinde in ce e prajita, daca e prajita, coapta, fiarta...
Lolkkk întreabă: