Daca pui intrebarea asta pentru ca esti tigan, imi pare rau pentru ce voi raspunde. Sau poate ca nu... dar asa sta treaba: tiganii sunt considerati romani, dincolo. Si sunt niste hoti, violatori, etc...deci pentru ce fac ei, romanii sunt de vina... dincolo. Mie nu mi. s dragi deloc.
Oameni la locul lor, asezati si piinea lui dumnezeu.Au o anumita cultura si bun simt mai avansate ca orice natie o dovedeste faptul ca-l poti jigni oricit el n-o sa-ti vorbeasca urit si cuminti doamne fereste cit de cuminti pot fi.Ati vazut vreo unul implicat in furturi, in scandaluri sau in alte prostii? Cam duce mas media o campanie de denigrare impotriva lor ca etnie minoritara dar sint mai mult ca sigur ca sinteti "oameni "si n-o sa credeti asa ceva.
Ce sa fie? sunt si ei oameni ca si noi, unii mai buni si altii mai rai(adica mai vicleni)dar totusi sunt oameni. mie imi plac obiceiurile lor, bine a celor care-s cinstiti si la locul lor, nu a ceor care ciordesc, sau pacalesc.ca mi-e greata d aia.si am multe patanii din copilarie cu tigani...nu am timp acum sa le povestesc dar cine vrea sa-i povestesc id-ul meu este:fragutamumushiknebunik si va voi povesti q lux d amanunte
Nu stiu de ce dar nu cred ca esti juma spaniol, in afara de asta, daca tot stai in spania ar trebui sa stii ca cei care vand parfumuri sau toale furate sunt romanii, nu tiganii. dar in fine, tot aia care sparg case sunt romanii, nu tiganii, ti-as da o groaza de exemple, nu de alta, dar traiesc aproape de 10 ani in spania. dar asa cum ai putut accepta raspunsuri precum:"unde esti tu hitler", nu mai este nevoie sa imi mai explici nimic, halal!
Eu respect rromi ca sunt unu pentru altu se respecta intre ei dacase ia un rrom mananca bataie pe strada toti rromi sar pentru el da daca un roman mananca batatie pe strada nimeni nu se baga poate ca uni sunt mai rau da sunt si buni si foarte iubitori alti zic ca ne fac de ras da stati lin ca sunt mi de romani care ne fac de ras poate mai rau ca ei sunt romani adevarati
Cred ca ar fi cazul sa facem si noi pasul inainte din evul mediu si sa lasam discriminarea si stereotipurile deoparte. Toti suntem egali, indiferent de rasa, culoare, sex si religie, asa ca singura cale este cea a tolerantei, respectului si intelegerii. Va recomand cu caldura tratatele lui Heinrich H. si Reynhard H. despre egalitatea raselor si inlaturarea acestui microb care se numeste discriminare. Urmati exemplele si invatati de acolo sa fiti cu totii mai buni Pace!
Eu am o parere buna despre ei. Iubita mea e tiganca, pe langa asta am multi prieteni care sunt rromi, nu am avut niciodata antecedente neplacute cu ei. Mereu m-am inteles cu ei, poate si din cauza ca am crescut de mic langa ei si m-am obisnuit cu ei, vis-a-vis de familia iubitei mele, oamenii aia is foarte harnici, pe langa asta miros foarte frumos, nu a transpiratie sau mai stiu eu ce, pe langa asta sunt foarte darnici si sinceri, nu am vazut mintind pe acolo, nici in cazul meu. Un verisor de a lui iubita mea este om de afaceri si are absolvite 3 facultati. Sunt si credinciosi, mie mi se pare o familie obisnuita, chiar daca sunt de rromi, sunt foarte civilizati, sincer nici eu nu ma asteptam sa fie asa.
Pe rromi i-as trimite pe o insula pustie si sa nu se simta singuri as trimite si romanii tot acolo, iar Romania frumoasa mea tara sa o donam ungurilor ca stiu ce sa faca cu ea iar peste 20 de ani putem sa ii primim inapoi pe rromi, poate si pe romani intr-o tara noua frumoasa cu drumuri, autostrazi, curatenie, corectitudine, o tara respectabila. Asta e visul meu ROmania sa se numeasca Romániában. Si tiganii si romanii sunt la fel, ungurii in schimb aduc acestei tari respect si cinste, daca nu erau sasii si secuii asa zisii romani de azi erau sclavi pe plantatie.
Declar din start ca nu sunt rrom (sunt roman dar sunt penultimul descendent al unui vechi neam de tatari care s-au crestinat si s-au stabilit in sudul Moldovei pe la mijlocul secolului XVII).
Nu pot sa-i inteleg pe rasisti care isi atribuie ca virtute simplul fapt ca hazardul ceresc lasat liber de la Dumnezeu a nimerit sa-i intrupeze la nastere intr-o rasa sau alta / intr-o regiune geografica anume sau intr-o familie cu un statut social - financiar de un anumit fel...
"Nu exista padure fara uscaturi". Si romanii si tiganii dar si oricare alta natie de pe fata pamantului, au atat oameni de calitate cat si jigodii.
Daca prin absurd, sa sicem ca s-ar intoarce printre noi Vlad Tepes (idolul meu ca sa ne carmuiasca tara, voi rasistii chiar credeti ca tepele vor fi doar pentru rromi? Eu cred ca ele ar fi "distribuite" fifty-fifty )
Parerea mea este ca noi cu cat ii vom uri mai putin si ii vom asimila mai repede, cu atat mai repede vor disparea toate problemele.
Voi stiti cum ne-am pricopsit cu tiganii? (istoric vorbind)
Tiganii provin dintr-un trib din nordul Indiei, care in urma unor conflicte/razboaie locale intre diversele populatii au fost nevoiti sa paraseasca acea zona si sa se refugieze in alte regiuni. Numarul lor deosebit de mare cat si obiceiurile diferite au facut ca ei sa nu poata fi integrati in alte culturi din acea zona, ba mai mult au fost de multe ori persecutati politic si surghiuniti. Astfel dupa mai multe generatii, ei s-au adaptat la traiul de populatie nomada dar n-au renuntat sa-si caute un loc al lor unde sa se stabileasca, asa ca treptat au migrat catre Vest pana au ajuns la hotarele Europei.
Trebuie sa mai stiti dragilor, ca mai toate tarile prin care au trecut i-au alungat si i-au fortat sa inainteze catre vest, insa noi romanii am fost cei mai smecheri - i-am facut robi - si uite asa ne-am blestemat siguri zilele ) Daca am fi fost si noi la fel de destepti ca turcii, persii, grecii si rusii poate ca ar fi trebuit sa-i alungam si noi mai departe si poate uite asa s-ar fi stabilit pe capul frantuzilor (acolo cred ca s-ar fi integrat mai repede - cititi despre Ludovic al XIV-lea ca sa aflati despre cum sta treaba cu igiena la francezi )
misauratcuviata întreabă: