anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ce detalii trebuie sa am in vedere atunci cand aleg un laptop?
Care ar fi procesorul, memoria, frecventa procesorului, capacitatea hard disk-ului potrivite pentru un laptop folosit pentru Internet, jocuri si programe?

3 răspunsuri:
| aluminiu a răspuns:

Laptopuri pentru jocuri

Cei care doresc sa foloseasca laptop-ul in mare parte pentru a juca ultimele jocuri aparute, care necesita foarte multe resurse, trebuie sa aleaga un laptop din seria Gaming care poate ajunge si la 30.000 lei.

Laptopul pentru jocuri are un display de 16 inch sau mai mare si o greutate mai mare de 3 Kg.

Laptopurile pentru jocuri pot inlocui cu succes un PC desktop. Daca nu esti interesat de portabilitate si consideri PC desktop-ul ca fiind prea mare si prea zgomotos, laptopul pentru jocuri ti se potriveste. Laptopurile pentru jocuri au display-uri cu rezolutie mare, procesoare foarte performante, un hard generous si placa video de top.

Dupa ce s-au stabilit nevoile utilizatorului trebuie ales modelul de laptop dorit.

In aceasta etapa fii atent la urmatoarele aspecte:



Materialele din care este construit laptopul

Cand doresti sa achizitionezi un laptop, cauta un magazin online cu showroom si verifica laptopul daca e construit din materiale de calitate. Desi poate vei avea tendinta sa te indrepti catre laptopurile ieftine, ar trebui sa stii ca acestora producatorii nu le ofera o prea mare atentie si o sa ai supriza ca plasticul carcasei este de proasta calitate, tastatura este sensibila si balamalele cedeaza usor. Cauta pe forumurile de profil si vezi ce modele sunt indicate de alti utilizatori. Singurii care acorda o atentie deosebita materialelor din care sunt construite laptopurile sunt cei de la Apple care insa au preturi piperate la majoritatea modelelor.



Greutatea si dimensiunile laptopului

Cand vorbim de dimensiuni trebuie sa ne gandim pentru ce dorim sa folosim laptopul. Majoritatea laptopurilor bune au dimensiuni mai mari, dar vei gasi si laptopuri cu configuratii potrivite nevoilor tale.



Rezolutia display-ului

S-ar putea crede ca o rezolutie mare este indicata mereu, insa daca ai spre exemplu un display de 13.3 inch si cu o rezolutie foarte mare de 1920 x 1080 pixeli, ochii iti vor obosi destul de repede. De aceea nu trebuie sa ne indreptam neaparat catre rezolutii inferioare ci catre unele potrivite pentru activitati indelungate in fata ecranului.

Exista intr-adevar persoane sau lucreaza cu aplicatii pentru grafica, sau care folosesc multe ferestre si toolbar-uri, pentru care o rezolutie mare este indicata. Insa majoritatea utilizatorilor pot folosi laptopuri cu display-uri ce au maxim 16 inch si o rezolutie de 1366 x 768 pixeli.

Cele mai intalnite laptopuri sunt cele cu display de 15.6 inch si o rezolutie de 1366x768. Celelalte dimensiuni intalnite sunt:

- laptop cu display 10 inch si o rezolutie de 1024x600, 1280x720 sau 1366x768

- laptop cu display 11.6 inch pana la 13.3 inch si o rezolutie de 1280x800, 1366x768, 1440x900, 1600x900

- laptop cu display 14.1 inch pana la 15.6 inch care pot ajunge la rezolutii de 1920x1080 sau 1920x1200

- laptop cu display 16 inch pana la 18.5 inch care au de obicei rezolutii mari pana la 1920x1200



Procesorul laptopului

Procesorul este una dintre cele mai importante componente ale unui laptop bun. Cele mai cunoscute companii producatoare de procesoare sunt INTEL si AMD. Principalele modele de procesor intalnite pe laptopuri sunt:

INTEL:

- laptop cu procesor Intel Core i3, i5, i7, cea mai noua linie de procesoare

- laptop cu procesor Intel Core 2 Duo

- laptop cu procesor Intel Pentium Dual Core

- laptop cu procesor Intel Celeron

- laptop cu procesor Intel Atom

AMD:

- laptop cu procesor AMD Phenom II Quad Core si Triple Core

- laptop cu procesor AMD Athlon II Dual Core

- laptop cu procesor AMD Turion II Dual Core

- laptop cu procesor AMD Turion X2 Dual Core

- laptop cu procesor AMD Sempron

In acest moment cele mai indicate procesoare sunt Intel Core i3 şi i5 Mobile(M) - sau i7 insa la un pret mai ridicat. Daca alegeti un mini laptop, acestea prezinta procesoare mai putin performante si va trebui va indreptati atentia catre procesoarele din gama Intel Atom. Procesoarele care suporta imagini High Definition fara probleme sunt procesoarele Atom N450/N455.



Hard-diskul laptopului

Hard-diskul traditional ofera spatiu pentru stocare programe si fisiere. Poate fi gasit in capacitate de pana la 1 TB si unele laptopuri ofera posibilatatea de a monta 2 unitati hdd. Capacitatea de stocare a unui hdd nu il face neaparat un hdd mai bun, si viteza de rotatie conteaza foarte mult, un disc cu o rotatie de 7200 ofera performante mai bune decat unul de 5400 dar trebuie stiut ca un hdd cu viteaza de rotatie mai mare poate scurta viata bateriei laptop-ului.

SSD-urile, sau solid state drive, nu au piese in miscare si spre deosebire de hdd-urile traditionale exista riscuri mai mici sa fie deteriorate fizic de miscare si genereaza caldura putin sau chiar deloc. SSD-urile sunt mai scumpe decat hdd-urile clasice si de obicei ofera capacitati de stocare mai mici.



Memoria RAM

Memoria Ram este una din cele mai ieftine componente ale unui laptop si una dintre putinele componente ale unui laptop la care se poate face upgrade. Majoritatea laptopurilor suporta pana la 8 GB RAM iar unele chiar si 32 GB RAM.



Placa video

Placa video este importanta cel mai mult pentru utilizatorii de laptopuri Multimedia si Gaming. Cele mai cunoscute placi video sunt cele care folosesc chipset-uri ATI si NVIDIA si cele Intel. O placa video performanta este recomandata in cazul in care laptop-ul are un display mare sau se ataseaza un monitor extern si in cazul aplicatiilor ce necesita resurse grafice. Placa video este de obicei una dintre cele mai scumpe componente ale unui laptop.

Pentru persoanele care lucreaza cu aplicatii grafice este indiata seria Quadro FX de la nVidia.


Conectivitate:

· USB la care se pot conecta diverse gadget-uri ca stick-uri flash, hdd-uri externe, unitati optice externe, Bluetooth etc.

· Wireless

· HDMI

· VGA

· E-SATA

· Firewire

· PCMCIA

· ExpressCard, Mini PCI

· Ethernet (portul de retea)

· Card Reader



Bateria

Bateria este foarte importanta in alegerea unui laptop bun mai ales in cazul laptop-urilor business care necesita mobilitate. Capacitatiea bateriilor este determinata de numarul de celule, de la 3 celule pana la 12. O durata minima de functionare a unei baterii este de 3 ore dar poate scadea in functie de aplicatiile care ruleaza

| anonimg a răspuns:

Ordinea este aceasta:
-procesor
-placa video
-ram(de regula mai toate au 4gb).

| only2k a răspuns:

Dacă vrei un laptop bun pentru gaming îţi recomand unul ceva de genu:
Procesor: minim 3.0 Ghz Dual Core
Ram: 4 Gb min.
Hard: 500 gb min.
Placă video: 1gb min.
Şi să aibă şi multe sloturi de usb, etc. şi bateria este iarăşi foarte importantă.