| geox19 a întrebat:

Ce este acela ciclu? Funda+vot pentru cine imi spune cel mai indetaliat

Răspuns Câştigător
| Mihaela_3187 a răspuns:

Ciclul menstrual reprezinta o serie de schimbari prin care trece corpul unei femei pentru a o pregati pe aceasta pentru o posibila sarcina. In fiecare luna pe peretele intern al uterului se formeaza de novo un epiteliu cu o anumita grosime (endometru), pregatind astfel uterul pentru nidarea (fixarea) unui ovul fecundat. Cand ovulul nu este fecundat si sarcina nu se produce, acest epiteliu uterin este distrus.

Astfel se produce fenomenul de sangerare lunara numita menstruatie, prezenta la femei o data pe luna incepand din perioada adolescentei si pana la menopauza, in jurul varstei de 50 de ani. Durata ciclului menstrual poate fi masurata prin notarea cu 1 a primei zile de sangerare si numararea zilelor pana la urmatoarea menstruatie.

Ciclul menstrual reprezinta perioada cuprinsa intre ziua 1 a mentruatiei si ziua 1 a menstruatiei urmatoare. Cu toate ca lungimea medie a ciclului menstrual este de 28 de zile, un ciclu menstrual cu o durata de 21 pana la 35 de zile este considerat absolut normal.

De asemenea, este normal ca adolescentele si femeile in jurul varstei de 40 de ani sa aiba cicluri menstruale neregulate sau cu o durata mai mare. In cazul adolestentelor, duratele ciclurilor menstruale ar trebui sa se egalizeze in timp. In cazul femeilor care se apropie de varsta menopauzei, ciclurile menstruale vor deveni probabil mai lungi si ulterior vor disparea.
CICLU MENSTRUAL

Ce este ciclul menstrual?

Timpul scurs intre o menstra si urmatoarea se numeste ciclu menstrual. Fetele vorbesc deseori despre un ciclu menstrual care apare lunar sau la 28 de zile, dar multe fete au un ciclu mai lung sau mai scurt decat cel mentionat. Asa ca nu va asteptati ca ciclul dumneavoastra menstrual sa fie la fel ca cel ca al prietenelor dumneavoastra.

Sangerarea dureaza intre 3 si 7 zile, iar durata dintre sangerari poate fi intre 25 si 40 de zile. Inainte de a merge la medic este bine sa urmariti durata ciclului menstrual. Va reamintim ca prima zi a ciclului menstrual este prima zi in care sangele incepe sa curga (prima zi de menstruatie).

Multe femei observa unele schimbari de-a lungul ciclului menstrual. In mod obisnuit secretia vaginala este mai consistenta si albicioasa dupa menstruatie, transparenta si alunecoasa in timpul ovulatiei si apoi in cantitate mai mica si elastica inaintea menstruatiei. Unele femei isi simt sanii mai grei si mai sensibili in saptamana dinaintea menstruatiei. Pe durata menstruatiei unele femei au dureri in partea de jos a abdomenului, dureri de spate, dureri de cap, diaree sau au o dispozitie schimbat-oare.

11 răspunsuri:
| georgiana14 a răspuns:

Buna, :)) ciclul e de fapt menstruatie, el repredinta dezvoltarea umana http://www.noifetele.ro/yourbody/interactivebody.php uite aici, iti arata mai clar, lichidul din ovare se scurge si cand ramai insarcinata menstruatia numai vine pentru ca acel lichi tine copilul inn el si de aia nu se mai revrsa :d funda?

| NeGaTiwE a răspuns:

Totalitatea fenomenelor fiziologice care au loc in organismul femeii incepand cu prima zi a menstruatiei pana in ziua de dinaintea urmatoarei sangerari se numeste ciclu menstrual.

Prima menstruatie apare la varsta de 13-15 ani, la pubertate (dar e posibil sa apara si mai devreme, la varsta de 8 ani, sau chiar mai tarziu pana la 18 ani, in functie de caracteristicile fiecarui organism), si se termina odata cu instalarea menopauzei intre 45-50 de ani, sau chiar mai tarziu.

Durata unui ciclu menstrual variaza si ea intre 28 si 45 de zile, dar poate fi si mai scurt. In acest interval de timp sunt parcurse mai multe etape controlate de sistemul endocrin.
Prima etapa, cea a sangerarii menstruale, dureaza intre 3-7 zile. In aceasta etapa interiorul uterului numit endometru incepe sa se desprinda de pe peretele uterin. In primele 3 zile ale sangerarii, cand se pierde cea mai mare parte a cantitatii de sange, apar crampele determinate de contractiile uterului la desprinderea endometrului. In aceasta etapa se elimina intre 80-150 ml de sange si fragmente ale endometrului ca sangerare menstruala.

Urmatoarea etapa este cea foliculara, cand un folicul ovarian (formatiune raspunzatoare de formarea ovulelor) se dezvolta sub actiunea hormonului stimulativ folicular (FSH) si al hormonului luteizant (LH). Aceasta etapa incepe odata cu incetarea sangerarii menstruale si dureaza pana in ziua a 12-a a unui ciclu de 28 zile si pana in ziua a 19-a a unui ciclu de 35 de zile si se finalizeaza prin ovulatie, adica prin eliberarea de catre un folicul a unui ovul matur. Nu se stie care ovar este cel care elibereaza ovulul, pentru ca acest lucru este arbitrar, ovarele nu indeplinesc aceasta functie alternativ.

Cea de-a treia etapa este cea luteala sau premenstruala si debuteaza cu ovulatia. Denumirea de faza luteala vine de la corpus luteul (corpul galben) care este o structura a foliculului ovarian care a eliberat ovulul. In aceasta faza corpul femeii se pregatesste pentru sarcina in cazul in care ovulul va fi fecundat. Aceasta faza dureaza intre 12 si 16 zile. Daca ovulul nu este fecundat se intra apoi in prima etapa a ciclului menstrual.

De-a lungul ciclului menstrual au loc mai multe schimbari in organismul femeii. In mod obisnuit secretia vaginala este mai consistenta si albicioasa dupa menstruatie, transparenta si alunecoasa in timpul ovulatiei si apoi in cantitate mai mica si elastica inaintea menstruatiei. Unele femei isi simt sanii mai grei si mai sensibili in saptamana dinaintea menstruatiei. Alte simptome premenstruale sunt cefalee, diaree sau constipatie, precum si stari de oboseala, ameteala sau iritabilitate, dar aceste manifestari difera de la femeie la femeie, variind si in functie de varsta.

| cristinaserea a răspuns:

Pai thinking ciclu adica partea de pubertate in care corul tau este in transformari. ciclu menstrual adica in fiecare luna iti vin probleme cum sa iti zic ca mie cam nu stiu blushing adica trebuie sa folosesti absorbante cand esti pe ciclu te doare burta iti curge sange din vagin blushing eu acum sunt pe ciclu hai sa ii spunem pe rosu sau orice culoare sau pe stop big grin iti pot spune mai multe pe mess cosmina_cristina2009

| Fragolita a răspuns:

Intra pe http://www.noifetele.ro/main/home.php si vei afla mai multe. :* Sper ca te-am ajutat. pa-pa ^^

| Raluka133 a răspuns:

Ciclu este o faza care face parte din pubertate in care iti curge sange din zona intima, sangele ala contine toxine din organism.

| Fragolita a răspuns:

Salut. Cauta pe noifetele.ro si vei gasi acolo tot ce te intereseaza. Sper ca te-am ajutat. Pa-pa ^^ [ Fundita? big grin ]

| ScarlettMegan a răspuns:

Iti curge sange din acel punct sensibil al nostru timp de cateva zile apoi ti se opreste. Dupa o luna iar incepe. Si tot asa toata viata. Cand ai ciclu e bine sa faci sport dar sa ai grija sa nu te patezi. Teoretic cu cat corpul face mai mult sport cu atat curge mai mult sange menstrual si iti trece mai repede. Daca te doare si stomacul sau ai foarte des schimbari de dispozitie. De la suparata la vesela sau ignoranta... Orice. Nu conteaza daca esti sau nu dezvoltata. Dezvoltarea incepe dupa de obicei. Daca te doare stomacu si vrei sa il calmezi poti sa iei un prosop mic sa il uzi si sa il bagi la microunde foarte putin(sa nu se arda) si pune-l unde te doare cel mai mult. Iar daca iti vine nu te speria. Poate vei sesiza la un moment dat o pata rosie-maronie pe interiorul chilotului. Asta ti se va intampla cu cateva ore inainte sa iti vina menstruatia in fiecare luna. E un fel de semnal de alarma. Pune-ti un tampon pe care il schimbi cat mai des in timpul zilei. Dupa cat de mult iti curge sangele menstrual. Da, te vei dezvolta, iti vor creste sanii iar hormonii reactioneaza derutandu-te si nestiind ce se intampla, incepi sa capeti forme bine conturate ale corpului... etc.

| Nutemaiholbadarling a răspuns:

Totalitatea fenomenelor fiziologice care apar luna de luna in corpul unei fete sau al unei femei poarta numele de ciclu menstrual. Acesta dureaza intre 21 si 35 de zile, cel mai regulat fiind de 28 de zile. De multe ori, fetele tinere confunda ciclul mentrual cu menstruatia, sangerarea propriu-zisa. Si pentru a clarifica lucrurile, este bine sa stiti ca ciclul menstrual se calculeaza din prima zi de sangerare menstruala pana in prima zi a urmatoarei menstruatii (fara a se lua in calcul si aceasta). Durata ciclului menstrual poate fi influentata de sanatate, de stari de oboseala, de dieta, de anumite medicamente, de clima si, cel mai frecvent, de stres.batting eyelashes

| ArinaMK a răspuns:

Tu n-ai mama?