Demnitatea se leaga foarte mult de sentimentul onoarei. Un om demn inspira respect. Tine de fire, de felul in care actionezi si reactionezi, de felul in care stii sau nu sa fii consecvent in principii si atitudine. Daca ai anumite idei in ceea ce priveste aspectele tale fundamentale, daca pretuiesti anumite valori si le respecti indiferent de situatie, vorbim despre demnitate. Fiecare decide pentru sine ce este demn si ce nu, dar o limita exista. Demnitatea inseamna respect: sa te respecti pe tine si pe cei din jurul tau.
Demnitatea nu reprezinta inflexibilitate. Inseamna doar ca, atat timp cat crezi in ceva, sa fii consecvent in practicarea acelei idei. Poti considera ca este demn sa ai un anumit limbaj si sa eviti alte cuvinte, de exemplu argoul sau injuriile. Sau ca e demn sa nu raspunzi cu aceeasi moneda unei ofense, ori, dimpotriva, sa nu lasi jignirile neplatite.
Exista o seama de lucruri despre care se poate spune, destul de precis, ca sunt demne sau nu sunt demne. De exemplu, nu va putea fi considerat demn sa iti tradezi un prieten ca sa scapi tu de o pedeapsa, indiferent despre ce este vorba. Nu este etic, moral, nu tine de onoare. Prin urmare, daca actionezi astfel ca sa-ti scapi pielea, cum se spune, nu poti fi considerat demn si nu va avea nimeni, niciodata, incredere in tine.
Demnitatea arată valoarea, cinstea, meritele morale, gradul de prețuire ca și rangul atins de o persoană în cadrul societății. In învățătura creștină, demnitatea umană, este un dar divin, care indiferent în condițiile în care trăiește individul i-a ca exemplu chipul lui Dumnezeu. In societate sub forma termenului de demnitate se mai poate înțrelege autonomia și libertatea gândirii ca și comportamentului unui individ.Demnitate din latină dignitas - demn este un termen abstract, care indică calitatea reacțiilor, comportamentului unei persoane. Calitatea de a fi demn, atitudine demnă; autoritate morală, prestigiu. Gravitate, măreție. Funcție sau însărcinare înaltă în stat; rang.O zi buna!
BrianMoser întreabă:
miriaaaanaa3 întreabă: