GRAMÁTICĂ s.f. Totalitatea regulilor privitoare la modificarea cuvintelor și la îmbinarea lor în propoziții și fraze; ramură a lingvisticii care studiază aceste reguli. ♦ Manual, tratat, carte care cuprinde un studiu asupra regulilor gramaticale. [< lat. grammatica, cf. it. grammatica, germ. Grammatik].
Cu siguranta ai facut la scoala gramatica...stii tu, cu partile de vorbire (substantiv, adjectiv, verb, etc.) si partile de propozitie (subiect, atribut, predicat, complement...).
In concluzie, studiind gramatica inveti sa vorbesti corect.
Gramatica unei limbi este ansamblul de reguli de folosire a acelei limbi. Acelaşi termen este folosit şi pentru ştiinţa care studiază astfel de reguli, ca ramură a unui studiu mai general al limbajului, numit lingvistică. Fiecare limbă are un set specific de reguli şi deci o structură gramaticală distinctă.
În mod tradiţional în domeniul gramaticii erau cuprinse doar două subdomenii: morfologia (modificarea formei cuvintelor) şi sintaxa (îmbinarea cuvintelor în propoziţii şi fraze). În prezent, lingviştii consideră ca aparţinînd tot gramaticii şi următoarele subdomenii, care studiază alte regularităţi ale limbii: fonetica, fonologia, ortografia, semantica şi pragmatica. Funda? Plss
Gramatica...chestia pe care tu ar trebui sa o sti din clasa a 4-a daca ne gandim ca ai fost la scoala vreodata.