Karma e un fel de forta care incerca sa faca bine. ) De exemplu daca tu te-ai comportat urat cu cineva Karma va face sa ti se intample ceva neplacut si tie.
Prin karma (sanscrită: कर्म, karman, pali: kamma - efect, faptă) este înțeles un concept filosofic-religios, prin care fiecare acțiune - fizică sau spirituală - are în mod inevitabil o urmare. Aceasta nu se manifestă neapărat în actuala viață.
"Karma" înseamnă acțiune. Pentru a înțelege mai bine conceptul de karma, Swami Vivekananda în cartea sa, "Raja Yoga", folosește exemplul unei pietre aruncată în vid (unde forța gravitațională a planetelor nu există). Orice piatră arunci în acest mediu se va întoarce în cele din urmă la tine, cu un moment (masă x viteză) egal cu cel care l-ai folosit pentru a o arunca. În același fel, orice acțiune se întoarce în cele din urmă, egal și in aceeași formă, la cel care a inițiat-o.
De ce nu este acest concept evident pentru noi toți? Explicația yoginilor himalaieni este: "pentru că uităm". Uneori, efectul acțiunilor din trecut se manifestă la un moment ulterior în aceeași viață, alteori se actualizeaza doar într-o viață viitoare, când condițiile sunt propice. Chiar când se manifestă în viața actuală, noi am uitat de mult acțiunea respectivă. Și nici nu putem vedea întotdeauna legătura, pentru ca ea nu este doar la nivelul fizic, material. Căile "Domnului" nu sunt întotdeauna ușor de înțeles. Este nevoie de o adâncă profunzime spirituală.
Chiar mai dificil este să poți vedea conexiunea cu o faptă dintr-o viață anterioară, mai ales când cei mai mulți dintre noi ne întrebam încă dacă așa ceva chiar există.
Karma nu înseamna neapărat ceva rău, și nu are decât o legătură extrem de vagă cu ideea creștină de "păcat". Nu este o pedeapsă. Este pur și simplu legea firii, unde ceea ce semeni, aia culegi. Faptele bune se vor întoarce cândva la tine, la fel ca și cele negative. Depinde ceea ce proiectezi în viață, în fiecare moment.
Ea reprezintă sinteza imensei suferinţe umane, veche de mii şi mii de ani, suferinţă considerată de majoritatea oamenilor ca venind nu se ştie de unde, nu se ştie pentru ce, într-un cuvânt, nemeritată. Atunci când mânia lui Dumnezeu ne ajunge în mod dureros, ne întrebăm cu groază: ale cui păcate le ispăşim? Ce vină avem noi pentru greşelile altora? Răspunsul este stupefiant: suferim pentru greşelile acestei vieţi, pentru păcatele părinţilor şi ale rudelor noastre, dar patimile ce le suportăm nu ne sunt de ajuns spre a ieşi, într-un târziu, curaţi ca lacrima în faţa Celui de Sus. Scânteia de viaţă ce o purtăm în noi, de când ne-am cuibărit în pântecul mamei şi până în clipa trecerii spre veşnicie, a avut multe înfăţişări trupeşti de-a lungul istoriei omenirii. Acestora le-am putea spune pe nume: sunt încarnările spiritului nostru. Predecesorii noştri spirituali reprezintă zecile, sutele, miile de fiinţe umane ce au adăpostit în trupurile lor aceeaşi scânteie de viaţă, acelaşi spirit. Dacă a greşi este omenesc, atunci câte greşeli nepedepsite au avut strămoşii noştri spirituali? Câte recompense neprimite în timpul fiecărei vieţi zac în seiful memoriei astrale? Multe, extrem de multe, nici nu ne imaginăm cât de multe sunt! Ele trec peste veacuri de la o fiinţă la alta, lasându-şi amprenta pe fiecare dintre noi, dar şi pe mulţi alţii ce vor intra în focul vieţii pământene...
Pe scurt : este o noţiune care desemnează o lege universală, în virtutea căreia soarta oamenilor ar fi determinată de acţiunile lor din încarnările anterioare.
Dacă faci un lucru rău ți se întâmplă și ție la fel. Dacă faci un lucru bun vei fi răsplătit cu ceva bun.
Din punct de vedere hermetic, karma este o lege eterna, sub anumite aspecte la fel ca principiul akasic ( http://dacia.forumotion.net/......c-t306.htm ), ESTE LEGEA CAUZEI SI EFECTULUI. Fiecare cauza da nastere unui efect corespunzator. Aceasta lege functioneaza peste tot, ca cea mai sublima regula. Orice actiune are in spate o cauza sau este urmata de un rezultat. Deci nu vom accepta karma doar ca o regula pentru actiunile noastre bune, ca in filosofia orientala, ci cu implicatii mult mai profunde. Instinctiv, multi oameni au sentimentul ca ceva bun aduce doar rezultate bune si orice rau se termina tot cu rau, intocmai ca in proverbul,, ce semeni aceia vei culege". Fiecare este obligat sa cunoasca aceasta lege si sa o respecte. Aceasta lege a cauzei si efectului guverneaza de asemenea si principiile elementelor. Acest principiu este clar oricarui om rezonabil. Acestei legi ale cauzei si efectului se supune si legea evolutiei sau a dezvoltarii. Astfel, evolutia este un aspect al legii karma
Pai,e ca o forta interioara pregatita mereu sa reactioneze in functie de actiunile tale.Ea poate fi negativa si pozitiva.
Karma
Păiii iţi pot explica cu un exemplu
Dacă tu i.ai tras scaunul cuiva de mai multe ori, ai ras iar el, cu toate ca a ras, nu s.a simti bine; peste cativa ani sau luni ti se va întâmpla si tie ceva de genul iar tu te vei simti prost. Karma nu este ceva rau, pentru ca este tot in ajutorul tau, dându-ti nişte,, lectii,,
Iar daca faci ceva bun sau cel putin încerci sa faci, te va răsplăti, primind si tu ceva bun
Sper ca te.am ajutat
KARMA este un concept filosofic-religios, prin care fiecare actiune - fizica sau spirituala - are in mod inevitabil o urmare.