anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ce este timiditatea si cum se manifesta? Cum recunosti o persoana timida( pana in 15 ani) si cum se poate evita timiditatea?

Răspuns Câştigător
| x.nails a răspuns:

Comportament defensiv si anxios, ezitant si astenic, exprimand dificultati de adaptare sociala ce sunt normale si explicabile in mica copilarie si la pubertate, dar care ridica probleme in adolescenta si la maturitate.

Portretul unei persoane timide.

Aparent blanda si calma, ea traieste de fapt intr-o continua stare de tulburare, teama si iritare; este o persoana complexata, excesiv de sovaielnica, care permanent isi analizeaza partile negative si o preocupa peste masura parerea celorlati despre ea. La o petrecere, de exemplu, in timp ce unii fac cunostinte cu ceilalti, danseaza, se implica in actiune, persoana timida isi analizeaza modalitatile de control al impresiei publice pe care o genereaza (daca stau in coltul cel mai indepartat al camerei si pretind ca examinez tabloul de pe perete, toti vor crede ca sunt interesat de arta si nu va fi nevoie sa vorbesc cu nimeni) asta bineanteles in cazul in care a acceptat sa mearga la petrecerea respectiva. In tot acest timp, inima bate mai repede, pulsul creste, stomacul este incordat - semnale ale suferintei si nefericirii autentice. Refractar lumii exterioare, timidul este un adept al solitudinii (traieste mai mult intr-un univers personal, special creat de el, un fel de lume a lui interioara); este usor impresionabil, este tacut, calm, capabil de sentimente intense insa ascunse sub masca indiferentei.
In ajutorul timiditatii!
Din doi oameni, unul este timid; poate tu nu esti, dar fi sensibil la faptul ca alte persoane nu pot fi atat de sigure pe ele si de increzatoare ca tine. Este de datoria ta sa-i faci pe ceilalti sa se simta bine in preajma ta. Cum?
Iata cateva idei:
- asigura-te ca nici o persoana dintr-o adunare nu monopolizeaza discutia/atentia; acest lucru face posibil ca toti cei prezenti sa beneficieze de o oarecare atentie pentru un timp;
- actioneaza astfel incat sa scoti ce este mai bun din ceilalti in orice situatie. Profesorii ar trebui sa solicite mai multe raspunsuri din partea celor care de obicei nu prea vorbesc;
- la petreceri "sparge gheata" apropiindu-te de cei care stau singuri si atrage-i in discutii si actiuni;
- ajuta-i pe cei timizi sa se implice in conversatii care-i avantajeaza, care-i scot in evidenta (cei mai multi dintre timizi au talente ascunse pe care se feresc sa le comunice celorlati de frica de a nu fi ridiculizati; sunt buni poeti sau prozatori, unii picteaza, altii se pricep la calculatoare, etc);
- afla ce-l intereseaza pe timidul de langa tine si "incheaga" tu o discutie pe aceasta teme;
- ofera-le dreptul la replica intr-o disputa; adesea, ei nu intervin intr-o discutie neintrerupta; cere-le tu parerea, asigura-i ca te intereseaza opinia lor - astfel le va creste increderea in propria persoana si vor fi mai siguri pe ei.

Cu siguranta, cineva va va multumi, timidul este un bun amic si stie sa fie recunoscator.

4 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Frica/rusinea de a te exprima, de a gresi in fata cuiva si de reactiile altora.
Din definitie, se poate deduce si modul de manifestare, precum si modalitatile de evitare a acesteia:comunicarea.

| Nimic special a răspuns:

Ai incredere in tinewinking. Si daca ai aceasta problema iti recomand sa te uiti in oglinda si sa vorbesti cu tine. Confesiaza-ti tot.winking

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Nimic special, eu nu am aceasta problema dar am intalnit oameni care sunt excesiv de retrasi si vreau sa vad care e cauza.

| Corina a răspuns:

Timiditatea este o traire emotionala. Caracteristic pentru cel timid este ca atunci cand ajunge intr-un grup el devine neinteles aparent este tinta batjocurii celorlalti care sunt dominanti, dar altii il cunosc ca personajul care tace si face. De multe ori timidul este un om iubit in taina. El habar n-are ca exista cate o fata care observa de la distanta timiditatea lui si ii place. Timiditatea este mai vizibila la baieti atunci cand exista.