Daca ati planificat o vacanta pentru viitorul apropiat, ar trebui sa fiti pregatiti sa gasiti printre vecinii de avion cel putin cativa mandri posesori de iPad. Daca va veti sufoca de invidie sau nu depinde numai de ce fel de calator sunteti.
Eu n-am avut ocazia sa testez iPadul in timpul unei vacante, dar dupa doua saptamani de testare intr-o vacanta virtuala - o incursiune pe mai multe continente, prin padure, plaja si zona urbana, toate fara a ma da jos de pe canapea - iata verdictul meu: daca aveti circa 500-700 de dolari de cheltuit pentru asa ceva, plus inca 100 de dolari pentru niste aplicatii grozave, merita sa incercati.
Si acum avertismentul. Veti adora iPadul cand sunteti in tranzit sau in camera de hotel. O sa-l puteti folosi mult mai putin cand mergeti spre plaja sau vizitati pe jos un oras ori luati cina. Dar mai multe despre slabiciunile sale - putin mai tarziu.
Ca sa numesc doar cateva dintre avantajele sale ca tovaras de calatorie: este o biblioteca portabila si gratuita, un procesor de text, browser de internet, translator, ghid, meteorolog si agent de turism, ca sa nu mai zic de o distractie asigurata in timpul unui zbor lung.
Si da, puteti sa spuneti acelasi lucru despre umilul laptop pe care-l aveti deja, dar e foarte probabil ca acesta sa cantareasca mai mult decat cele 680 de grame ale iPadului.
Asa cum stiu cei mai multi, prima versiune a iPad se conecteaza la internet doar prin intermediul unei conexiuni wireless. Apple a lansat abia la sfarsitul lunii trecute o noua versiune 3G a iPad, disponibila de la 629 de dolari. Calatorii seriosi, ale caror voiaje nu graviteaza in jurul hotelurilor cu conexiune Wi-Fi gratuita, probabil ca au asteptat asta, pentru ca folosirea aplicatiilor personalizate ale iPad din propria masina nu este posibila fara o conexiune mobila.
Alte caracteristici includ faptul ca dispozitivul nu are o camera foto-video, astfel ca in timp ce calatorii il pot folosi sa faca apeluri ieftine prin intermediul Skype sau al altor servicii similare, convorbirile video nu sunt posibile.
Iar turistii in scop de afaceri n-ar trebui inca sa renunte cu totul la laptopuri. Apple vinde aplicatii pentru iPad la 10 dolari pentru procesare de text (Notes), grafice (Numbers) si prezentari (Keynote), printre altele, dar unii utilizatori s-au plans ca aceste aplicatii inca nu sunt compatibile cu softul Microsoft Office. Un alt chin e si sa scrii pe tastatura de pe ecranul iPad.