Ai avut de a face cu oameni care s-au bagat in fata ta la coada sau colegi care copiau tema de la tine fara sa iti ceara acordul?
O persoana care nu se impune nu are energia si increderea in sine necesare pentru a face fata nici celui mai mic conflict. Acest lucru provine, de multe ori, din insecuritati pe care nu le-au putut lasa in trecut.In acest caz politetea dusa la extrem si faptul ca esti bun cu toti trebuiesc reduse dar si frustarile.Trebuie sa te inveti sa fi mai sigur pe tine si sa inveti sa spui NU, sa te mai gandesti si la tine nu numai la binele altora si sa tii cont si de ceea ce iti doresti tu nu doar ceilalti.O persoana care nu se impune este usor de manipulat, se pierde cu firea atunci cand cineva ridica vocea si implica un contact vizual direct.Trebuie sa iti amintesti ca si tu meriti respect si ca trebuie sa fii tratat egal ca si ceilalti.Sa pui punctul pe (i) cand trebuie si sa ripostezi la oricine si orice iti invadeaza spatiul personal.Ai putea fi si o persoana timida si sensibila.Nu stii sa te impui atunci cand inloc sa spui ca nu iti place sa faci ceva anume sau sa stai cu cineva preferi sa taci si suporti crezand ca e mai usor si eviti problemele.De fapt, timiditatea ar fi cea care se face vinovată pentru acest lucru. Nu ai pur şi simplu curajul să spui ce crezi şi îţi spui că şi-aşa n-ar conta atât de mult părerea ta, pe principiul „strugurii oricum sunt acri".Nu este intocmai o lauda frumoasa dar trebuie sa inveti.Toate cele bune!
Se referea la tine. Uneori poziția ta într-un grup sau colectiv depinde și de modul tău de acțiune, ca să deții în acel grup locul meritat. Asta înseamnă a te impune. A solicita deschis sau implicit un rol în ceea ce se întâmplă. Apoi să știi să faci asta, necesită antrenament.
O să dau un exemplu amuzant.
Nepoata mea Sofia are 5 ani și este în clasa zero. Educatoarea a impărțit copii in două echipe care concurau între ele la un joc de copii. Ei colaborau între ei în fiecare echipă. Sofia a anunțat la începutul jocului cu voce tare în echipa ei.
-Fiți atenți, eu sunt șefa.
Educatoarea, care se ocupa în acel moment de cealaltă grupă să o organizeze pentru joc, a replicat că în acest joc toți sunt egali între ei. La care Sofia a răspuns.
- Nu, în grupa dtale sunt toți egali, aici nu. Aici eu sunt șefa.
Sofia are 5 ani.
Ai aici un exemplu de cineva care știe să se impună.