anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ce inseamna hormoni?
p. s:Fara misto-uri!

Răspuns Câştigător
| Mihaela_4701 a răspuns:

Substanță secretată de glandele endocrine sau de alte țesuturi, care stimulează și coordonează activitatea anumitor organe sau a întregului organism. Ei pot fii de mai multe feluri: de crestere, sexuali.etc. happy

7 răspunsuri:
Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
Fără miștouri, http://ro.wikipedia.org/wiki/Hormon
Pa, pa.

| VIRU a răspuns:

Substantă secretată de glandele endocrine sau ale unor tesuturi care contribuie la dezvoltarea si functionarea normală a organismului. happy

| MuresanVlad a răspuns:

Hormonul (grec. ορμόνη, - horman, hormanus - a pune în mișcare, a trezi) este o substanță biochimică care transmite informații de la un organ sau țesut la altul, fiind secretată de glandele endocrine sau de alte țesuturi, care stimulează și coordonează activitatea anumitor organe sau a întregului organism. Pentru a intelege mai bine gandeste-te la acele momente cand ai o emotie foarte puternica, cand intalnesti un baiat si simti acei "fluturasi"...un exempluhappy pser ca te-am ajutat intr-un anumit felhappy

| Patry48485 a răspuns:

Substanță secretată de glandele endocrine sau de alte țesuturi, care stimulează și coordonează activitatea anumitor organe sau a întregului organism

| Alexa113 a răspuns:

Uite aici un site care este foarte explicit http://www.calificativ.ro/Hormonii_sexuali-a8153.html
sper sa te ajute!:D

| little4angel a răspuns:

Hormonii sunt substante chimice, pe care corpul tau le produce in mod natural. Acestia sunt transportati in sange catre diversele tesuturi unde au efect specific. Hormonii cauzeaza schimbari pe care le experimentezi inauntrul si in afara corpului tau in timpul pubertatii.

Hormonii te ajuta sa controlezi procesul de crestere, dezvoltara a corpului si intregul tau sistem reproductiv. Inauntrul corpului tau, hormonii sunt responsabili de maturizarea organelor. In timpului procesului, vei incepe sa ai ciclu. Trebuie sa stii ca, din momentul in care iti vine prima oara ciclul, chiar daca la inceput poate ciclurile nu sunt asa regulate, poti ramane insarcinata.

Daca te simti dintr-o data extrem de fericita si apoi trista fara vreun motiv anume, sa stii ca esti sub incidenta directa a hormonilor din corpul tau, care isi fac de cap. Insa aceste dezechilibre nu ti se intampla doar tie! Li se intampla tuturor celor care se afla la pubertate, chiar si baietilor!

Imagineaza-ti sistemul hormonal ca o orchestra. Are mai multe instrumente cu coarde, de suflat sau de percutie. Fiecare instrumentist trebuie sa cante pentru a crea o simfonie perfecta. La fel ca in muzica, timing-ul este esential pentru reglarea unui metabolism hormonal echilibrat si pentru armonizarea intregului proces de crestere.

Poate ti se va parea prea tehnica informatia de mai jos, insa este vital sa iti acorzi timp sa o citesti cu atentie...

Hormonii sexuali, sau gonadotrofinele, sunt hormoni produsi de hipofiza care orchestreaza miliarde de operatiuni biologice in timpul unei vieti, incepand cu semnalarea initiala a diferentierii sexuale a embrionului si mai tarziu a fetusului, pana la structurile care sunt esentialmente masculine sau feminine.

Dar diferentierea sexuala –atat expresia ei fizica, cat si comportamentul caracteristic –tine mai mult de concentratia diversilor hormoni care circula in sange decat de existenta unor hormoni dominanti.

ESTROGENI - hormoni ovarieni secretati de celulele foliculare. Cel mai important este estradionul. Acesti hormoni favorizeaza aparitia caracterelor sexuale secundare la pubertate. Ei controleaza la ciclu ingrosarea endometrului (mucoasa uterina). Estrogenii joaca un rol foarte importanta inca din pubertate, cand sunt responsabili de dezvoltarea sanilor la femei, distributia specifica a grasimilor in jurul soldurilor si a pulpelor, distributia pilozitatii etc. Tot la pubertate, estrogenii sunt responsabili si de desavarsirea procesului de crestere in inaltime.

PROGESTERON - acest hormon ovarian produs de corpul galben este foarte important, deoarece el permite pastrarea mucoasei uterine pana la sfarsitul ciclului si pe perioada sarcinii. Ca si estrogenul, progesteronul are si alte functii in afara controlului reproducerii. De exemplu, progesteronul influenteaza temperatura corpului, functie folosita in metoda contraceptiva bazata pe analiza temperaturii.

LH - este hormonul luteinizant secretat de hipofiza. El provoaca la femeie ovulatia si mentine operational corpul galben. La barbat, LH-ul stimuleaza producerea de testosteron de catre testicule.

Fsi - acest hormon foliculo – stimulant este secretat de hipofiza. La femeie, el determina maturarea foliculilor in prima faza a ciclului menstrual. La barbat, el activeaza producerea spermatozoizilor de catre testicule.

TESTOSTERONUL – cel mai important hormon masculin (androgen); este produs de testicule. El activeaza producerea de spermatozoizi si favorizeaza aparitia caracterelor sexuale secundare la pubertate (dezvoltarea sistemului muscular si sanatatea sistemului osos).

Estrogenii si progesteronul sunt cunoscuti ca hormoni sexuali feminini, iar testosteronul – hormonul masculinitatii. Nu este o distinctie 100% corecta, deoarece si femeile produc hormoni masculini, iar barbatii hormonii feminini. Mai mult, ambele sexe au nevoie de acesti hormoni pentru a se dezvolta normal. Se pare ca, in medie, barbatii au mai mult estrogen in sangele lor decat o femeie dupa menopauza!

Si barbatii si femeile sintetizeaza estrogenul plecand de la testosteron, un proces complex care are loc in diferite regiuni ale trupului – creier, vasele de singe, oase. Estrogenul este esential in cresterea oaselor si in mentinerea unei stari bune a sanatatii. Dupa criza de crestere care urmeaza pubertatii, estrogenul comanda incetarea cresterii extremitatii oaselor.

Estrogenul are un rol important in prevenirea rarefierii masei osoase si in mentinerea in stare buna a arterelor, atat la barbati, cat si la femei.

Se pare ca estrogenul are un rol in producerea de sperma, iar concentratii mari ai acestui hormon la nivelul creierului dicteaza comportamentul sexual masculin.

Principala functie a hormonilor masculini secretati in organismul feminin este ca acestia interfereaza cu formarea estrogenilor. Secretia sporita de androgeni la femei poate duce la anomalii precum acnee si hirsutism. De asemenea, nivelurile scazute de testosteron au fost asociate cu un interes sexual redus.

Care sunt mecanismele care ne asigura ca organismul nostru produce fix acea cantitate de hormoni necesari intr-un anumit moment?
Secretia de hormoni este reglata prin intermediul unui sistem foarte bine pus la punct, pornind de la hipotalamus (parte a creierului), care este agentia suprema de control. Hipotalamusul trimite un hormon (GnRH sau hormonul producator de gonadotrofine) catre hipofiza (tot parte a creierului). Acesta este semnalul pentru ca aceasta sa secrete la randul ei doi hormoni: Fsi (hormon foliculo – stimulant) si LH (hormonul luteinizant). Acestia sunt asa-zisele gonadotrofine, adica hormonii care influenteaza, la baieti, dezvoltarea testiculelor sau gonadelor, care produc testosteronul, iar la fete, maturizarea ovarelor, care vor incepe sa produca doi hormoni –cheie, estrogenul si progesteronul.

Ciclul hormonal
Asa cum spuneam si mai sus, gonadotrofinele Fsi si LH sunt purtate catre ovare prin intermediul sangelui. In prima parte a ciclului, Fsi duce la maturizarea foliculilor, care produc estrogenul. Secretia de estrogen creste gradat pana la mijlocul ciclului. Estrogenul calatoreste prin intermediul sangelui catre organele reproductive si catre hipotalamus si hipofiza. Ca urmare a cresterii nivelului de estrogen, secretia de Fsi descreste, in timp ce productia de LH creste.

Întrebări similare