Perspectiva narativă este punctul de vedere al naratorului sau viziunea lui asupra lumii.Naratorul implicat efectiv în evenimentele prezentate.
Naratorul joacă şi rolul unui personaj, iar faptele nu sunt prezentate cronologic, ci într-o ordine personală dictată de
propria conştiinţă. Naratorul comunică la persoana I şi se concentrează asupra propriului univers sufletesc, iar, din
acest motiv, lumea prezentată se înfăţişează cititorului dintr-un singur unghi. Această perspectivă e specifică prozei
psihologice şi memorialistice.
Tipul de perspectiva este data de autor(autor implicat, narare pers I ==> perspectiva subiectiva, narare persoana III, narator omnistient, omniprezent==>perspectiva obiectiva)
Este punctul de vedere al naratorului si la ce persoana sunt relatate evenimentele dintr-o anumita opera.
Daca sunt povestite la persoana intai, perspetiva este "subiectiva", unde naratorul este si personaj.
Daca evenimentele sunt la persoana a treia, atunci perspectiva este "obiectiva", narator omniscient si omniprezent.
Se referă la persoana la care scrie autorul. Obiectivă: persoana a 3-a : El s-a dus şi a cerut acel ceva... şi subiectivă : la persoana I : Mă voi duce şi voi cere ce am nevoie.
Perspectiva narativa intr-o opera epica
Pe langa aceste functii obligatorii, naratorul mai poate opta pentru functia de interpretare.Instantele narative ( vocile narative ) dintr-o opera epica identifica autorul, naratorul si distinctia / suprapunerea lor in naratiune sau releva relatarea prin personaj, pentru ca "Naratorul este fie un personaj in carne si oase, cu biografie si psihologie proprie, cu un punct de vedere clar definit asupra lucrurilor ( persoana I ca narator ); fie o voce neutra, asemanatoare cu aceea impersonala, dar care isi insuseste pana la identificare punctul de vedere al cate unui personaj." ( Nicolae Manolescu, Arca lui Noe )
Naratiunea la persoana I se caracterizeaza prin existenta unui narator care este prezent in istorie si ca personaj (actor ). Prezentarea universului operei din punctul de vedere al naratorului - personaj ( actor ) constituie perspectiva actoriala. Perspectiva actoriala presupune un eu central care structureaza discursul prin intermediul subiectivitatii si permite anexarea unui nou...
energia întreabă:
anonim_4396 întreabă: