Trimite unui prieten Adauga la favorite Tipareste
Evaluat de 214 de cititori Evalueaza | 4 comentarii | Comenteaza
Parinti: Bine ati venit in pubertatea copilului dvs.
Bine ati venit in pubertate, acea perioada a vietii in care copiii cresc ca din apa, isi schimba infatisarea ca prin farmec, iar uneori tac ca pestii.
Pubertatea a fost destul de ciudata cand dumneavoastra insiva ati trecut prin ea. Si atunci, ce puteti face ca sa va ajutati copilul sa treaca prin toate schimbarile?
Etapele pubertatii
Desigur, mai toti recunoastem semnele care anunta pubertatea – parul creste in locuri noi, apare menstruatia, corpul miroase, baietii au vocea mai joasa, fetelor le cresc sanii etc.
Dar este posibil sa nu intelegem pe deplin fenomenele din spatele tuturor acestor schimbari. Iata cateva explicatii rapide asupra a ceea ce se intampla.
Despre adolescenti
Importanta familiei in procesul de invatare
Notele de la scoala conteaza?
Ce trebuie sa stie mamele despre baieti?
Copiii si internetul...
Auto-indentificarea: Cine sunt eu?
Cand copilul nu are încredere în el...
Cand incepe pubertatea?
La un anumit punct, in general nu inainte de 8 ani la fete nici dupa 9-10 ani la baieti, pubertatea incepe atunci cand o zona a creierului numita hipothalamus incepe sa secrete gonadotropina (GnRH). Cand GnRH trece prin glanda pituitara (o mica glanda de sub creier care produce hormoni ce controleaza alte glande din organism), mai elibereaza doi hormoni ai pubertatii – luteina (LH) si foliculina (FSH).
Ce se intampla apoi depinde de sexul copilului. La baieti, hormonii trec prin vasele de sange pana ajung la testicule si le dau semnalul de a incepe producerea spermei si a hormonului numit testosteron.
La fete, hormonii ajung la ovare (cele doua organe ovale asezate la dreapta si la stanga uterului) si declanseaza maturizarea ovulelor si producerea hormonului numit estrogen, care pregateste organismul feminin pentru sarcina.
Pubertatea la baieti
Schimbarile fizice ale pubertatii incep de obicei la baieti cu marirea testiculelor si cresterea parului pubian, urmata de un puseu de crestere intre 10 si 16 ani – in medie, cu 1-2 ani mai tarziu decat la fete. Bratele, picioarele, palmele si talpile cresc si ele mai repede decat restul corpului. Forma corpului va incepe sa se schimbe odata ce umerii se largesc, iar greutatea si masa musculara cresc.
Un baiat poate deveni ingrijorat daca observa ca sanii i s-au marit sau sunt moi. Aceasta dezvoltare temporara a tesutului sanilor se numeste ginecomastie si apare la aproximativ 50% dintre baieti in timpul pubertatii. Dar de obicei dispare in circa 6 luni.
Iar prima raguseala a vocii este este un semn ca baiatului i se schimba vocea si ca aceasta va deveni mai grava.
Fire de par inchis la culoare, scurt si cret ii vor aparea imediat deasupra penisului si pe scrot, iar apoi la sub-brat si pe barba. Penisul si testiculele se vor mari, iar erectiile, pe care un baiat a inceput sa le aiba inca de cand era bebelus, vor deveni mai frecvente. Se va produce si ejacularea – eliberarea de sperma ce contine spermatozoizi.
Multi baieti incep sa devina preocupati de dimensiunea penisului. Un baiat poate avea nevoie sa fie asigurat de cei din jur, mai ales daca are tendinta de a se dezvolta mai tarziu si se compara pe sine cu baietii care si-au inceput pubertatea de mai mult timp. Daca este circumcis, ar putea avea intrebari si despre pielea care acopera varful unui penis necircumcis.
Pubertatea la fete
Pubertatea incepe in general mai devreme la fete, undeva intre 8 si 13 ani. La cele mai multe fete, prima dovada a pubertatii este dezvoltarea sanilor, dar la unele poate fi cresterea parului pubian.
Pe masura ce sanii incep sa-i creasca, o fata poate avea umflaturi mici, tari, fragile (numite muguri) sub unul sau ambele sfarcuri; tesutul sanului se va mari si va deveni mai putin ferm ca textura in urmatorii cativa ani. Pe labii (pliurile care inconjoara vaginul) vor aparea fire de par inchis, scurt, si cret, iar ulterior, asemenea fire de par vor aparea la sub-brat.
Primele semne ale pubertatii sunt urmate dupa 1-2 ani de un notabil puseu de crestere. Corpul fetei va incepe sa acumuleze grasime, mai ales in sani, pe solduri si pe coapse, in timp ce capata conturul unui corp de femeie. Bratele, palmele, mainile si picioarele ei vor deveni mai mari.
Evenimentul culminant va fi aparitia menarhei, primul ciclu (numit si menstruatie). In functie de varsta la care incepe dezvoltarea puberala, fetelor le vine primul ciclu intre 9 si 16 ani.
Griji frecvente ale pubertatii
Termenul pubertate este in general folosit pentru a denumi schimbarile fizice specifice petrecute cu copilul in timpul evolutiei sale spre maturitate, dar asta nu inseamna ca schimbarile corporale nu au consecinte emotionale.
Unele fete sunt incantate de sanii lor in crestere si de ideea de a purta sutien; altele ar putea fi ingrijorate ca toti ochii ar fi atintiti asupra sanilor lor. Unii baieti isi iubesc imaginea din oglinda cand sunt plini de crema de ras; altii s-ar putea simti incomodati de atentia pe care o primesc numai pentru cateva fire de par.
Cosurile sunt frecvente la majoritatea adolescentilor. Acneea este cauzata de glandele din piele care produc un ulei natural numit sebum. Hormonii pubertatii fac ca glandele sa produca sebum in exces, ceea ce poate obtura porii. Spalarea lor usoara cu apa si un sapun delicat poate indeparta excesul de sebum si poate reduce eruptiile. In cazurile mai severe de acnee, exista mai multe medicamente si retete folositoare. La nevoie, nu ezitati sa solicitati medicului de familie trimiterea la un dermatolog (un medic specializat in afectiuni ale pielii).
Copiii care candva considerau momentul de a face baie o joaca trebuie sa invate sa se spele frecvent si sa-si dea cu deodorant. Un adolescent care invata sa foloseasca aparatul de ras va avea nevoie de indicatii asupra modului de a-l pastra curat, de a arunca o rezerva inainte de a se toci si a fi nefolositoare si de a nu-l imprumuta altora.
Baietii, care pot avea erectii inca de cand erau bebelusi, pot acum sa ejaculeze. Prima ejaculare se produce de obicei intre 11 si 15 ani, fie spontan fie avand legatura cu fanteziile sexuale, in timpul masturbarii, sau ca ejaculare nocturna sau polutie (numita vis erotic). Daca nu stie nimic despre visele erotice inainte de a avea un astfel de vis, un baiat poate crede ca a urinat accidental sau ca este ceva in neregula cu corpul lui.
Pe masura ce copiii se maturizeaza fizic si emotional, devin tot mai curiosi in privinta sexualitatii si a corpului lor. Desi bebelusii si copiii mici isi ating organele genitale uneori pentru ca le place ce simt, masturbarea este mai frecventa la copiii mai mari, aflati intre anii de preadolescenta si cei de adolescenta si dupa aceasta varsta.
Sper ca te am ajutat. Fundaa?
Http://www.clopotel.ro/......a_fete-43/
http://www.i-medic.ro/......ea-la-fete
Daca citesti astea:) e totul foarte bine. Si pentru o explicare mai concreta daca totusi nu esti lamurita intreaba o prietena mai mare ca tine sau pe mama ta:*
o zi buna! pa-pa
Buna,
Pubertatea este prima treapta catre maturizare a unei persoane. Varsta de aparitie variaza in functie de ereditate, alimentatie, sex, sanatatea fizica. Pentru mai multe informatii despre pubertate iti recomand articolul de mai jos, este scris simplu si pe inteles tuturor http://www.topexperti.ro/......-fete_1053
Daca ai si alte nelamuriri iti recomand sa discuti cu expertul. Numai bine
Apare pe la varsta de 17 de ani si de acolo este in stare de schimbare de la 18 19 si 20 incolo consta in maturizarea omului adica numai este copil adolescent ci adult
Organismul se si schimba vei observa daca esti fata ca ti se maresc sanii vaginul fundul se mai maresc buzele ochii mainile picioarele musculatura stomacul daca esti baiat cam la fel mai putin partea cu sanii sau vaginul adica iti creste penisul devine mai ferm mai erect adica in stare fleasca se dezvolta muschii musculatura stomacul ochii mainile picioarele se dezvolta vocea ti se schimba dar asta doar la baieti barbati la fete femei mai putin la ele ramane subtire vocea rareori groasa cam astea sunt transformarile adica esti cu adult drept de vot cum s-ar spune zice
E atunci cand corpul tau se schimba foarte mult, devii ...altfel. pe la 13 ani. cauta pe net sau antreabati parintii
Andrei67y5 întreabă: