Bună! Şcoala vieţii este, nici vorbă, o realitate evidentă, dar o şcoală fără note şi catalog, fără caiete şi extemporale, fără ore de curs cu clopoţelul sunând la începutul şi la sfârşitul lor, o şcoală fără diplome, dar nu şi fără examene.
Dacă e să ne gîndim bine, examenele la care te obligă această şcoală de durată sînt de o covîrşitoare însemnătate. Aici nu există corigenţe, ezitări sau amînări. Aici de obicei se vede dintr-odată dacă eşti pătruns sau nu de lucru, dacă s-a prins sau nu învăţătura de tine. Studiile acestei şcoli, cărţile ei fundamentale, disciplinele ei limpezi se numesc: cinstea, munca, pasiunea, prietenia, conştiinţa dreptăţii, bunul simţ, generozitatea, măsura, hărnicia, seriozitatea, respectul, mîndria de a fi folositor societăţii întregi, dragostea fierbinte faţă de patrie, eroismul…
Este de-a dreptul uluitor cîte învăţături şi discipline se cer a fi desprinse la această şcoală pe care o numim a vieţii, mereu proaspătă şi nouă, deşi ea este veche de milenii.
Nimic nu-ţi oferă în dar o mîndrie mai mare şi mai frumoasă, decît convingerea că nu treci orb, şchiop şi surd prin şcoala vieţii. Ea rîvneşte plină de pasiune să-ţi înnobileze sufletul, să-i dea o înfăţişare desăvîrşită şi armonioasă, să te facă folositor ţie insuţi şi societăţii, ea îţi dă statornicie în muncă, ea iţi este dascăl şi prieten.
Înţelepciunea populară n-a trecut niciodată indiferentă pe lîngă adevăr şi realitate. Ea este una din cele mai bune învăţătoare, ce se bazează pe întîmplări culese din popor. Rasfoiţi o carte de folclor, să zicem una de proverbe, şi veţi observa încă din primele rînduri cîtă întelepciune stă concentrată în fiecare cuvînt…
Cîta frumuseţe etică poartă omul harnic, modest, prietenos, cinstit, cumpătat… Tocmai acest tip de oameni este considerat ca unul care nu şi-a irosit în zadar viaţa, aceşti oameni nu rămîn repetenţi la şcoala vieţii.
A te purta în felul lor este cea mai frumoasa virtute…
Sursa:yupi.md
Pa` pa!
Buna.
Cum la scoala inveti despre ceva anume, si in viata inveti lucruri.
Cum ar fi, atunci cand gresesti, ori realizezi ori nu ca ai gresit.SI aproape mereu, o experienta te invata ceva.
Eu cred ca, mai pe scurt, scoala vietii, reprezinta toate greselile si invataturile din viata.
Sper ca te-am ajutat
Reprezinta experienta acumulata de o persoana tinand cont de greselile si reusitele acesteia, ceea ce a realizat pe plan spiritual si ceea ce simti si ce faci privind trecutul...e o chestie pe care o dobandesti chiar daca nu ai 100 de facultati...
Scoala vietii... adica toate lucrurile care le-ai invatat in viata fara a merge la scoala.
Mereu bunica [care are numai 3 clase] zice : Nu am fost la scoala, dar am scoala vietii.
Nu te-ai dus la scoala dar, ai avut multe necazuri si ai trecut prin foarte multe asta inseamna! Sper ca te-am ajutat
Scoala vietii e o expresie pe care o folosesc de obicei puscariasii.
Inseamna cum sa fii smecher, pe langa cine sa te dai si la cine sa nu marai.
In general e folosita de oameni cu o educatie precara.