| Kasandra_7363 a întrebat:

Ce inseamna : slobozi?

5 răspunsuri:
| Ela_PuRpLe a răspuns:

SLOBOZÍ, slobod, vb. IV. Tranz. (Pop.) 1. A pune în libertate: a elibera. ♦ A elibera dintr-o strânsoare, dintr-o legătură care imobilizează. ♦ Refl. (Despre obiectul care leagă) A se slăbi, a se desface. 2. A lăsa un animal în libertate. 3. A permite cuiva să plece, a da voie să se depărteze. ◊ A nu-l slobozi (pe cineva) inima să... = a nu se îndura să facă un lucru. ♦ (Rar) A concedia. ♦ (Reg.) A elibera după terminarea serviciului militar; a lăsa la vatră. 4. A da drumul, a lăsa să cadă. 5. A descărca o armă de foc; a arunca săgeți dintr-un arc. 6. A răspândi, a emana, a degaja. ♦ A emite un sunet, un strigăt, un cuvânt. – Din slobod.

| Kasandra_7363 explică:

Ms ca ai copiat din dex, asta puteam sa fac si eu ...nu intelegi ceea ce iti cer, daca nu intelegeti nu mai raspundeti

| TheAshen a răspuns:

Eu nu stiu dar n`am ce sa faclaughing

| TrOlU a răspuns:

Mooie

| Zanek1ng a răspuns:

În contextul religiei ortodoxe, cuvântul „slobozit" are o semnificație aparte și diferă de înțelesul său literal din DEX. În acest caz, cuvântul „slobozit" provine din vechime și are o semnificație teologică legată de eliberare sau dezlegare.

Expresia „Dumnezeu slobozeste pe noi" sau variante ale acestei expresii se întâlnesc în rugăciuni și texte religioase, iar aici „slobozit" se referă la a fi eliberat de păcate, de necazuri sau de rele. Practic, înseamnă că Dumnezeu ne eliberează sau ne dezleagă de povara păcatelor, de greutățile vieții sau ne dăruiește o anumită libertate spirituală.

Deci, într-un context religios, „slobozit" poate fi înțeles ca „eliberat" sau „dezlegat". Dumnezeu „slobozește" adică eliberează, iartă sau dăruiește har și pace sufletească.