Uite ce am gasit. Orice sarbatoare, religioasa sau nu, este un bun prilej pentru a oferi cadouri celor dragi. Traditia iepurasului de Paste s-a nascut in Germania iar originea ei se regaseste in sarbatorile pre-crestine ale fertilitatii dedicate zeitei Eostre, zeita Lunii in tarile din nordul Europei.
O veche legenda spune ca zeita Eostre a gasit intr-o iarna o pasare ranita pe camp, in zapada. Zeita a vrut sa o salveze de la moarte si a transformat-o intr-o iepuroaica ce si-a pastrat posibilitatea de a depune oua. In semn de multumire pentru binefacatoarea sa, iepuroaica obisnuia sa decoreze ouale facute si sa le daruiasca zeitei.
Asa a aparut aceasta traditie a iepurasului care aduce daruri copiilor in pragul primaverii.Si nu este deloc intamplatoare alegerea lui ca reprezentare. Cunoscut ca unul dintre cele mai prolifice animale, iepurele simbolizeaza in multe culturi viata noua care renaste primavara si bucuria de a avea multi urmasi, el neavand totusi legatura cu istoria biblica a mortii si Invierii lui Iisus.
Asocierea legendei pagane cu sarbatorile pascale a fost facuta de misionarii crestini ajunsi in mijlocul triburilor nordice, pentru a le converti la crestinism. Deoarece renuntarea la vechile lor sarbatori pagane nu era de conceput nici macar pentru noii crestini, pentru a nu provoca noi conflicte sangeroase misionarii au acceptat ca populatiile crestinate sa isi pastreze obiceiurile, dar au incercat sa le adapteze -incetul cu incetul - traditiei crestine. Si, cu timpul, s-a reusit acest lucru: sarbatoarea pagana a zeitei Eostre avea loc la aceeasi data cu sarbatoarea crestina a Invierii Domnului.
Iepurele a intrat in literatura religioasa in 1690, la multa vreme dupa ouale rosii si mielul de Pasti. Incepand din 1682, iepurasul este cel care aduce ouale vopsite in Germania. Lucrul acesta i se datoreaza unui doctor din Heidelberg care, in respectivul an, a raspandit multe carti si ilustrate infatisand iepurele de Paste.
In America, aceasta traditie a aparut pe la 1700, odata cu sosirea in Pennsylvania a primilor colonisti germani, dar s-a raspandit cu adevarat abia dupa 1865, cand au inceput si aici sa se celebreze sarbatorile pascale.
In acele vremuri, copiii americani obisnuiau sa isi confectioneze singuri un fel de cosulet, pe care il ascundeau in casa, in hambar sau in gradina. Uneori baietii isi foloseau sepcile, iar fetitele, bonetele pentru a realiza acel cuib special care urma sa se umple de oua rosii.
Cu timpul, impodobirea cosuletelor a completat traditia initiala, si a adus un plus de farmec acestui obicei.
Pe la 1800 au inceput sa apara si sa se comercializeze si primele dulciuri in forma de iepuras, din aluat si zahar. Bineinteles, tot in Germania. In aceeasi perioada, in Franta si Germania au aparut si primele oua in intregime din ciocolata.
Iepurele, personaj important si in alte culturi
Chiar daca nu este un animal impozant, iepurele apare in multe alte culturi ca un mesager sacru al divinitatii.
In credinta budista iepurele este asociat Lunii iar vechile legende spun ca, neavand alta jertfa pentru zeita Indra, iepurele s-a aruncat pe sine insusi in focul sacru si, drept rasplata, a fost asezat la loc de cinste pe Luna.
In traditia chineza, iepurele traieste tot pe Luna, unde se ocupa cu macinarea orezului, esenta vietii pentru chinezi.
Si in America iepurele a ajuns personaj de legenda. In unele triburi iepurele este vazut ca cel care a adus oamenilor focul, iar mayasilor scrisul.
Daca Mos Craciun locuieste in Laponia, iepurasul unde sta?
Putini stiu ca asa cum Mos Craciun are o resedinta oficiala, in Laponia, si o adresa exacta la care primeste mii si mii de scrisori, tot asa si Iepurasul de Paste poate fi gasit de copiii cuminti, care ii pot solicita cam tot ce le trece prin cap.
Ei, bine, oficial puteti trimite scrisori iepurasului in localitatea germana Ostereistedt, "Orasul oualelor de Pasti", din Saxonia Inferioara, acolo unde "urecheatului" i-a fost ridicata propria casuta.
Peretii ei sunt plini de desene si poezii trimise de copii, iar prin incaperi sunt maldare de epistole si carti postale.
Iepurasul are si... telefon, la care raspunde cu multa gentilete Hans-Hermann Dunker, un fost postas care a iesit la pensie.
Potrivit revistei germane "Spiegel", zeci de mii de scrisori, unele insotite de desene "explicative", sosesc pe aceasta adresa anual, copiii asigurandu-l pe iepuras ca au fost cuminti si cerandu-i diverse cadouri, de la oua cu surprize pana la elicoptere sofisticate.
De uriasa corespondenta se ocupa cei 12 "colaboratori ai iepurasului", care se asigura ca toti micutii vor primi un raspuns scris ce contine o felicitare standard, insotita de piese din care se poate confectiona o ghirlanda de Pasti si doua carti postale de colorat.
Adresa la care copiii i se pot adresa Iepurasului este: Hanni Hase, Am Waldrand 12, 27404 Ostereistedt, Germania.
Paste fericit!
De fapt iepurele nu are nicio legatura ca Sarbatoarea de Paste.Dar am luat noi, romanii iepurele asta prostesc de la americani.Ce pacat!
SecretKiss întreabă:
ada92 întreabă: