Privită din exterior, contabilitatea este de multe ori neînțeleasă. La o primă privire, poate așa și este. Are un limbaj propriu, în care cuvinte folosite în limbajul curent, capătă noi înțelesuri. Are principii proprii, norme și standarde destul de multe. Însă din contabilitate poți învăța foarte multe. Iată câteva din lucrurile pe care le-am învățat eu.
1) Disciplină
Lucrând zi de zi într-un sistem bazat pe reguli și principii, ajungi să împărtășești acele principii și acele reguli. Contabilitatea te învață să fii atent la detalii. Te învață să gândești în ordine.
2) Memoria cifrelor
Lucrând cu cifre mai mereu, îți dezvolți o memorie a acestora. În acest fel poți să observi modificări în facturi, poți să analizezi pe baza memoriei schimbările de prețuri etc. Un profesor de-al meu ne-a povestit la curs o întâmplare cu o factură, prin interediul căreia ce a descoperit o problemă tehnică la furnizorul ce a emis factura. Factura venise doar o sumă de trei ori mai mare decât de obicei.
3) Administrare
Memoria cifrelor și administrarea merg mână în mână. În povestea de mai sus, întâmplarea a avut loc deoarece profesorul, decanul al facultății la vremea respectivă, era un bun administrator. Nu cred că există administratori mai buni cum sunt contabilii. Și spun acest lucru, deoarece contabilitatea îți dezvoltă un simț al imaginii de ansamblu, prin intermediul căreia poți să judeci lucrurile în perspectivă.
4) Finanțe și fiscalitate.
De-a lungul timpului, am aflat o mulțime de informații, învățând contabilitate, despre cum funcționează impozitele și taxele. Probabil că nu aș fi aflat niciodată cum se calculează salariul net, sau ce înseamnă TVA-ul și care este scopul lui. Sunt multe lucruri, despre viața de zi cu zi, pe care le poți afla citind o carte de contabilitate.
5) Cum funcționează o firmă.
De la înființare, și până la faliment, orice tranzacție se înregistrează. Un contabil știe tot ce mișcă și cum se mișcă în firma respectivă. Nimic nu poate trece de el. Eu am învățat despre cum se deschide o firmă, procedurile de faliment, depre procesele de producție și multe alte lucruri doar înregistrând operațiunile respective.
6) Cum să investești.
Dacă vrei să devii un antreprenor, sau un investitor, faptul că știi să citești documentele contabile, să interpretezi anumite rezultate, este un avantaj. Orice antreprenor trebuie să fie în stare să citească bilanțul firmei sale. Faptul că deja știi aceste lucruri, înainte de începe această cale, te va scuti de un efort în plus. Informațiile contabile sunt cele mai bune prietene ale unui investitor. Cum poți să investești într-o firmă dacă nu știi că aceasta este în faliment? Sau nu e mai bine să stai la pândă și să vezi când aceasta începe să crească?
Poți învăța multe din contabilitate. Eu am enumerat doar câteva lucruri pe care le-am învățat. Tu ai studiat contabilitatea? Dacă da, ce ai învățat din ea? Dacă nu ai învățat, te-am convins să deschizi o carte de conta? Ceea ce ai studiat tu de-a lungul timpului ce te-a învățat? Cum te-ai format tu ca persoană datorită unui obiect studiat? Lasă-mi un comentariu cu răspunsul tău.
Dacă ți-a plăcut articolul nu ezita să apeși butonul de like.
Post to Facebook
777777777
Post to Twitter
222222222
Add to LinkedIn
Post to Google+