După numele tatălui său, Ştefan A Petrei Ciubotariul s-ar părea a crede că era "ciubotar"( la acele vremuri, nu de puţine ori meseria practicată de un om îi însoţea numele ). Pentru că despre tatăl său autorul (Creangă ) nu ne spune ce meserie ar fi avut. Acesta era cunoscut în comunitate după prenume, Ştefan, şi după faptul că era fiul Petrei ( aşa se numea mama sa). Pe lîngă acestea meseria sa, aceea de ciubotar, îi însoţea numele.
Deci, referitor la tatăl său, pentru a fi identificat era numit Ştefan A Petrei ( adică cel care era fiul Petrei, sau poate Petre era numele tatălui său) şi spre întărire a numelui i se mai spunea şi Ciubotariul ( adică cel care era ciubotar). Mama sa era casnică. Pe la acele vremuri, şi mai ales la ţară, femeile nu aveau alte ocupaţii decît aceea de a creşte copii şi a avea grijă de bunul mers al treburilor casnice.
Cît despre numele de Creangă, al autorului, acesta provine de la acel david Creangă din Pipirig, care era, pare-mi-se, fratele mamei sale, dar autorul a vrut să-şi ia ca nume de familie, după ce a mers la şcoala de catiheţi, pe acela de Creangă.
Aşa era orînduiala pe la şcoli. Fiecare şcolar trebuia să aibă un nume de familie.
Pai nu aveau o ocupatie. Mama era acasa tot timpul. Iar tatal lucra prin sat. Eu asa stiu.