Eu am intrebat dar tot eu voi raspunde primul. Scoala din Romania mi se pare sub orice critica. Sunt elev in clasa a 11 la un liceu de top din orasul meu si in 11 ani de scoala am fost cuprins de greata. Din primele zile de scoala am observat diferentierea pe care profesorii o fac intre cei care le cumpara cadouri scumpe la inceput/final de an si sarbatori, cum cei fara pile sunt lasati la urma, cum cei care nu iau meditatii pot face orice si tot nu vor primii nota pe care o merita (un exemplu cert este faptul ca in clasa mea 20 de copii au avut media 5 la fizica iar in al doilea semestru cativa elevi care au luat meditatii au trecut direct la 10 - profesoara le dadea rezolvarile la test si doar le treceau pe foaie si luau 10). Nu inteleg de ce profesorii astia au o gramada de pretentii desi munca lor este aproape inexistenta, majoritatea, daca nu chiar toti, fac tot posibilul ca la scoala sa bulverseze elevul, sa nu inteleaga mare lucru ca apoi sa il cheme la meditatii. (exemplu cert, profesoara X cheama prin elevul de servici 10 elevi din timpul orelor mai putin importante, muzica, desen, TIC etc pentru a le oferi meditatii in timpul orelor de curs). Nu inteleg de ce ei simt nevoia unui salar atat de mare, dat fiind ca au un program de lucru atat de scurt... Ei ar trebui sa ne inspire, sa fie un exemplu pentru noi, un exemplu de profesionalism, de cunostinte si nu in ultimul rand de demnitate si onestitate. Si totodata ar trebui sa isi cunoasca materia! 70% din profesorii mei vin cu problemele gata rezolvate de acasa si doar le scriu pe tabla sau ne verifica folosind cartea profesorului (care are rezolvari). Asa pot fi si eu profesor! Ce sa mai spunem de noile reguli, cum ii poti spune unui parinte cu elev in clasele primare ca nu ii poate lasa copilului un telefon pentru a-l contacta in caz de ceva? Si cum poti interzice drogurile si alcool-ul in scoli? Pana acum aceste locuri au fost adevarate magazine de droguri, etnobotanice si alcool si ei le interzic? Imposibil... cat de redus mintal poate fi acela care a facut aceasta regula? Cand au fost permise vreodata drogurile, indiferent de loc? Si cand a fost permis consumul de alcool in institutiile statului?
Exista scoli in Romania? Eu le cunosc pe numele de '' inchisori'', dar fiecare le numeste cum vrea.
O porcarie,nimănui nu-i mai pasă de carte, toți copiii se gândesc numai la sex, nici profesorii nu își dau interesul, peste tot auzi de violență în școli, de absenteism nici nu mai spun!
Treaba e un pic pe dos decat consideri tu.
nu e vorba ca nu au nevoie de un salariu mare pentru ca nu fac mai nimic. fix de asta nu fac mai nimic, pentru ca fac degeaba. E greu sa predai doar din pasiune si din dorinta de a forma tineri in conditiile in care atunci cand ajungi acasa te loveste de saracie, de rate la banca, de gria zile de maine. Ce iti ramane de facut? sa supravietuiesti asa cum poti (bani din meditatii si alte nebunii).
Ai fost vreodata intro scoala privata? Sa vezi ce atmosfera e acolo? Profesori relaxati care nu au griji financiare ci doar isi fac meseria cu placere.
Nu isi merita banii, aia nu e munca si daca ar face-o la perfectie, e ceva usor, cum poti sa ii spui unui muncitor pe santier care lucreaza 12 ore pe zi, chiar si duminica sau unui pompier care poate intr-o zi va trebuii sa isi riste viata, ca o nenorocita de profa de desen merita un salar mai mare, ea stand la caldurica 6 ore pe zi, poate mai putin...
Nu e asa. dupa criteriile tale un muncitor pe santier ar trebui sa castige mai bine decat un inginer in IT ca si ala sta la calculator si la caldurica si castiga de 5-7 ori mai bine. Profesorii sunt la urma urmei niste formatori de personalitate, ei practic sunt cei care ne dau directia in viata, ei trebuie sa fie niste modele de urmat si ar trebui sa fie motivati sa faca lucrurile astea asa cum trebuie. Impactul muncii lor este imens fata de impactul muncii unuia de pe santier care pune niste dale pe un trotuar.
Da' dar IT-istul acela isi mananca nervii in timp ce profesoru' vine cu o carte si dicteaza niste abureli pe care nici el nu le stie, apoi ne arunca niste exercitii sa le facem in timp ce el le corecteaza cu ajutorul cartii profesorului, deci efort fizic=0, efort intelectual=0...
Nu mai generaliza, daca asa e cazul la tine in clasa nu inseamna ca toti profesorii sunt asa. e doar parerea ta ca exista efor intelectual 0, nu ai nici cea ma vaga idee ce inseamna sa iti bati capul cu o sleahta de copii zi de zi.
repet... daca ai avea un venit decent ai vedea mai mult interes din partea lor, asa nu au de ce sa il faca
Da cei batrani, si cu multe grade ajung sa castige undeva la 2000 ron, iar debuantii 800... e decent tare
Nu am auzit de prof cu 800 de lei dar eu cred ca ar fi mai bine ca salariul sa fie in functie de performante la examene si olimpiade... asa ar fi motivati sa faca ceva si la clasa nu doar in particular...
Pai stai asa ca nu ai vad rostul discutiei noastre. mi se pare ca tu ai impresia ca profesorii sunt platiti cu mormane de aur... ei sa stii ca majoritatea au minimul pe economie care inseamna 1200ron, iar dupa ce se scad taxele raman cu 800-900 ron in mana. Asa ca maine cand te duci la scoala si ai ore cu vreun profesor mai tanar sa te gandesti cu suporta el 4-5 ore pe zi toate nebuniile voastre pentru niste bani care ar trebui sa asigure un trai cat de cat pe o saptamana nu o luna si pe urma te mai intrebi de ce nu isi dau intereseul.
Nu se investete nimic in invatamantul romanesc si aia de la putere mai au si prentetia sa avem academicieni in tara.
E simpla regula : culegi ce semeni.
Oricum in mare parte tara e vanduta de tot asa ca ce ar mai conta... e trist dar adevarat.
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă: