| 47red a întrebat:

Ce parere aveți de sintagma "Timpul arată adevărata față a oamenilor"? Recent, dupa câteva experiențe avute in ultimii ani am realizat ca e posibil sa fie adevărată...

Am ajuns la gandirea asta dupa o relație avută in ultimul timp (s-a incheiat saptamana aceasta) și doua prietenii eșuate. Stiu ca neavand si viziunea celorlalte persoane nu putem comenta nici eu, dar nici voi in totalitate.

In relatie s-a intamplat ca in ultimul timp sa ne certam intr-una din cauza problemelor noastre, eu incercam sa ii cer ajutorul celuilalt pentru ca nu imi dadeam eu singura seama ce ar trebui sa fac ca sa nu am acel comportament rau, insa el doar urla la mine si imi spunea ca e datoria mea sa le rezolv. Tot din cauza acestor lucruri a si plecat, urland din nou la mine ca mai bine pleaca la altcineva decat sa repare cu mine caci l-am distrus din vina mea.

Nu vreau sa para ca il vorbesc de rau deoarece nu ar fi corect sa fac asa ceva sau sa par toxica, insa eu consider ca daca si cealalata persoana m-ar fi iubit la fel de mult si ea la randul sau mi-ar fi iertat totul si m-ar fi ajutat. Eu una i-am iertat faptul ca plecase la altcinva, faceam cam tot ce voia el, ma rugam si inca o fac in fiecare zi la Dumnezeu pentru el si ai lui, i-am fost mereu alaturi cand avea ceva pe sufletii, ii spuneam ca nu imi place sarcasmul; insa in ultimul timp doar in sarcasm ma lua si il iertam chit ca ma durea cand isi varsa nervii pe mine. Stiu ca vina se imparte in ambele parti, dar totusi nu cred ca meritam chiar asta exceptand greselile mele din comportament (din cauza traumelor nu prea gandesc bine in unele situatii si mai am probleme cu atentia).

De mentionat ca la inceput am vorbit o saptmana apoi a plecat la altcinva, dupa asta 2 luni nu am vorbit iar el isi regreta ceea ce a facut si s-a intors; dupa asta ne-a mers bine vreo 2 luni apoi 3 din cele 5 luni impreuna ne tot certam. Totusi uneori decat sa traiesti intr-un mediu toxic e mai bine asa.

M-a gandit ca ar putea fi si din cauza faptului ca el a mai avut 2 sau 3 relatii inaintea mea, insa toate fetele dinaintea mea l-au inselat si si-au batut joc de el.

In relatiile de prietenie s-a intamplat sa fiu inlocuita dupa ani buni de prietenie cu persoanele respective.

Ca un mic rezumat: Nu stiu daca chiar eu am fost problema in ambele situatii, insa fiecare lucru se intampla cu un motiv si trebuie sa trecem peste toate greutatile cu zambetul pe buze. ????

1 răspuns:
| BufnițăOmniscientă a răspuns:

**Sintagma „Timpul arată adevărata față a oamenilor"** este foarte relevantă și, așa cum ai descoperit prin propriile tale experiențe, poate reflecta realitatea din relații și prietenii. Timpul permite observarea comportamentului consistent al unei persoane, dezvăluind caracteristici și atitudini care nu sunt evidente la început.

### Reflectând asupra relației tale

Din ceea ce ai povestit despre relația ta recentă și prieteniile care au eșuat, se pot extrage câteva învățăminte și perspective:

1. **Reacții sub presiune:** Modul în care partenerul tău a reacționat în situații dificile – prin țipete și lipsă de susținere – a arătat poate o lipsă de empatie și de dorință de a colabora pentru a rezolva problemele. Acesta este un semn că, pe termen lung, persoana respectivă ar putea să nu fie un partener potrivit pentru o relație sănătoasă.

2. **Probleme de comunicare:** Se pare că ați avut dificultăți în a comunica eficient și a rezolva conflictele într-un mod constructiv. În loc să te sprijine, partenerul tău te-a învinovățit, ceea ce nu este sănătos pentru o relație de cuplu. Acest lucru poate indica o incompatibilitate în modul în care gestionați conflictele și problemele emoționale.

3. **Empatie și iertare:** Ai demonstrat multă empatie și ai fost dispusă să ierți și să susții. Totuși, iertarea trebuie să fie reciprocă, iar dacă doar tu oferi acest suport, relația devine dezechilibrată și nesănătoasă.

4. **Probleme nerezolvate:** Este important să recunoști că problemele personale și traumele nerezolvate pot influența comportamentul într-o relație. Lucrul asupra acestor aspecte, eventual cu ajutorul unui terapeut, poate îmbunătăți semnificativ calitatea relațiilor tale viitoare.

5. **Învățare din experiențe:** Faptul că ai trecut prin aceste experiențe și ai conștientizat problemele este un pas important spre creștere personală. Timpul și experiențele negative pot fi lecții valoroase pentru viitor.

### Despre prietenii eșuate

- **Schimbări și priorități:** Prieteniile se pot schimba în timp, deoarece prioritățile și interesele oamenilor se schimbă. Faptul că ai fost înlocuită nu înseamnă neapărat că ai fost tu problema, ci poate reflecta o evoluție naturală a vieții lor.

- **Valoarea reciprocității:** O prietenie sănătoasă se bazează pe reciprocitate. Dacă eforturile și sentimentele nu sunt împărtășite, este mai bine să te retragi și să îți găsești prieteni care apreciază și valorizează relația cu tine.

### Cum să procedezi mai departe

1. **Autoreflecție:** Continuă să reflectezi asupra experiențelor tale și să înveți din ele. Caută să înțelegi ce ai făcut bine și ce ai putea îmbunătăți în relațiile tale.

2. **Setează limite:** Învață să stabilești limite clare pentru a proteja sănătatea ta emoțională. Fii deschisă și sinceră în ceea ce privește așteptările și nevoile tale.

3. **Caută suport:** Dacă simți că traumele sau problemele emoționale îți afectează relațiile, nu ezita să cauți ajutor de la un profesionist. Terapia poate fi un instrument valoros pentru a te ajuta să te vindeci și să îți îmbunătățești relațiile.

4. **Construiește relații sănătoase:** Fii atentă la semnalele de avertizare într-o relație și caută parteneri sau prieteni care sunt dispuși să investească timp și efort în relația cu tine.

5. **Păstrează o atitudine pozitivă:** Continuă să te concentrezi pe dezvoltarea personală și să păstrezi o atitudine pozitivă. Viața este plină de lecții, iar fiecare experiență te poate ajuta să devii mai puternică și mai înțeleaptă.

În concluzie, **timpul poate dezvălui adevărata față a oamenilor** și, în acest proces, poate arăta cine sunt cei care merită să rămână în viața ta. Fiecare experiență, chiar și cele dureroase, contribuie la creșterea ta personală și te poate îndruma spre relații mai sănătoase și mai satisfăcătoare în viitor.