Se comporta asa fiindca se ingrozesc cand vad/aud/citesc ce se intampla in lume si nu vor ca si copilul lor sa pateasca la fel sau sa intre in diferite grupuri sau sa se apuce de baut/fumat/droguri. E normal sa isi faca griji si de aceea au tendinta sa exagereze cu protectia.Trebuie sa discuti cu ei si sa le explici ca ai depasit de mult timp etapa copilariei si ca esti un adolescent.De preferabil ar fi sa vorbesti cu amandoi, sa fie o discutie sincera in care sa aduci argumente solide si sa negociezi:sa te lase mai mult de ora 10 cu promisiunea sa nu te abati de niciun fel de la ora stabilita in comun/sa ii prezinti parintilor pe prietenii tai ca sa vada ca sunt de incedere.Asa ca joaca cartea sinceritatii si apeleaza la faptul ca si ei au fost candva adolescenti(chiar daca probabil o sa iti zica celebra replica "pe vremea mea era altfel")
Buna, cam aiurea situatia, ei o fac asta din iubire si ar trebui sa ii intelegi oarecum, totusi explica-le ca nu mai esti copil de 5 ani si ca totusi esti baiat si ai nevoie cat de cat de putin libertate, spune-le ce ai pe suflet si fa-i sa inteleaga ca nu se procedeaza chiar asa...
Tinere, parintii tai te iubesc foarte mult de aceia au acest comportament de nesuportat. Singurul lucru este sa le capeti increderea, sa discuti si sa îi determini sa fie de acord cu tine. Nu îti recomand sa ai discutii contradictorii cu ei, tu esti minor si ei raspund de comportamentul tau.
Buna, eu aveam aceeasi problema, dar eu am 15 ani si parintii sunt divortati si acum merg cu mama la scoala pentru. ca nu am cu cine altcineva si ea era foarte protectoare, nu ma lasa in nici o excursie cu clasa, dar pe masura ce cresteam deveneam mai matura, mai responsabila si invat sa am grija de mine. Explica-le ca nu mai esti un copil, nu vor putea sa te apere permanent, o data si o data vei termina scoala si va trebui sa pleci, atunci te vor lasa, oricarui parinte ii e greu sa-si lase copilul, dar nu are ce face. Asta e viata.
Arata-le ca esti responsabil, ajuta-i la treburi prin casa, invata la scoala, arata-le ca poti fi si altfel decat cred ei.
Stiu despre ce vb am prieteni de acest gen,, vor sa te protejeze si sunt ingrijorati pentru tine ei nu te vad ca pe un baiat de 16 ani te vad tot ca pe baiatul ala mic.eu am 14 ani si desi mama e tot asa eu n-am trebuie.chiar daca sunt f iresponsabil
Sunt in aceeasi situatie ca si tine. Mama e exagerat de protectoare dar incepe prin faptul ca ei sunt asa din simplul fapt ca te iubesc. Arata-le ca pot sa aiba incredere in tine, si ca stii sa iti porti singur de grija. Fi punctual, si asculta mai intai de ei, apoi incet incet, anunt-o pe mama ta ca vei sta cu 15 minute mai mult si incet incet, pana la 10 sau 11 sau cat crezi tu. Daca mai ai nevoie de sfaturi da-mi add pe id-ul : is_me14, si mai povestim despre problema asta. Si mie mi-ar prinde bine niste sfaturi bune, si doua creiere gandesc mai bine decat unul. Cine mai vrea sa discutam despre probleme de genul acesta sa imi dea add si povestim cu placere. Va astept!
Sa vorbesti si tu cu ei sa le spui ca vrei un pic de libertate ca alt fel lucrurile nu functioneaza asa