| ♀ кɨđµ°♀ a întrebat:

Ce sunt hormonii?

5 răspunsuri:
| monyk a răspuns:

Buna,
este o substanţă biochimică care transmite informaţii de la un organ sau ţesut la altul, fiind secretată de glandele endocrine sau de alte ţesuturi, care stimulează şi coordonează activitatea anumitor organe sau a întregului organism.

| Eu4EverX a răspuns:

Hormonii sunt produşi în nişte organe care se numesc glande. Hormonii şi glandele nu pot fi văzute, de aceea sunt greu de descris pentru omul obişnuit. Dar sunt foarte importante; dacă nu le-ai avea nu te-ai putea transforma în adult.

| TiinutsS:╳DiiiD a răspuns:

Substanta secretata de o glanda endocrina, eliberata in circulatia sangvina si destinata sa actioneze in mod specific pe unul sau mai multe organe-tinta cu scopul de a le modifica functionarea. Hormonii se impart in trei mari grupe dupa structura lor: hormonii polipeptidici (formati din mai multi acizi aminati), de exemplu insulina; hormonii steroidieni (derivati ai colesterolului), precum cortizolul si derivatii lui; hormonii derivati dintr-un acid aminat, precum hormonii tiroidieni.

Hormonii sunt secretati, in principal, de catre glandele cu secretie interna, adica hipofiza, tiroida, paratiroidele, suprarenalele si glandele genitale, dar si de diferite formatiuni celulare raspandite in organism. In plus, anumite celule ale pancreasului si rinichiului, precum si hipotalamusul, sau, inca, placenta la femeile gravide, sintetizeaza hormoni specifici. Hormonii sunt cei care guverneaza numeroase functii ale corpului, indeosebi metabolismul celulelor, cresterea, dezvoltarea sexuala, reactiile corpului la stres.
Hormonul este eliberat in sange si circula cel mai des legat de o proteina care regleaza actiunea sa. El se fixeaza in continuare pe receptorii purtati de catre organele-tinta cu o specificitate comparabila celei a unei chei intr-o broasca, cu scopul de a adapta organismul la nevoile momentului, de exemplu pentru a stimula secretiile de insulina atunci cand ingestia alimentelor antreneaza o crestere a nivelului glucozei din sange. Productia de hormon este la randul ei stimulata sau franata printr-un proces regulator, zis retrocontrol, care poate fi hipotalamic sau metabolic; astfel, scaderea glicemiei inhiba secretarea de insulina de catre pancreas.
Surse si efecte ale principalilor hormoni
Hipofiza - Agatata de creier, ea este formata din antehipofiza, in fata, si de posthipofiza in spate. Antehipofiza - sintetizeaza somathormonul, hormonul de crestere, prolactina, care asigura indeosebi lactatia, si stimulinele, activatoare ale altor glande. Posthipofiza - stocheaza ocitocina si hormonul antidiuretic provenind de la hipotalamus.
Hipotalamus - Aceasta regiune a creierului secreta ocitocina (care declanseaza contractiile uterine? in timpul nasterii), hormonul antidiuretic (care provoaca o retentie de apa in organism) si liberinele (care activeaza stimulinele antehipofizei).
Ovare - Situate de o parte si de alta a uterului, ele secreta estrogenii, hormonii tipic feminini, si progesteronul, hormonul de sarcina.
Pancreas endocrin - Este vorba de celulele raspandite in pancreas, care sintetizeaza insulina (care micsoreaza concentratia in glucoza a sangelui) si glucagonul (care creste aceasta concentratie).
Paratiroide - In numar de patru, lipite de tiroida, ele produc parathormonul, care creste concentratia sangvina in calciu.
Suprarenale - Fiecare dintre cele doua suprarenale, situate pe rinichi, este formata dintr-o corticosuprarenala la periferie si o medulosuprarenala in centru.
Corticosuprarenale - Secreta: glucocorticosteroizii, care influenteaza reactiile glucidelor, mineralocorticosteroizii, care retin sodiul in organism, si androgenii suprarenalieni, virilizanti.
Medulosuprarenale - Acestea produc adrenalina si noradrenalina, hormoni de activare generala a organismului in caz de stres.
Testicule - Situate In scrot, ele sintetizeaza testosteronul, hormonul virilitatii.
Tiroida - La baza gatului, ea secreta triiodotironina si tiroxina, indispensabile dezvoltarii oaselor si creierului la copil si activatoare ale reactiilor chimice ale organismului.

| jony a răspuns:

Scrie si tu "Dictionarul Roman"pe net.si acolo o sa gasesti tot ce vrei tu iti da raspuns.de la "a-z" acolo poti sa te antrenezi cu limba romana.

| selfish lover. a răspuns:

Substanțe secretate de glandele endocrine sau ale unor țesuturi care contribuie la dezvoltarea și funcționarea normală a organismului.

Întrebări similare