| gumaa a întrebat:

Ce va spune numele horatiu, dar vasile? funda cel care e mai convingator

Răspuns Câştigător
| Levana a răspuns:

Niciunul nu-mi place. Când zic Vasile, mă gândesc la un ţăran cu furca-n mână, când zic Horaţiu îmi vine în minte un piţiponc de Dorobanţi.

3 răspunsuri:
| frumusik96 a răspuns:

Vasile
Nume foarte vechi si des intalnit la noi in tara, Vasile continua grecescul Basileios, care are o semnificatie clara pentru greci - vine de la adjectivul "basileios", adica "regal", un derivat de la "basileus", tradus prin "rege, conducator". In Antichitate, basileul era conducatorul gintii sau al tribului, ca mai apoi cuvantul sa il desemneze pe "suveran", iar in Imperiul bizantin pe "imparat". Prin semnificatia sa, numele de Vasile este strans legat de termenul "biserica", de la grecescul "basilike", adica un edificiu public ridicat pe cheltuiala imperiala, loc de judecata, bursa comerciala sau loc de adunare, initial. Bine conservate, aceste lacasuri au devenit in epoca crestina locuri de inchinaciune lui Dumnezeu. Este interesant ca grecii foloseau un alt termen pentru "casa Domnului" - "kyriakon", adica "domn, stapan" (de unde si numele de Chiriac). Datorita personalitatii episcopului de Cazareea, Vasile cel Mare, doctor si Parinte al Bisericii, autor a unor importante opere ascetice si epistole redactate in cel mai inalt stil, numele de Vasile a ramas pana in zilele noastre unul dintre cele mai intalnite nume in tara noastra si nu numai. La slavi, numele este cel mai vechi nume. Vasilii este atestat inca de la jumatatea secolului al XI-lea, iar in secolul XII-XIII-lea numele de Vasilko a fost purtat de foarte multi cneji. Ajuns la noi, numele se adapteaza rapid limbii si apar numeroase derivate create prin abreviere. Popularitatea sfantului Vasile nu este suficienta pentru a justifica raspandirea mare pe care o are acest nume la noi in tara, de aceea se poate spune ca si o serie de datini pagane au sustinut si crescut faima in timp a acestui prenume. La noi, Vasile este prima data gasit atestat in secolul al XV-lea. Dintre numeroasele derivate, amintim: Vasilie, Silie, Vasil, Sile, Vasilas, Vasilicu, Vasilcea, Vasiiu, Vasila, Vasilica, Vasilena si multe altele. Sub influenta occidentala, s-a folosit la noi in tara o vreme si forma Basil, care insa astazi este intalnita foarte rar. In limba franceza intalnim forma de Basile, italiana - Basilio, spanioala - Basil, maghaira - Vazul, Bazso, Vaszoly, Vaszilia, rusa si bulgara - Vasilii, Vasea, Vasilia etc. Numeroase personalitati istorice si culturale au purtat acest nume: Vasile Lupu, domn al Moldovei; cronicarul Vasile, primul care a scris in limba romana in Tranilvania; filosoful Vasile Conta; istoricul Vasile Parvan; scriitorii Vasile Aaron, Vasile Carlova, Vasile Alecsandri, Vasile Voiculescu si multi altii. In istoria universala, intalnim doi imparati bizantini, dintre care il amintim pe Vasile II Bulgaroctonul care a cucerit Bulgaria apuseana si a desfiintat primul tarat bulgar. Personajul celebru din "Barbierul din Sevilla" si "Nunta lui Figaro" a lui Beaumarchais se numeste Don Basilio.
Horatiu:
Intalnit cu precadere in zona Transilvaniei, Horatiu este un nume gentilic roman, care a fost preluat pe cale culta la noi in tara, pentru a demonstra originea romanica a valahilor. Exista, insa, si specialisti care considera ca numele de Horatiu are radacini latine, care se pot traduce prin "cel slavit, cel iubit". Horatius s-a raspandit foarte rapid in aproape toate colturile din Romania si sub influenta directa a cunoscutului poet latin, Quintus Horatius Flaccus, de la care cunoastem citate celebre, cum ar fi : "A te multumi cu putin este o virtute foarte mare", "Traieste-ti ziua de azi, nu te increde in cea urmatoare", "Lucrul inceput este pe jumatate facut" si multe altele. Exista zone in tara noastra unde se foloseste si forma prescurtata a numelui - Horat. Ca nume de familie se regasesc forme ca Horaicu, Horasangian, Horatsch, Horatscheck etc. Forma feminina a prenumelui - Horatia - este foarte rar intalnita.

| PikaRawrr a răspuns:

Vasile:saluuuut vasile,,, mergi ci vaca la pascut?(de la tara)
horatiu:buna papusa ce mai faci...eu's horatiu si am de gand sa te fac sa te simti bine...nehhhh(cel mai urat nume ever )

| Pitic08 a răspuns:

Mda.:-|Vasile nu il egaleaza pe Horatiu niciodata...numai pronunt Vasilelaughingsuna naspa.pe cand Horatiu suna mai frumos.si banuiesc ca e si un nume roman.