Cand fii-miu avea vreo 12 ani l-am prins cu un muc in tigara in mana, nu l-am pedepsit, dar i-am explicat de ce nu-i bine sa fumeze si ca-l sfatuiesc ca pe viitor sa o faca de fata cu noi, ca de-l prind ca ascunde tigari sau ne minte, il altioesc.
Pe vremea aia sotul fuma, deci, erau tigarile pe masa mai tot timpul. Nu el-am numarat niciodata si nici nu le-am tinut sub observatie. iar pe fii-miu l-am trata ca pe un copil cu creier, mizand pe faptul ca intelege cat de rau poate sa-i faca tutunul.
Tot la fel am procedat si cu bautura, barul avea detoate: vin, tuica, vodca, coniac, si cate si mai cate. Anii au trecut si imi aduc aminte ca-i tot spuneam feciorului ca de vrea sa bea alcool sau sa fumeze, sa o faca acasa, de fata cu noi, ca nu-i suntem dusmani, dar nici nu vrem sa riscam sa vina politia la usa sa ni-l aduca beat, pe aici fiind o mare problema cu tinerii sub 18 ani care nu pot cumpara sau consuma bautura, pana la 18 ani.
A incercat pe la 15 ani o bere cu sotul si pe la jumatate mi-a adus-o ca nu o poate termina. Azi, la aproape 30 imi rade in fata, bea doar social, un pahar de vin sau 1 bere, nu fumeaza deloc si nu-i interesat. Cu alte cuvinte, cu cat ii interzici unui tanar ceva, cu atat mai mult va fi interesta sa-l obtina, indiferent de pret si consecinte.
Practic la 16 ani cu ce te ajuta pe tine faptul ca fumezi si ca ai un telefon de 4000 de lei?
Gandeste-te bine la aceasta intrebare apoi raspunde-mi.
Oare nu este o prostie sa arunci banii pe care nu i-ai muncit tu pe unele vicii, doar pentru a parea mai cool? Da poate ca acum inca esti pe banii parintilor si iti este accesibil acest viciu, dar pe viitor s-ar putea sa-ti prinda bine acei banii pe care ii dai pe tigari, sa faci altceva cu ei.
Sincer fumatul la asemenea varsta mi-se pare o moda proasta, cat despre faptul ca ai telefon de 4000 ron nu am ce sa spun, poate doar ca e o investitie inutila pentru ca la mare lucru nu-ti foloseste.
Cat despre fumat vei obeserva cu cat vei inainta in varsta ca vei incerca sa te lasi de fumat dar nu vei reusii.
Stii, este o ironie, prietenii te fac sa te apuci de fumat, dar tot ei incearca sa se lase mai devrme sau mai tarziu si cel mai adesea nu reusesc.
Si mie mi se intampla si cand vorbeam cu o fata a venit masa si nu a lasat-o sa ma vada pana nu incetez cu fumatu dar chestia era ca si ea fuma
Iar taicamiu si maicamea ma accepta si pe mine si pe ea (ea are 16 ani iar eu 18) si eu nu intelegiar tacsu mi-a zis ca daca o mai fad so vorbesc cu ea imi face nod la gat
misauratcuviata întreabă: