| szzzza a întrebat:

Ciao tpu.Sunt disperata.Am o prietena buna care o luat-o pe drumul greșit.Adica își petrece timpul pe lângă oamenii nepotriviți si s-a băgat in anturaje proaste.Chiar vreau sa o ajut dar nu mai știu cum.S-a îndepărtat foarte mult de mine si îmi ascunde foarte multe lucruri (dar pe care de obicei le aflu in scurt timp, adică minciuna chiar are picioare scurte) si uneori chiar încearcă sa ma împiedice sa ma împrietenesc cu prietenii ei.Eu oricum tin foarte mult la ea mai ales ca ne cunoaștem de când eram in scutece.Ne-am îndepărtat din cauza mamei ei care o subaprecieza si mereu o compara cu mine pentru ca învăț mai bine ca ea si din cauza asta prietena mea a devenit foarte invidioasa pe mine dar știu ca totuși încă mai tine la mine. Mama ei e si foarte zgârcită si nici nu comunica cu ea si in plus o tine si din scurt pe săraca fata.La început o lasă afara doar pentru ca ieșeam eu si așa o mai lasă si pe ea, dar problema e ca eu am altfel de părinți si ca am inteles anumite lucruri de aia nu am luat-o si eu pe calea greșita.
Totul a început pe clasa a 4 a când începea sa își aducă pe ascuns haine mai provocatoare in ghiozdan si sa se schimbe in baia scolii(provocator in sensul crop top, totuși la clasa a 4a e ceva )sau tot felul de cercei gigantici si chestii intrigante pentru clasa a 4 a.Totul pe ascuns bineînțeles.Eu mereu am avut o relație strânsă cu mama mea si pana si in ziua de azi ii spun totul, așa ca i-am povestit si i-am cerut sa facă ceva pentru ca știam ca nu-i Ok sa facă chestii de genu mai ales ca si învățătoarea observase deja, așa ca a vorbit cu mama ei si se pare ca a functionat (dacă afla de la învățătoare era mult mai grav). Pana pe clasa a 6 a când o fata rroma a rămas repetentă.Eu stăteam in banca cu o prietena de a mea mai timida care nu s-a integrat așa bine in clasa si mda.Ghicici cu cine a ajuns sa stea in banca.Cu acea fata repetentă.Nu sunt rasista sau ceva, la început chiar m-am bucurat ca își face prieteni si ca nu judeca după aparente.Dar acea fata a băgat-o intr-un anturaj foarte foarte prost.Cand spun prost ma refer la faptul ca in grupul ala erau si traficanți de droguri si majoritatea erau de etnie rroma.La început a inceput( laughing )sa iasă cu ea.Mi s-a părut Ok, mai ales ca fata era foarte de treaba.Dar am aflat ca a început sa meargă prin parcul ala rau famat împreuna cu gașca aia si a început chiar sa fumeze.Cu chiu cu vai am scos-o din anturajul ala din fericire încă virgina si nu a mai petrecut timpul cu ei.A început sa își facă prieteni de la alta scoala si tipii erau chiar Ok.Dar i-a plăcut de un tip de acolo si a fost puțin cam obsedată de el.A stat împreuna cu el 3 zile după care tipul s-a despărțit de ea.Ea din cauza asta s-a tăiat.Deja relația dintre noi doua se răcise tare mult si mai puteam afla câte ceva de la colega mea de banca la care surprinzător se deschidea mai mult fata de mine.Incet încet s-a distanțat de grupul ala al ei de prieteni si s-a cunoscut cu o fata de vârsta ei de aceeași vârsta dar care are o relație cu un tip rrom de vreo 16-17 ani. Logic ca am început sa îmi fac griji si am încercat sa o îndepărtez de fata aia dar având in vedere de relația mea cu ea la stadiul actual nu am avut cum.Am încercat sa ma asigur ca nu mai fumează, ea spunându-mi ca ultima data o făcuse acum câteva luni(mai are si gastrită pe lângă), dar am aflat de la colega mea de banca ca o face regulat.
Acum câteva zile am convins-o pe mama ei sa o lase împreuna cu mine la zilele orașului având in vedere ca seara părinții mei o sa fie in centru cat sa ne verifice.Am mers noi doua si încă o fata si la un moment dat mi-a spus ca trebuie sa plece pana acasa ca a venit o prietena de a ei si o aduce in centru.Eu si celălalt prieten am rămas la scena la concert.La un moment dat îmi da mesaj si ma întreabă unde sunt.I-am spus ca tot acolo.Am văzut ca nu apare așa ca i-am dat mesaj iar ea mi-a spus ca nu mai vine chiar acolo pentru ca s-a întâlnit cu acea prietena a ei cu reputația rea.Din întâmplare ne-am intalanit cu ei.Ea era in brațe la un tip si am întrebat-o dacă ii iubitul ei.Mi-a spus ca nu si ca este prietenul ei cu beneficii.Mentionez ca are 14 ani...Au tot început sa se pipăie si sa danseze murdar si eu nu ii băgăm in seama cântând si dansând cu cealaltă prietena a mea.La un moment dat mama a venit sa o aducă pe sora mea mai mica si a trecut sa vadă ce face având in vedere ca era deja întuneric.Cand a văzut-o pe mama, prietena mea a si plecat de acolo împreuna cu prietenul ei cu beneficii.Nu am băgat de seama, iar când concertul se termina merg sa ma întâlnesc cu mama mea si ma întreabă unde e ea având in vedere ca teoretic e in grija ei.I-am spus ca nu am fost atenta si nervoasa i-am spus ca era cu prietena ei "superba" si ca a plecat sa se mozoleasca cu unu. Mama a sunat si nu i-a răspuns, apoi m-a rugat pe mine sa o sun si cu chiu cu vai am convins-o sa vina.Mama a zis sa merg usor usor cu matusea mea ca ne întâlnim in locul x.Acolo prietena mea s-a milogit de mama sa mai rămână sunând-o pe mama ei si spunând ca ii da voie sa mai rămână.Pe drum mama îmi spune ca așa de urat s-a uitat prietena mea la ea tot drumul încât s-a cam suparat pe ea si mi-a spus indirect ca nu ii prea convine sa imi petrec timpul cu ea si ca nu am cum sa o schimb(mama știa ce face).
Chiar nu știu ce sa fac.Nu vreau sa o las de izbeliște pentru ca ar putea sa ajungă foarte rau si m-as învinovăți apoi.
La mama ei nu pot sa apelez pentru ca ea ar lua-o din scurt, ar pedepsi-o, ea nu ar înțelege ca ce face e rau si si ar dori mai tare sa facă lucrurile astea.(nici cu tatăl ei n-ai rezolva nimic).
La psihologul școlii nu pot apela pentru ca ar suna la mama ei si ar aplica ce am scris mai sus.
La mama si tata iar nu pentru ca deja o cred o cauza pierdută.
Cu ea nu am cum sa vorbesc pentru ca nu ma mai asculta si o sa bage la gunoi ceea ce o sa ii spun.
Prietenele ei dacă le-as contacta imediat i-ar spune ei si nu as rezolva nimic deoarece ar interpreta totul gresit(in plus am încercat asta o data si a ieșit exact cum am spus mai sus).
M-am gândit sa apelez la diriginta pentru ca e o fire foarte deschisă si am rezolvat multe cu ajutorul ei dar nu sunt sigura.
Știu ca e viața ei si ca nu ar trebui sa ma bag dar ea nu e conștientă ca deciziile ei au un mare impact asupra viitorului ei si nu vreau sa o vad cu burta la gura(însărcinată) mai ales ca i-a spus unei prietene ca ar vrea sa își înceapă viața sexuală. Stiu se poate proteja si prostii dar in primul rând e prea mica pentru asta iar in al doilea rand sexul din câte știu creează un fel de dependentă.
As aprecia dacă m-ați ajuta cu un sfat.
Mulțumesc❤️

2 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

NU este datoria ta sa ai grija de prietena ta! Nu esti nici mama ei si nici stapna ei, ca atare, te sfatuiesc sa tii cont de viata ta si sa ti-o faci cum doresti.
La doar 14 ani nu ai obligatie sa ai grija de prietena ta. Are parinti si are cap pe umer, daca alege sa tariasca printre drogati si mama ei o lasa asa, este strict problema lor.
ASi incercat sa o influentezi si sa o scoti dintre prietenii rai cu infleunte rele asupra ei, deci, ai facut tot ce trebuia. Mai mult de atat nu se poate face.
Tine-te departe de ea si incearca sa nu te implici in relatiile ei, ca te pot afecta sau ranii.
Ma repet, esti copil mic tu insati si nu ai nici un fel de responsabilitate sa educi si sa controlezi o prietena, asta este datoria parintilor ei, nu a ta!

| aaanonnimaaaa a răspuns:

Hey ai putea sa faceti un grup cu prietenii eu am facut unul si ne numim free gang... de exemplu mergem in parc cantam la chitara sau ne distram... ai putea sa o convingi sa mergeti la cercetadi stiu ca e ciudat eu ma duc la cercetasii romaniei si e spuper invatam despre alcol droguri si alte chesti si ne umple timpul sper ca cu ceva te-am putut ajuta hai pe insta sa vorbim ma cheama girll onllinee