Eu sunt in strainatate (Belgia) aici sunt cautati psihologii, si se platesc super bine, in jur de 1. 800 € / luna... A 2 a parte, meseria aceasta este grea, trebuie sa ai multe responsabilitati...
Din cate stiu eu, e destul de greu sa ramai in facultate, nu neaprat sa intrii. Trebuie sa stii pshihologie, evident, sa te pricepi la oameni, sa-ti placa sa le analizezi fiecare gest, fiecare reactie, si-apoi sa tragi concluzii. Ca psiholog, am inteles ca se moare de foame.Am o prietena care lucreaza intr-un centru de copii cu probleme psihice, castiga un salariu mizer, in jur de 550 lei. Luand in calcul si stresul, si munca grea, nu se merita.Plus ca trebuie sa fii o persoana extrem de echilibrata, sa faci multe sedinte de terapie in privinta asta, sa nu te implici in cazurile pe care le ai, altfel vei ajunge si tu la psiholog. Poti sa pleci in strainatate, dar e destul de greu sa-ti gasesti de lucru.
Dar zic sa-i dai un mesaj @psiholoaga, stie mai multe.
Succes, pa-pa!
Pe rand: e o facultate grea si formarea e lunga. Orice ai vrea sa faci, e nevoie si de master si/sau de formare dupa master. Daca vrei sa faci terapie, ai nevoie de 3 ani de facultate si inca 4 (cel putin) de formare suplimentara (ori 4 la cursuri postuniversitare, ori 2 master si 2 supervizare).
La facultate intri cu examen, daca dai la universitatea bucuresti. Daca dai la facultati particulare, intri cu dosar. Trebuie sa te interesezi direct la facultatea la care vrei sa dai. Pentru examenul de admitere (in caz ca dai la universitate), inveti psihologia de clasa a Xa (in special manualul lui golu); in facultate inveti statistica, neuropsihologie, psihologie sociala, psihologia educatiei, psiho. personalitatii, psiho. experimentala (laborator), istoria psihologiei, comunicare, psihanaliza, psihologia religiilor, multe materii, la inceput sunt cele mai plictisitoare, din anul II devine interesant. Dupa ce termini, salariul depinde unde te angajezi. Daca iti deschizi cabinet de terapie, o sa iei intre 50- 150 lei sedinta, asa ca in functie de cati clienti ai, calculeaza-ti salariul. Fii realista, insa, mai mult de 4-5 ore pe zi nu poti lucra. E o meserie buna, foarte frumoasa, poti schimba ceva in lume, poti ajuta oamenii sa schimbe ceva in lumea lor interioara. Mori de foame daca lucrezi in ong-uri, in spitale de stat sau daca nu ai clienti; daca ai cabinet si esti bun pe ce faci sau daca esti salariat in clinica privata sau vreo firma (poti sa nu faci terapie, poti opta sa fii psiholog in organizatii), poti trai decent din asta. Poti sa pleci in strainatate si sa te angajezi acolo, insa trebuie sa iti echivalezi niste formari (depinde pe ce te formezi, unele sunt international recunoscute). In belgia un salariu de psiholog incepator e de la 2000 euro pe luna in sus, ceea ce, zic eu, e bine. Depinde de tara si depinde, din nou, unde lucrezi. Daca te duci psiholog in chisinau la o scoala de stat (stiu din proprie experienta, nu e o prejudecata), ai cam 1000 lei pe luna. Se cauta psihologi in strainatate, nu prea se cauta incepatori, adica intai ar trebui sa stai cativa ani in tara sa faci ceva care sa atraga privirea asupra ceva-ului tau pentru un angajator strain, apoi sa pleci. Sau, daca ai noroc si cunostinte la vreun spital privat din tari straine, super.
Cred ca astea au fost toate, sper ca te-am lamurit cat de cat. Daca vrei informatii "oficiale", vezi copsi.ro, site-ul colegiului psihologilor. E destul de rigid si eu ma ratacesc pe-acolo, dar are destule informatii despre metodica si pasii ce trebuie urmati pentru a deveni psiholog/terapeut/consilier. Succes.