Buna!
Stele si dungi
Steagul Statelor Unite, Stele si dungi, dateaza din 1777 si marcheaza independenta Americii fata de Britania.
La origine, steagul a avut 13 stele albe (cate una pentru fiecare colonie) pe fond albastru si treisprezece dungi, 7 rosii si 6 albe simbolizand – dupa George Washington – stelele, raiul – rosul, tara mama, iar albul, independenta.
De-a lungul secolelor, s-au adaugat noi stele o data cu alaturarea noilor state la Uniune, iar astazi sunt cincizeci. Stelele si dungile sunt prezentate aici prin personificarea virtutii esentiale de curaj, fermitate (in latina Fortitudo)
Darzenia este insotita frecvent de atribute de razboi — maciuca, sabie si platosa - si uneori de un leu. Cand poarta un steag, reprezinta victoria prin curaj, este prezentata adesea ca simbol national si reprezinta apararea a tot ce ii este drag natiunii.
Datorita simbolismului sau, zona albastra cu cele 50 de stele este numita "uniune". Aceasta parte a steagului SUA, numita Union Jack.
Steagul federal
In 1861, inaintea Razboiului Civil american, cele sapte state aliate au adoptat steagul lor propriu, cunoscut sub denumirea de „Stele si dungi".
Era alcatuit dintr-o dunga alba plasata intre doua linii rosii, in a carei parte stanga era un cerc format din sapte stele albe (reprezentand statele rupte) pe un fond albastru. Mai tarziu, Confederatia a cuprins unsprezece state, ceea ce a facut ca aceasta emblema originala sa devina nepotrivita.
A fost inlocuita cu „Crucea Sudului" sau „Steagul Sudului": crucea albastra a Sf. Andrei, punctata cu stele albe, plasata pe fond rosu. Acesta a devenit steagul de batalie al Aliantei dupa ce a fluturat in batalia de la Manassas in 1861 si pana la demiterea Aliantei in 1865.
Astazi, Crucea Sudului face parte din steagul statului Mississippi.
Vulturul american
Vulturul cu cap alb este specific Statelor Unite si este pasarea nationala a Americii, simbolizand forta natiunii. Cand este prezentat cu o ramura de maslin in piciorul drept simbolizeaza intentiile de pace.
Cele treisprezece sageti reprezinta statele originale ale Uniunii si, de asemenea, semnifica promptitudinea in razboi a Americii cand apararea impotriva agresiunii devine necesara. Vulturul apare pe Marea Pecete, simbol al autorizarii guvernului federal, creat in 1782, si de asemenea, pe multe drapele nationale, incluzandu-le pe acelea din Illino is, Jowa, Dakota de Sud, Insulele Sfinte si Samoa Americana.
Vulturul cu cap alb a devenit stema presedintelui Statelor Unite, fiind prezent in Biroul Oval de la Casa Alba pana si sub forma de covor, de asemenea el este prezent si pe emblema CIA (Cemtral Inteligence Agency) si a unor companii aeriene.